Skocz do zawartości
sokolr

Geil pc3500 Ultra dual channel - TEST

Rekomendowane odpowiedzi

No i stalo się ... Doszły wkońcu do mnie te pamiątki (tak jak radziliście kupiłem je ... po okazyjnej cenie). No i QPA..he..

No ale po kolei ... sprzęcik testowy

1- pamięc Geil 2x256mb PC3500 Cl=2-6-3-3 Ultra Dual Channel

2- reszta jak w podpisie + zasiłka Chieftec 360W + zero kręcenia proca czy grafy

W jednym z postów Raptor prosił mnie o przetestowanie tych pamiątek (jak już nadejdą) na ustawieniach 432 (144/216 async) Cl=2-8-4-4. No to lecem ... pamięci zamontowane w dual, program goldMemory odpalony ... chwila niepewności i niestety tak jak u Raptora przy 4% wywala błędy. No to zaczyniemy od początku se myslem. Lecim do bios'a i zacząłem mieszać w ustawieniach. Dla pełnej jasności:

sys.perf. optimal

cpu clock default

fsb freq. 133

cpu interf. optimal

mem freq. auto

res.freq. 133

mem. tim. optimal

t (ras). 6

t (ras). 3

t (ras). 3

cas latency 2

Dla fsb 133 goldMem bez błędów zarówno na 1 kości 256mb czy na 2 w dualu i bez dual'a ... za to bardzo cienkie wyniki w benchmark'u pamięci w Sandrze2002 ... wydajnościowo gorzej od pamiątek Cl=2.5 na kt333.

Dla przykładu wyniki ... nie wiem co o tym sądzić ...

geil256single133fsb - RAM Int 1.993 MB/s; RAM Float 1.836 MB/s

geil512single133fsb - RAM Int 2.010 MB/s; RAM Float 1.860 MB/s

geil512dual133fsb - RAM Int 2.056 MB/s; RAM Float 1.931 MB/s

Później zapuściłem fsb 166 przy 512mb w dual. Ustawienia w biosie bez zmian oprócz oczywiście fsb166 i ustawień pamiątek, którw automatem zmieniły się na Cl=2-8-4-4. No i goldMem wywalił błędy po 33 min. testu(przy takiej magistrali !!! ... bez podkręcania ... porażka :evil: ). W Sandrze wynik:

geil512dual166fsb - RAM Int 2.535 MB/s; RAM Float 2.371 MB/s ...hmmm...

Spróbowałem jeszcze dla jaj zapuścić mnożnik proca na x7 i magistralę 200 (synchro) i dla 512mb w dual'u błędy przy 4% (po 11 min). Wsadziłem jedną kostkę pamięci i dla tych samych ustawień proca i magistrali zwis na 1% (po 6 s).

Nie wiem co dalej robić ... chyba jednak potwierdzają się przypuszczenia że mobo Epox'a nie za bardzo lubi te pamiątki ... Poradźcie co zrobić w takim przypadku ... czy reklamować pamięci (rozumiem cobym je żyłował i nie wiadomo jak kręcił, ale dla fsb166 i na "spacerkowych" ustawieniach takie jaja ?? :evil: ) czy zmienić płytę (lekka paranoja). Nie mam za bardzo jak sprawdzić tych Geil'i na innym konfiku, innych pamiatek też brak ... Może znajdzie się wśród Was jakiś dobry człowiek z Wrocławia :D , do którego mógłbym na chwilę wdępnąc z tymi "odlotowymi" Geil'ami coby je przetestować na innym sprzęcie zanim zacznę się wykłócać o gwarancję ...

Czekam na ewentualny pilny kontakt, z góry dziękuję za porady i uwagi - Robert

tel. 602-308-225

falkon@wr.home.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz pecha :confused:

Pamiątki sprzedasz bez problemów (w końcu to GeIL) i radzę Ci kupić twinMOSy :twisted:

pewnikiem masz rację ... dzwoniłem dzisiaj do serwisu firmy, u której kupiłem te Geile ... jestem podobno pierwszą osobą z takimi problemami :?: i tak się zastanawiam czy nie lepiej będzie zmienić moBo :!: czy może czekać na jakiegoś nowego biosa do epoxa, może coś się poprawi (pewnie to marzenie ściętej głowy :twisted: )... cholera wie co robić ...

Może ktoś z WROCKA może udostępnić swój cenny czas i jakąś inną płytę z dualDDR cobym mógł sprawdzić te pamiątki :wink: jestem w big KROPCE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro serwis twierdzi, że innym chodzą norlmalnie, to spróbój wymienić na inne 2 sztuki, może trafiłeś na jakieś walnięte.

W końcu te Geil i nie powinno byc takich problemów.

Płyta raczej odpada i nowy bios też, no ale "...wszystko się może zdzarzyć..." :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro serwis twierdzi, że innym chodzą norlmalnie, to spróbój wymienić na inne 2 sztuki, może trafiłeś na jakieś walnięte.

Płyta raczej odpada i nowy bios też, no ale "...wszystko się może zdzarzyć..."  :lol:

Chyba epox 8RDA nie lubi tych pamięci - to dziwne żebyśmy mieli identyczne objawy - ja wysłałem z prośbą o wymiane na inne - podałem płytę na jakiej pracuje - może wymienią - a pytałem przed zakupem czy na pewno będą pracować z 8RDA :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta raczej odpada i nowy bios też, no ale "...wszystko się może zdzarzyć..."  :lol:

Chyba epox 8RDA nie lubi tych pamięci - to dziwne żebyśmy mieli identyczne objawy - ja wysłałem z prośbą o wymiane na inne - podałem płytę na jakiej pracuje - może wymienią - a pytałem przed zakupem czy na pewno będą pracować z 8RDA :(

jeśli mogę zapytać, to gdzie kupowałeś te Geil'e?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sirius.pl - zobaczymy czy wymienią na inne kości :|

to kurna tam gdzie ja, co im dokładnie napisałeś :?: cobym się nie zbłaźnił :wink: zawsze to już nas dwóch jest z tym problemem epox + geil :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś takiego im napisałem:

Oddaje do reklamacji pamięci GeIL 2x256MB DDR433 CL2 ze względu na nie działanie przy ustawieniach które podaje producent czyli DDR433 (216MHz) CL2-6-3-3 Vdimm 2.5-2.9V. Pamięci uruchamiane były na płycie Epox 8RDA, procesorze AthlonXP 1700+ i zasilaczu Chieftec 360W. Procesor był ustawiany na częstotliwość nominalną niezależnie od szyny FSB. Testy przeprowadzałem przy różnych ustawieniach FSB, pamięć RAM była zawsze ustawiana na 215-217MHz.

Żeby rozwiać wątpliwość co do stabilności samego systemu operacyjnego użyłem programu testującego GoldMemory 5.07 uruchomionego z dyskietki. Wyniki jego testu:

217MHz 2.77V CL2-8-3-3 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-6-3-3 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-9-5-5 - program zgłasza błedy pamięci

215MHz 2.77V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

215MHz 2.90V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

200MHz 2.77V CL2-9-5-5 - brak błędów pamięci

Pamięci przy ustawieniach 215-217 i Vdimm 2.5V i 2.6V nie uruchamiają się. Przy 200MHz nie uruchamiają się tylko przy 2.5V.

I jeżeli uznają reklamacje to żeby wymienili mi na 2x512 TwinMOS PC3200 - napisz że jesteś drugi który ma taki sam problem. Ja będe do nich dzwonił jutro zapytać się co słychać w mojej sprawie. Najpierw do nich zadzwoń i zapytaj sie co zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś takiego im napisałem:

Oddaje do reklamacji pamięci GeIL 2x256MB DDR433 CL2 ze względu na nie działanie przy ustawieniach które podaje producent czyli DDR433 (216MHz) CL2-6-3-3 Vdimm 2.5-2.9V. Pamięci uruchamiane były na płycie Epox 8RDA, procesorze AthlonXP 1700+ i zasilaczu Chieftec 360W. Procesor był ustawiany na częstotliwość nominalną niezależnie od szyny FSB. Testy przeprowadzałem przy różnych ustawieniach FSB, pamięć RAM była zawsze ustawiana na 215-217MHz.

Żeby rozwiać wątpliwość co do stabilności samego systemu operacyjnego użyłem programu testującego GoldMemory 5.07 uruchomionego z dyskietki. Wyniki jego testu:

217MHz 2.77V CL2-8-3-3 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-6-3-3 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

216MHz 2.77V CL2-9-5-5 - program zgłasza błedy pamięci

215MHz 2.77V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

215MHz 2.90V CL2-8-4-4 - program zgłasza błedy pamięci

200MHz 2.77V CL2-9-5-5 - brak błędów pamięci

Pamięci przy ustawieniach 215-217 i Vdimm 2.5V i 2.6V nie uruchamiają się. Przy 200MHz nie uruchamiają się tylko przy 2.5V.

I jeżeli uznają reklamacje to żeby wymienili mi na 2x512 TwinMOS PC3200 - napisz że jesteś drugi który ma taki sam problem. Ja będe do nich dzwonił jutro zapytać się co słychać w mojej sprawie. Najpierw do nich zadzwoń i zapytaj sie co zrobić.

big THX za info :D

rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu i powiedziałem mu mniej więcej o co chodzi ... powiedział żebym im wysłał pamięci z opisem co i jak ... przetestują je na epox'ie no i zobaczymy dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze 8RDA jak juz pisalem kiedys w innym topicu nie obsluguje oficjalnie nic powyzej DDR400 wiec spokojnie panowie z Siriusa moga sie "wypiac" i nie uznac gwarancji (rekojmie tak) Poprostu najspokojniej w swiecie moga powiedziec ze nie wyrabia sie plyta.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze 8RDA jak juz pisalem kiedys w innym topicu nie obsluguje oficjalnie nic powyzej DDR400 wiec spokojnie panowie z Siriusa moga sie "wypiac" i nie uznac gwarancji (rekojmie tak) Poprostu najspokojniej w swiecie moga powiedziec ze nie wyrabia sie plyta.  

Pozdro

Dexter

Niestety to prawda - smutna prawda... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze plyty EPOX na nforcie2 gryza sie z pamieciami GEIL bylo o tym troche na forum guru3d

po drugie testowalem GEILE PC3700 i tez wypadly cieniutko (jest post o tym)

po trzecie radze zrobic tak jak mowi kwiecien kupic kingstony hyperX PC-370 chyba najlepsze wedlug mnie pamiatki w swojej cenie. Ja mam Kingstony HyperX ale 333 i biegaja synchro na 190Mhz z 5/2/2/cl2 gol-mem caly - zadnych bledow wiec te PC-370 pojda spokojnie ponad 210Mhz pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz pecha :confused:

Pamiątki sprzedasz bez problemów (w końcu to GeIL) i radzę Ci kupić twinMOSy :twisted:

pewnikiem masz rację ... dzwoniłem dzisiaj do serwisu firmy, u której kupiłem te Geile ... jestem podobno pierwszą osobą z takimi problemami :?: i tak się zastanawiam czy nie lepiej będzie zmienić moBo :!: czy może czekać na jakiegoś nowego biosa do epoxa, może coś się poprawi (pewnie to marzenie ściętej głowy :twisted: )... cholera wie co robić ...

Może ktoś z WROCKA może udostępnić swój cenny czas i jakąś inną płytę z dualDDR cobym mógł sprawdzić te pamiątki :wink: jestem w big KROPCE

looknij na zagraniczne fora, tam nie jedni mają wypasione RAMy na nForce'ach2... pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze obstawiam za hyperami, chodza tak jak w podpisie. Wydajnosc w sandrze 3360. Mozna je katowac memtestem i jest gicior.

no właśnie ... teraz to już sam nie wiem ... jeżeli się okaże, że moje Geile są do wymiany to co brać, na ten przykład może:

3x Kingston DDR 256MB/370 PC3000 HyperX CL2 wieczysta gwarancja

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5989&sid=1

albo może to:

2x TwinMOS DDR 512MB/400 PC3200

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4504&sid=1

gorzej będzie jak się okaże, że Geile są OK tylko moja płyta je nie lubi :evil:

no to wtedy albo wymiana płyty :wink: albo szukam chętnego na 2x GeIL DDR 512MB/433 PC3500 CL2 wieczysta gwarancja - 2x256 do Dual DDR

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5856&sid=1

... he ... zbieram zamówienia :wink: cena do uzgodnienia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze obstawiam za hyperami, chodza tak jak w podpisie. Wydajnosc w sandrze 3360. Mozna je katowac memtestem i jest gicior.

no właśnie ... teraz to już sam nie wiem ... jeżeli się okaże, że moje Geile są do wymiany to co brać, na ten przykład może:

albo może to:

no to wtedy albo wymiana płyty :wink: albo szukam chętnego na 2x GeIL DDR 512MB/433 PC3500 CL2 wieczysta gwarancja - 2x256 do Dual DDR

ja tak samo - są dwie pary do sprzedania :) - ja wymieniam na twinmosy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo może to:

ja tak samo - są dwie pary do sprzedania :) - ja wymieniam na twinmosy

kontaktowałeś się już może z serwisem :?: cosik ci powiedzieli co z pamiątkami :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu - 2 dni walki miałem z ramem - w końcu w środę zadzwoniłem - opisałem problem - facet powiedział żebym im wysłał pamięci z dokładnym opisem co się dzieje, dodatkowo zapytałem jak wygląda wymiana na inne kości - odpowiedział że jeżeli chce i reklamacja zostanie rozpatrzona pozytywnie (czyli będą się sypać) to żębym napisał na jakie kości chce wymienić pamięć - napisałem żeby mi wymienili na 2x512MB TwinMOSa PC3200 BH5 lub poprosiłem o kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...