Skocz do zawartości
Mal1n

Maksymalnie Cichy Dysk Do 200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar wreszcie uruchomić porty SATA na mojej płycie i postanowiłem wymienić dysk.

Do dyspozycji mam +/- 200 zł (raczej -). Wymagania pojemnościowe mam niewielkie (obecnie mieszcze się spokojnie w ~40GB). Szybkość też nie gra roli, najważniejsza jest cisza i niezawodność.

Myślałem nad Samsungiem F1 320 GB, ponoć jest cichy i ma jeden talerz. Jednak czytałem, że ostatnio Samsung wpycha jakiś kit oraz, że ten dysk jest dosyć wibrujący. Przy mojej obudowie (Modecom Feel807) to niedopuszczalne, właśnie dlatego trzymam obecny dysk na podstawkach z folii bąbelkowej ;).

Następnym kandydatem byłby WD 320 GB z zestawów Miguela (AAKS jeśli dobrze pamiętam). Wyczytałem jednak, że ma dwa talerze, a to prawdopodobnie ma jakiś wpływ na głośność.

Ostatnią opcją byłby ST3320613AS. Na argumenty 'za' przemawia jeden talerz oraz przywiązanie do marki (zawsze miałem Seagate, obecny Samsung to opcja tymczasowa).

A może jakieś inne propozycje?

Proszę o pomoc i ewentualne sprostowanie mojego toku myślenia ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jesli Cie nie interesuja transfery to polecam dyski Hitachi. Mialem 320GB i na prawde cisza absolutna. Teraz mam Samsunga F1 320GB tez nie jest glosny ale to nie jest juz to samo co Hitachi, wymienilem go tylko ze wzgledu na transfery. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ST3320310CS, ciekawy dysk. Coś w sam raz :).

Z wykresików HDTacha widzę, że jest o niebo szybszy od mojego obecnego dysku (to akurat sprawa drugorzędna). Opinie o głośności zachwycają :>

Edytowane przez Mal1n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi