Skocz do zawartości
jay88

Usb Hdd Toshiba 3,5" 640gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , właśnie nabyłem dysk zewnętrzny USB Toshiba 3,5" 640GB i mam pewien porblem , gdy mam włączony dysk i włączam komputer to "zawiesza" się on na samym starcie po wyświetleniu ekranu płyty głównej ;/ , a gdy wyłacze dysk i włacze komputer to wszystko śmiga. Wydaje mi się ze coś tu nie gra bo chyba komputer nie powinien łapać zwiechy przy właczonym dyszku. Prosił bym o pomoc w kwesti rozwiązania tego problemu lub wyjaśnienia czy konieczne jest ciągłe wyłączanie dysku przed strtem kompa. Z góry dziękuje

P.S. Moja płyta główna to Asus P4P800 SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze BIOS proboje wczytac system najpierw z dysku USB. Upewnij sie, ze w kolejnosci bootowania dysk systemowy jest przed dyskiem zewnetrznym.

W kolejności bootowania nie ma wogóle dysku USB. Ale zauważyłem że jak włacze dysk w momęcie właczenia biosu, to jak jest ekran gdzie "ładują" sie wszystkie dyski i dochodzi do "Auto-USB Mass Storage Device" to dopiero wtedy się zawiesza. (nie wiem czy zrozumiale to opisałe ale cięzko jest mi określić momemt w którym łąpie zwieche przy jednoczesnym właczeniu dysku i starcie Biosu).

Kolejna obserwacja jest taka , że gdy podłacze dysk wyjęty ze starego laptopa który jest podłączony przez USB (w aluminiowej obudowie) to komputer normalnie działa.

Edytowane przez jay88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi