Rafgen Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam Mam taki problem. Otrzymałem od admina sieci dwa ip ( tzn. mam wykupione dla dwoch jednostek centralnych) Posiadam też router pentagram cerberus lite no i nie wiem jak mam przypisac tak zeby komp i laptop miały dwa odzielne ip tzn. router rozdziel asygnal plynacy z jednego ip. Mógłby ktoś mi pomoc tak żeby sie widziała pc-ta i laptopa jako dwa oddzielne ip? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soundwave Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Masz router i wykupiłeś dwa adresy ip :o Po co? Ruter zakłada Ci osobną sieć. Zarzuć screena z dasha konfiguracji WAN, DHCP i NAT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafgen Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Masz router i wykupiłeś dwa adresy ip :o Po co? Ruter zakłada Ci osobną sieć. Zarzuć screena z dasha konfiguracji WAN, DHCP i NAT. router kupiłem juz wczesniej a teraz mam go zeby miec neta w laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soundwave Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 router kupiłem juz wczesniej a teraz mam go zeby miec neta w laptopie.Twój dostawca internetu dał Ci adresy IP do konfiguracji. Pytanie: z puli adresów prywatnych czy publicznych? Na ruterze zakładasz nową sieć (192.168.x.x) w której możesz mieć dowolną liczbę kompów i nie płacisz za to nic :) Chcesz żeby Ci pomóc? Podaj adresy IP które dostałeś + screeny z konfiguracji routerka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafgen Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Twój dostawca internetu dał Ci adresy IP do konfiguracji. Pytanie: z puli adresów prywatnych czy publicznych? Na ruterze zakładasz nową sieć (192.168.x.x) w której możesz mieć dowolną liczbę kompów i nie płacisz za to nic :) Chcesz żeby Ci pomóc? Podaj adresy IP które dostałeś + screeny z konfiguracji routerka. przydzielone ip to 94.78.140.xx, 94.78.140.xx screeny potem dodam Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Rafgen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Ok, 'zaiksuj' ostatnie wartosci nuumerow ip, bo jeszcze ktos sie skusi Cie atakowac. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 A tam, IP takie do końca tajne przecież nie jest :) A jak masz dwa IP,to na cerberusie wyłącz DHCP, przepnij kabelka z WAN do LAN i już. Jak jest serwer DHCP u dostawcy to siorbnie Ci ustawienia od niego i na obu będzie zewnetrzny adres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Zawsze można zrobić np. NAT jeden do jeden, warunek to mieć router z linuksem :) Poza tym w takiej sytuacji warto dać po dwa adresy IP na każdy komputer (1 zew. i 1 wew. ) Edytowane 13 Grudnia 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zawsze można zrobić np. NAT jeden do jeden, warunek to mieć router z linuksem :) Poza tym w takiej sytuacji warto dać po dwa adresy IP na każdy komputer (1 zew. i 1 wew. )Jak to zrobić? Jak przydzielić 2 ip komputerowi? Jestem za routerem który pełni rolę switch i mam publiczne stałe ip z dhcp providera. Drugie ip przydaloby mi sie choćby do komunikacji z tym routerem - switch'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Jak przydzielić 2 ip komputerowi?Jeżeli chcesz przypisać więcej niż 1 IP komputerowi to można to zrobić tylko i wyłączni ręcznie. Nie można zrobić tak, że jedno IP przypisujesz statycznie a drugie z DHCP. Właściwości TCP/IP -> Zaawansowane -> IP Adres I dodajesz sobie ile chcesz, możesz nawet 20 jak potrzebujesz. Co do twojej sytuacji, to widziałem obrazek. Generalnie powiedz po co na siłę chcesz korzystać z tych 2 publicznych IP? Przecież zawsze można przekierować porty. Jeżeli mimo wszystko chciałbyś, żeby router oprócz wew. IP "przydzielał" również publiczne to musisz kupić coś pod Tomato / DD-WRT. NAT jeden do jeden robisz mniej więcej tak: ifconfig vlan1:1 zewIP netmask maska broadcast broadcastIP iptables -t nat -I POSTROUTING -s wewnIP-j SNAT --to zewIP iptables -t nat -I PREROUTING -d zewnIP -j DNAT --to wewnIP iptables -I FORWARD -s zewnIP -j ACCEPT iptables -I FORWARD -d wewnIP -j ACCEPT iptables -I INPUT -d zewnIP -j ACCEPT W twojej sytuacji (tak jak jest to połączone na obrazku) można zapewnić komunikację w jedną stronę - komputer żony będzie widział twój komputer, ale jeżeli ty będziesz chciał bezpośrednio wejść na kompa żony to nie da rady. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...