Skocz do zawartości
lyzkov

Topower P6 420w I Spadki Napięcia Na Linii 5v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zasilacz Topower P6 420W w konfiguracji: C2D E8400 @ 4GHz, 4x1GB PC2-8500, 1x Radeon HD4870 1xHDD, 1xDVD-RW + 9 wentylatorów w obudowie.

Ostatnio zauważyłem, że tuż po włączeniu komputera po dłuższej przerwie, podczas uruchamiania systemu (linux) występowały takie krótkie aczkolwiek dosyć częste "zwieszki", do tego słychać było dziwne ciche piszczenie z obudowy komputera. Sprawdziłem miernikiem napięcia jakie podaje zasilacz i trochę się zdziwiłem się. Tzn. 12V w normie: 12,12V ale linia 5V tuż po uruchomieniu 4,61V i od uruchomienia systematycznie idzie w górę w idlu aż do 4,84V (wtedy to komputer staje się stabilny), po obciążeniu procesora primem spada do ok 4,75V. Z tego co wiem to przekracza to normę ATX.

Zastanawiam się co może być przyczyną? Czy zasilacz ogólnie jest zbyt obciążony, może uszkodzony? Jakie urządzenia mocno obciążają linię 5V? Niestety w domu mam instalację bez uziemienia... może to jest przyczyną?

Jeśliby ktoś mi odpowiedział na te pytania to byłbym bardzo wdzięczny, bo w zaistniałej sytuacji mocno się przymierzam do kupna nowego zasilacza, a nie chciałbym też wydawać pieniędzy w błoto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi