jay88 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam , właśnie nabyłem dysk zewnętrzny USB Toshiba 3,5" 640GB i mam pewien porblem , gdy mam włączony dysk i włączam komputer to "zawiesza" się on na samym starcie po wyświetleniu ekranu płyty głównej ;/ , a gdy wyłacze dysk i włacze komputer to wszystko śmiga. Wydaje mi się ze coś tu nie gra bo chyba komputer nie powinien łapać zwiechy przy właczonym dyszku. Prosił bym o pomoc w kwesti rozwiązania tego problemu lub wyjaśnienia czy konieczne jest ciągłe wyłączanie dysku przed strtem kompa. Z góry dziękuje P.S. Moja płyta główna to Asus P4P800 SE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Moze BIOS proboje wczytac system najpierw z dysku USB. Upewnij sie, ze w kolejnosci bootowania dysk systemowy jest przed dyskiem zewnetrznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jay88 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Moze BIOS proboje wczytac system najpierw z dysku USB. Upewnij sie, ze w kolejnosci bootowania dysk systemowy jest przed dyskiem zewnetrznym. W kolejności bootowania nie ma wogóle dysku USB. Ale zauważyłem że jak włacze dysk w momęcie właczenia biosu, to jak jest ekran gdzie "ładują" sie wszystkie dyski i dochodzi do "Auto-USB Mass Storage Device" to dopiero wtedy się zawiesza. (nie wiem czy zrozumiale to opisałe ale cięzko jest mi określić momemt w którym łąpie zwieche przy jednoczesnym właczeniu dysku i starcie Biosu). Kolejna obserwacja jest taka , że gdy podłacze dysk wyjęty ze starego laptopa który jest podłączony przez USB (w aluminiowej obudowie) to komputer normalnie działa. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez jay88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...