wasylek88 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Witam Mam Gigabyte P35 DS3 rev 2.0. Zmieniłem niedawno bios na najnowszy ale po zmianie okazało się że co bym nie dał w biosie np zmiana napiecia na pamieciach czy podniesienie FSB to poprostu płyta nie reaguje na to. Przed zmianą biosu było ok. Mam pamięci od OCZ które powinny chodzić na 2,1 V a niestety płyta ustawiła standardowo 1,8 V przez co zauważyłem spadek wydajności. Podobno rozwiązaniem tego problemu jest reset za pomocą zworki biosu ale...ja mam RAID 0. I teraz moje pytanie-Czy reset biosu systemowego nie zresetuje "biosu" RAIDa?? Mam naprawde sporo rzeczy na dyskach ważnych dla mnie i nie chce ich utracić jak również nie mam czasu na siedzenie i nagrywanie tego na płyty. Jesli ktoś jest pewny to prosiłbym o odpowiedź. --- Albo mozna jakos zapisac ustawienia raid 0 np na dyskietke żeby potem mozna bylo przywrocic. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez wasylek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Nic się nie stanie. Po resecie wejdź tylko znów do biosu i ustaw kontroler w tryb Raid, bo domyślnie pewnie AHCI się ustawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylek88 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Ale jesteś pewny czy wydaje ci się że tak powinno być? Nie chce stracić 1 TB danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Na dfi p45 raid 0 po resecie zostaje na miejscu z tym, ze musisz jak pisal kolega wczesniej wejsc do biosu i ustawic z powrotem tryb raid. Dane zostaja przynajmniej u mnie. Pewnosci nikt Ci nie da majac inna plyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylek88 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 No ale każda płyta główna bazuje na jakiś podstawach w budowie. Każda ma mostek północny, południowy itd. to i skoro u was nie resetuje sie RAID to w każdej chyba tak powinno być. Gdyby było inaczej producent chyba powinien o tym wspomnieć w instrukcji a przejrzałem całą i bylo tam tylko napisane jak zresetować a żadnych "*" nie było. No ok dzięki za odpowiedzi. Zobacze pod wieczór ten reset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Reset biosu...masz na mysli oczywiscie przelozenie zworki i jej powrot lub wyciagniecie bakteri i jej zalozenie ?. Przy dyskach nic nie kombinuj. Chociarz u siebie nawet podczas pracy systemu przypadkowo odlaczylem zasilanie w jednym hdd i oczywiscie zwiecha. Caly sie posr... :lol2:. Wlozylem zasilanie, odpalilem komputer i...wszystko wrocilo do normy ufff. Pamietaj tylko, zeby w peripelias ustawic na powrot raid lub inny rodzaj macierzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylek88 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Uff. Tak tak chodzi mi o reset przez zworke (ktorej nie ma-musialem śrubokrętem tam majstrować). Dobra udalo się po nieoczekiwanych niespodziankach. Jak zresetowałem to po właczeniu zaczał mi komp świrować. Włączył się wyświetlał że ma proca 2,5 GHz po czym reset i nastepnie mial 2,3 potem sie wylaczyl wogole. Jak włączyłem kolejny raz to już było ok. Przy tym biosie mogłem nawet dać FSB na 230 (oryg 200) bez zmiany napięcia na procku. Więc tak leciutko odrazu podkręciłem i ustawiałem odpowiednie napięcie na pamięciach i odrazu widac różnice w szybkości. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Taka zworke cmos przeklada sie na powiedzmy 10-15 sekund a nie tylko na styk. Bios mogl sie nie zresetowac do konca dlatego walki wyszly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylek88 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie no potrzymałem śrubokręt z 12 sek. Ale coś się odpalić nie chciał. Tak też miałem na początku jak tylko pierwszy raz właczyłem po złożeniu kompa. Mam pytanko: Zmieniłem z 2,2 na 2,5 i w biosie tak pokazuje ale w win Vista juz nie (nadal jest 2,2). Kiedyś wiem że jak podkrecilem to i w Vista obok 2,2 pokazało się @2,5. A teraz nic takiego nie mam. Everest też pokazuje że jest 2,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...