Fiedzio Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam! Zamierzam zrobić małą modernizację mojego komputera... Ma on swoje 4 lata (:<) i nie mam funduszy (tj. tatuś nie ma), aby zrobić gruntowną zmianę... Chcę go przystosować, żeby popykać w Gothica 3, Obliviona, Devil May Cry 4 czy podobne wymaganiowo gierki... Oto mój PC: Procesor: Celeron D 320, 2,4GHz + jakieś chłodzenie Zalman'a (ostatnio kupiłem, bo boxowy cooler już za głośny był) Płyta główna: Albatron PX865PE (Pro) [4 sloty DDR DIMM, 1x AGPx8, i jakieś 4 stare PCI] Pamięć RAM: 2x Corsair Value Select VS256MB200 (PC3200, DDR SDRAM, łącznie 512MB) Karta Graficzna: nVidia GeForce FX5200 128MB Chcę dokupić jeszcze 1gb ram i jakąś nową kartę graficzną... Najlepiej używane z Allegro... Tak, żeby łącznie wyniosło mnie max 200-250zł... Czekam na wasze propozycje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Lepiej zbieraj dalej kase. 250zł wpakujesz i dalej nie bedzie widać znaczącej różnicy. No chyba że przewidujesz sprzedaż starych części to można pomyśleć nad: X2 3600+ ok 100zł Foxconn na 690G ok 100-120zł 2GB RAMu 80zł delta 350W 42zł Wychodzi 350zł. Te 100zł dostaniesz za swoje stare sprzęty. A czemu tak? Kupowanie DDR1 i grafik pod AGP nie dość że jest nieopłacalne to jeszcze nierozwojowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 W tym rzecz polega, że na nowy komputer nie nazbieram... Ani z kieszonkowego, ani z comiesięcznych rent babci itp... :/ Akurat święta są dla mnie jedynym czasem kiedy mogę coś zmienić w PC (wpierw kaska z BN a potem mam urodziny :P)... Max ile moge nazbierać to 500zł... Ale nie wydam tyle na raz na komputer... Mam jeszcze ważniejsze rzeczy na głowie :P Mój 4ro letni dziadek już odczuwa te 512mb ram i wybrakowany zasilacz (raz z niego siwy dym poleciał, nie wiem jakim cudem działa...)... Chcę dokupić 1GB ram i jakąś kartę graficzną, byleby nie ograniczał jej procek (Celeron D 320 2,4GHz)... No i oczywiście zmienię zasilacz... Jakieś propozycje? Nie mówcie mi tylko, że to nie opłacalne - mi to wszystko jedno, chcę trochę tego rzęcha usprawnić... Przynajmniej, żebym do świąt nie narzekał ;/ (nie gram w żadne assasainy creedy czy gta iv... gierki z 2006-2007 mnie tylko interesują)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 A ja Ci powtarzam byś naprawde postarał się dozbierać. za 1GB DDR1 zapłacisz ok 80zł za jakaś sensowną grafike pokroju 7600GS zapłacisz ponad 120zł i do tego zasilacz tez z 45zł i wydasz 250zł. A tak byś dołożył 100zł i byś już miał konkretną baze. Tą stówke byś odzyskał ze sprzedaży swoich obecnych części. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cz9siu Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 dokladnie, nie ma co modernizowac tak starego sprzetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 No... a ja mogę być chętny na Twój stary sprzęt, bo własnie cos takiego mi potrzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Więc wszyscy mi radzicie nie modernizować go... W takim razie ok, będę musiał pogadać z rodzicami na ten temat... Moglibyście podać mi ile wezmę za mój pc? tak około? Procesor: Celeron D 320, 2,4GHz + jakieś chłodzenie Zalman'a Płyta główna: Albatron PX865PE (Pro) Pamięć RAM: 2x Corsair Value Select VS256MB200 (PC3200, DDR SDRAM, łącznie 512MB) Karta Graficzna: nVidia GeForce FX5200 128MB Dysk: WDC WD1600JS-00NCB1 160GB Napęd: LITE-ON DVDRW SHW-1635S Załóżmy, że będę możliwie miał 2000zł na nowy komputer... Od tego odejmuję 150zł za obudowę, 400zł zł za system Vista Home Premium 64bit... Tak, więc 1500zł na kompa wyjdzie... Patrzyłem zestawy miguela, ale bardziej bym chciał odrazu te 3gb albo nawet 4gb ram... Chyba, że system będzie piratka :P W tym przypadku będzie 1850 na kompa :) Aha, kiedy polecacie pomyśleć nad zmianą? Zaraz po świętach (początek stycznia) czy później ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Co ciekawe ceny sprzętu komputerowego spadły/utrzymały swoje ceny( śledzę cenę hd4670- od ponad miesiąc wynosi ona ok 300zł ). Myślę, że dobrym momentem będzie koniec stycznia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Koniec stycznia? Więc przeżyje jeszcze ten miesiąc bez zmian, a w tym czasie pozbieram pieniędzy, zdołam przekonać rodziców :) Oby coś z tego wynikło :) Myślę, że jak się postaram, to da radę te 1500zł uzbierać... A lepiej kupić odrazu Vistę 64bit Home Premium i jechać na oryginalne na pc z 4gb ram, czy jechać na piratce xp 32bit professional z 3gb ram? A dopiero później przesiąść się na Vistę... Co lepiej? I jak np. w zestawie będę mieć procek E5200 i grafikę np. Ati hd4870 (czy jakoś tak), to żeby grafa nie była hamowana muszę zrobić OC? To dla mnie ważne, nigdy się takimi rzeczami nie bawiłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...