janus Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Witam mam kompa jak w podpise (P4 1.8A 512Mb Ramu 333Mhz kingston) i jeden problem mam ram 333Mhz ale gdy sprawdzilem programem SiSoftware Sandra Standard predkosc mojego ramu okazalo sie ze jest mniejsza??? Mysalem ze to sie automatycznie ustawi jednak chyba sie mylilem :(. Wiem ze jak podkrece kompa to mi autoamtycznie predkosc ramu sie zwiekszy (probowalem) nie chce narazie podkrecac bo nie mam dobrego chlodzenia. Przypuszczam ze mozna ustwaic to jakos recznie jednak nie wiem jak jesli ktos wie to prosze o podpowiedz jakie powinny byc ustawienia w biosie (zeby pamiec chodzila na 333Mhz a proc na 1.8 Ghz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Nie wiem czemu patrzysz na mnie z góry moze Ty od razu wiedziales jak wszystko robic i nikogo sie nie musiales pytac, ja dlatego sie pytam zeby nie skopac, proca umie krecic i poprostu nie wiem czemu tak jest z pamieciami wiec sory ale jak nie wiesz to nie traktuj mnie jak cepa. Jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to nie mądruj sie i nie rób z siebie wielkiego znawcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Nie wiem czemu patrzysz na mnie z góry moze Ty od razu wiedziales jak wszystko robic i nikogo sie nie musiales pytac, ja dlatego sie pytam zeby nie skopac, proca umie krecic i poprostu nie wiem czemu tak jest z pamieciami wiec sory ale jak nie wiesz to nie traktuj mnie jak cepa. Jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to nie mądruj sie i nie rób z siebie wielkiego znawcy.O ile mi wiadomo to nie jest twoj AVATAR :) Zmien, bo narobisz biedy koledze ;) MATZ jest pierwszym i jedynym jaki powinien go uzywac. Jak wszyscy beda miec takie same Avatary to bedzie bordello, ze hoho. Stary nie korzystaj z czyichs osiagniec - wiekszosc ludzi jest kojarzona po Avatarze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Witam mam kompa jak w podpise (P4 1.8A 512Mb Ramu 333Mhz kingston) i jeden problem mam ram 333Mhz ale gdy sprawdzilem programem SiSoftware Sandra Standard predkosc mojego ramu okazalo sie ze jest mniejsza??? Mysalem ze to sie automatycznie ustawi jednak chyba sie mylilem :(. Wiem ze jak podkrece kompa to mi autoamtycznie predkosc ramu sie zwiekszy (probowalem) nie chce narazie podkrecac bo nie mam dobrego chlodzenia. Przypuszczam ze mozna ustwaic to jakos recznie jednak nie wiem jak jesli ktos wie to prosze o podpowiedz jakie powinny byc ustawienia w biosie (zeby pamiec chodzila na 333Mhz a proc na 1.8 Ghz).Kurde poczytaj, ze chlopie Instrukcje od plyty, tam kurna na pewno jest napisane jak ustawic ram desynchronicznie od fsb :lol: 8O :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 No to może wreszcie coś na temat. Predkośc ramu jest uzależnia od szybkości FSB czyli magistrali procesora. Jeśli procek ma FSB 100 (w przypadku PIV aktywna 400) to pamięci pujdą na 100 ( dla DDR aktywna 200) itd. Oczywiści możesz ustawić tryb asynchroniczny a biosie np. 100/133 (nie 133/100) tylko jeśli ustawisz a wysokie taktowanie RAM i niskie CL (np.2) to komp nie wstanie albo będzie się wieszał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 tylko takie usawienie jest bezsensu 100/133 lub 133/166 bo co z tego ze ram bedzie szybszy ,jak procek bedzie miał mniejsza szyne i bedzie wolniejszy to i takie nie bedie wstanie odebrac tego co mu ram przesle i ram bedze mółsiał czekac na procka az obcierze dane. Lepiej juz podkrec procka przeca ma ogromny zapas mocy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 tylko takie usawienie jest bezsensu 100/133 lub 133/166 bo co z tego ze ram bedzie szybszy ,jak procek bedzie miał mniejsza szyne i bedzie wolniejszy to i takie nie bedie wstanie odebrac tego co mu ram przesle i ram bedze mółsiał czekac na procka az obcierze dane. Lepiej juz podkrec procka przeca ma ogromny zapas mocy.Niestety nie maz racji! W przypadku procesorów intela takie ustawienia ma jak najbardiej sens. Oczywiście lepiej jeszcze do tego wykręcić procka, jednak asynchro jest tu wskazane bo i tak nie wykrecisz procka intela na magistralę np. 200, ze względu na zablokowany mnożnik... Kiedyś to było dokładnie tłumaczone, więć nie chce mi siętego powtarzać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Nie wiem czemu patrzysz na mnie z góry moze Ty od razu wiedziales jak wszystko robic i nikogo sie nie musiales pytac, ja dlatego sie pytam zeby nie skopac, proca umie krecic i poprostu nie wiem czemu tak jest z pamieciami wiec sory ale jak nie wiesz to nie traktuj mnie jak cepa. Jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to nie mądruj sie i nie rób z siebie wielkiego znawcy. nie chcialem cie obrazic i nie patrze na ciebie z gory, a tym bardzej nie traktuje cie jak cepa. napisales, ze potrafisz podkrecac procesor, a nie potrafisz wykonac tak prostej czynnosci, jak zmiana czestotliwosci FSB. troche to dziwne, ale mniejsza z tym. Kurde poczytaj, ze chlopie Instrukcje od plyty, tam kurna na pewno jest napisane jak ustawic ram desynchronicznie od fsb dokladnie, abit ma tak swietne instrukcje, ze znajdziesz tam wszystko i jeszcze troche. jeszcze raz przepraszam i narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 tylko takie usawienie jest bezsensu 100/133 lub 133/166 bo co z tego ze ram bedzie szybszy ,jak procek bedzie miał mniejsza szyne i bedzie wolniejszy to i takie nie bedie wstanie odebrac tego co mu ram przesle i ram bedze mółsiał czekac na procka az obcierze dane. Lepiej juz podkrec procka przeca ma ogromny zapas mocy.Niestety nie maz racji! W przypadku procesorów intela takie ustawienia ma jak najbardiej sens. Oczywiście lepiej jeszcze do tego wykręcić procka, jednak asynchro jest tu wskazane bo i tak nie wykrecisz procka intela na magistralę np. 200, ze względu na zablokowany mnożnik... Kiedyś to było dokładnie tłumaczone, więć nie chce mi siętego powtarzać... NO ja nie chce sie kłucic byc moze masz racje .Na amd to ja bym mial racje ale te 133 wyciagnie lekko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 tylko takie usawienie jest bezsensu 100/133 lub 133/166 bo co z tego ze ram bedzie szybszy ,jak procek bedzie miał mniejsza szyne i bedzie wolniejszy to i takie nie bedie wstanie odebrac tego co mu ram przesle i ram bedze mółsiał czekac na procka az obcierze dane. Lepiej juz podkrec procka przeca ma ogromny zapas mocy.Niestety nie maz racji! W przypadku procesorów intela takie ustawienia ma jak najbardiej sens. Oczywiście lepiej jeszcze do tego wykręcić procka, jednak asynchro jest tu wskazane bo i tak nie wykrecisz procka intela na magistralę np. 200, ze względu na zablokowany mnożnik... Kiedyś to było dokładnie tłumaczone, więć nie chce mi siętego powtarzać... zgadzam się z tomasirem, w tej chwili mam p4 jak daje asynchro ma tak samo wydajne pamieci a nawet bardziej niż przy syncho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 to zasluga wewnetrzej szyny proca (4x100) przy trybie dual ddr jednak nie bedzie sensu ustawiac asynchro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Niechce mi sie tu calego wykladu na temat magistaral pisac. Wiec napisze w skrocie. Jest to odpowiedz (no mniej niz wiecej :) ) na pytanie dlaczego wydajnosc kompa wzrasta, przy podkrecaniu ramu, mimo, ze juz przekroczylismy tak zwane Peak Data Output, czyli maksymalna ilosc danych mozliwych do wygenerowania przez procek. Odpowiedz jest prosta, magistarala danych przesylane sa nie tylko dane CPU<->Mem, przesylane tamtedy jest wszystko inne (oprocz danych adresowych i syglanow sterujacych), zadania ustanowienia kanalu DMA, dane przesylane tym kanalem, dane na temat wektorow przerwan zarowno sprzetowych jak i programowych i setki innych danch. Wiec z tego wynika....przepustowosci nigdy malo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Ja gdzieś czytałem że dla AMD ram powinien być taktowany 20% szybciej niż FSB żeby procek mógł swobodnie korzystać z przepustowości ramu. PIV są o wiele bardziej uczulone na punkcie przepustwosci pamięci więć myśle że asynchron jest wskazany a na pewno nie zaszkodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Nie wiem czemu patrzysz na mnie z góry moze Ty od razu wiedziales jak wszystko robic i nikogo sie nie musiales pytac, ja dlatego sie pytam zeby nie skopac, proca umie krecic i poprostu nie wiem czemu tak jest z pamieciami wiec sory ale jak nie wiesz to nie traktuj mnie jak cepa. Jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to nie mądruj sie i nie rób z siebie wielkiego znawcy.O ile mi wiadomo to nie jest twoj AVATAR :) Zmien, bo narobisz biedy koledze ;) MATZ jest pierwszym i jedynym jaki powinien go uzywac. Jak wszyscy beda miec takie same Avatary to bedzie bordello, ze hoho. Stary nie korzystaj z czyichs osiagniec - wiekszosc ludzi jest kojarzona po Avatarze :) WHAT THE FUCK IS AVATAR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 przepraszam, ze tak wyskocze, ale chcesz brac sie za podkrecanie, a zadajesz TAKIE pytanie? lepiej ty tam nic nie ruszaj, bo jeszcze "automatycznie" cos popsujesz. Nie wiem czemu patrzysz na mnie z góry moze Ty od razu wiedziales jak wszystko robic i nikogo sie nie musiales pytac, ja dlatego sie pytam zeby nie skopac, proca umie krecic i poprostu nie wiem czemu tak jest z pamieciami wiec sory ale jak nie wiesz to nie traktuj mnie jak cepa. Jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to nie mądruj sie i nie rób z siebie wielkiego znawcy.O ile mi wiadomo to nie jest twoj AVATAR :) Zmien, bo narobisz biedy koledze ;) MATZ jest pierwszym i jedynym jaki powinien go uzywac. Jak wszyscy beda miec takie same Avatary to bedzie bordello, ze hoho. Stary nie korzystaj z czyichs osiagniec - wiekszosc ludzi jest kojarzona po Avatarze :) WHAT THE FUCK IS AVATAR THAT PICTURE BELOW YOUR NAME MAN!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 We wspolczesnych procesorach Intela szyna danych nosi nazwe QUAD PUMPED BUS co oznacz ze przeplywnosc tej szyny jest czterokrotnie wieksza od czestotliwosci taktowania. Stad wlasnie mowi sie ze przy FSB 100MHz szyna jest efektywnie 400, przy 133MHz wynosi 533, 200=800. Pamieci DDR maja tzw szyne danych DOUBLE DATA RATE, szyna ta charakteryzuje podwojona przeplywnoscia danych w stosunku do czestotliwosci taktowania. Przy 100MHz efektywna przeplywnosc jest dwa razy wieksza czyli tak jakby zwykla pamniec SDR chodzila na 200MHz. Juz widac ze przy tej samej czestotliwosci taktowania szyny danych procesora i pamieci szyna procesora Intel ma dwa razy wieksza przeplywnosc. Aby zwiekszyc wydajnosc i zaspokoic potrzebe procesora na dane, plyty pod Intela oferuja mozliwosc taktowania asynchronicznego pamieci i procesora. Przewaznie taka opcje w BIOSIE nosi nazwe FSB:Memory Ratio Jezeli przestawisz z 1:1 (100/100) na np. 3:4 to procesor bedzie taktowany nadal 100 ale pamieci juz 133 MHz czyli efektywnie 266. Jezeli chcesz wykorzystac na maksa pamieci czyli puscic je na 333DDR to musisz pojechac z FSB na 133 i przestawic na 4:5 ten wspolczynnik. Albo kupic plyte na chipsecie Granite Bay z Dual DDR wtedy przeplywnosc szyn danych procesora i pamieci beda rowne nawet przy tej samej czestotliwosci taktowania bo 2x200DDR(100MHz FSB) = 400 Mam nadzieje ze rozwialem troche watpliwosci, co do AMD juz nie chce mi sie pisac ale Dual DDR w AMD to lekkie przegiecie :) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Właśnie o tym Dexter mówiłem. Kiedyś już nieco rozpisywaliście się razem z Rafałem na ten temat. Czyli po prostu niech ludzie wreszcie wbijąsobie do głowy fakt: - Intel - Asynchro jak najbardziej wskazane - AMD - asynchro raczej nie wskazane, bo efekty mizerne lub żadne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Dodam ze na AMD sa tak jak napisal tomasir mizerne,zadne ale i jeshcze czasem odwrotne do zamierzonych :) ,przyklad nForce 2 ktory o wiele lepiej sie sprawuje przy syncro chocby nizszym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Właśnie o tym Dexter mówiłem. Kiedyś już nieco rozpisywaliście się razem z Rafałem na ten temat. Czyli po prostu niech ludzie wreszcie wbijąsobie do głowy fakt: - Intel - Asynchro jak najbardziej wskazane - AMD - asynchro raczej nie wskazane, bo efekty mizerne lub żadne. No tak ale Pan :wink: Janus jak widac jest nowy i nie chcialo mu sie poszukac wiec powtorzylem sie 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Właśnie o tym Dexter mówiłem. Kiedyś już nieco rozpisywaliście się razem z Rafałem na ten temat. Czyli po prostu niech ludzie wreszcie wbijąsobie do głowy fakt: - Intel - Asynchro jak najbardziej wskazane - AMD - asynchro raczej nie wskazane, bo efekty mizerne lub żadne. No tak ale Pan :wink: Janus jak widac jest nowy i nie chcialo mu sie poszukac wiec powtorzylem sie 8) Pozdro Dexter Dzieki wszytskim za podpowiedzi. Szukalem troche na froum ale niestey mam wolne łacze, nie moge miec stałego, a modem cos mi słabo chodzi i do tego jeszcze (co najorsze) starsza mi marudzi jak w necie dluzej siedze wiec tego nie odnalazlem ;) dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...