grzechuk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 mam 3 dyski twarde (2 sata) i po kilka partycji na każdym, więc na pingwina wydzieliłem połowę jednego dysku (ok 100giga), pod vistą usunąłem partycję zostawiając puste miejsce... w instalatorze wybrałem oczywiście wykorzystanie największej wolnej przestrzeni - to był błąd... pomimo zaznaczenie odpowiedniego dysku... co się stało? dysk, na którym miał się zainstalować system ostał nietknięty (dysk sata slave), dysk-archiwum (ata, 300giga 1 partycja, pełny w 95%) został pozbawiony plików... zostało w nim tylko kilka plików tekstowych i folder $windows, dysk z vistą (sata master) został zmieniony (2 partycje, po 150giga) tak, że połowa partycji z vistą została przekształcona w partycje z ubuntu... ale o tym dowiedziałem się dopiero później, bo po zakończeniu instalacji grub wykrzaczył się z błędem 22... więc odpaliłem livecd i zacząłem walczyć z boot menadżerem... robiłem to wcześniej, więc myślałem, że pójdzie łatwo... po kilku rebootach (dvd mam skopane, więc live mi odpalał 5minut) okazało się, że co reset dysk sata master (na nim był grub) zamienia się w /dev/ literką z dyskiem ata (raz jest sda a raz jest sdc), więc ustawiłem gruba na sdb, które się nie zmieniało i poszło... pierwszy raz się z czymś takim spotkałem... czy to normalne? gdy udało mi się zalogować oczywiście dyski znowu się zamieniły... automatyczne montowanie nie zadziałało, więc musiałem ręcznie podmontować z opcją force... wszystkie partycje się zamontowały oprócz tej z vistą (wtf?) na dodatek partycja z archiwum była pusta (3 pliki tekstowe i folder - nie miałem ich wcześniej), cała moja kolekcja poszła się %#@$%@@!@#... szybko wyłączyłem komputer i odłączyłem dysk ata - żeby się nic nie nadpisało, jak go odłączyłem w /dev/ nie było zmian, sdc (sata master) nie zmienił się w sda... partycji z vistą nie dało się uratować (nawet bartpe wywalił mi, że to nie jest partycja windowsowa, a odpalony totalcmd miał wtyczki do ext3, więc wszystkie patrycje na dysku przejrzałem oprócz tej jednej) zainstalowałem więc vistę od nowa, dysk ata leży na półce... macie jakieś rady? zawartość dysku ata to muzyka i filmy (z czego 1/3 to własne ripy i materiały), w sumie to tylko na kilkunastu plikach mi zależy... da się to jakoś odzyskać? tytułem wyjaśnienia - 8.4 i 7.10 zainstalowałem w ten sam sposób (robiąc brak przydzielonego na partycję miejsca), myślałem, że wyższy numerek to nowa jakość... ehhh niech to będzie dla was przestrogą - zawsze partycjonujcie dysk ręcznie, bo ubuntu was wydyma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zanim zaczniesz kombinować z odzyskiem danych z tego dysku, zrób jego kopię posektorową programem Copyr (freeware). Będziesz do tego potrzebował drugi pusty dysk o takiej samej lub większej pojemności. Dalej pracujesz już tylko na kopii!!! Aby odzyskać całą partycję możesz spróbować programu Partition Find and Mount (również free). A jak to nie wydoli, to są dwa dobre i darmowe programy do odzysku danych: Testdisk i Pcinspector. Napisz jeszcze jaka jest pojemność dysku z uwaloną partycją, bo copyr ma niestety pewne ograniczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 300giga, była na nim jedna partycja ntfs... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) No to kicha - nie skopiujesz tego copyrem :( edit Znalazłem jeszcze coś takiego: EASEUS Disk Copy - tworzy kopię posektorową bez ograniczeń pojemności kopiowanych dysków. Edytowane 9 Grudnia 2008 przez rosolini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 dzięki, jak dorwe drugi dysk - to go przegram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 jeszcze jest takie cos jak getdataback ntfs i na fat32. wygoogluj w necie. U mnie sie sprawdzil i odzyskal wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...