Skocz do zawartości
fighttotrance

Jaka Karte Dzwiekowa Do Zestawu Logitech 5,1 Z-5500 Thx

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Przez ponad pol roku nie mialem zadnego grajacegu sprzetu u siebie w domu, moje ostatnie glosniki mi sie po prostu popsuly. Dzisiejszego dnia postanowilem zakonczyc gechenne i zrobic sobie jakis prezent .

Wybor glosnikow padl na Z-5500 THx logitech (http://pcfoster.pl/recenzje/peryferia/glosniki-logitech-z-5500-thx.html) < Mini recenzja

Jedyny dylemat i problem pozostal z karta dzwiekowa - co tu duzo mowic, bez was sobie nie poradze bo sie na tym po prostu nie znam.

Koszt : 300 zl. max. Miejsce zakupu : http://www.gral.pl/sklep.php?w=prod_lista&...e=&wybstr=1 . Prosil bym aby wybierac karte z tej listy poniewaz w tym sklepie bede bral to wszystko na raty.

Prosil bym o krotkie uzasadnienie wyboru, chce wydac jak najmniej ale jezeli jest jakas istotna roznica miedzy kartami za 170 zl a tymi za 360 to prosze o tym napisac. Nie jestem osoba ktora zajmuje sie profesjonalnie dzwiekiem ale bardzo duzo slucham muzyki i zalezy mi na tym aby to wszystko ladnie 'pyrkalo'.

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem osoba ktora zajmuje sie profesjonalnie dzwiekiem ale bardzo duzo slucham muzyki i zalezy mi na tym aby to wszystko ladnie 'pyrkalo'.

Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziekuje.

Duzo sluchasz muzyki i kupiles z5500? :lol2: , no ale od rzeczy, do tego zestawu pasuje jakis Creative A2zs bym zakupil co by podkreslila "charakter" glosnikow.

Bardziej naturalna i neutralna bedzie Prodigy Hifi 7.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa to zmienia postac rzeczy :wink:

Pierwsze najwazniejsze pytanie czy potrzebujesz 5.1? Jesli tak to z5500 jedyny wybor (mozna sie bawic w inne firmy, ale problem z dostepnoscia, ewentualnie mosialbys ebaya brac i z Chin sprowadzac, jesli naprawde chcesz dostrzec piekno muzyki zainteresuj sie 2.0 Do 1000zł dostaniesz naprawde wypasik odsylam do tematow:

http://forum.purepc.pl/Audio-f63/Dyskusja-...7c-t265017.html

http://forum.purepc.pl/Audio-f63/Najlepsze...pa-t270541.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heathen dziekuje za zainteresowanie, jak zwykle znajduje sie jakas dobra dusza, ktora nie denerwuje sie kiedy temat zapewne pojawia sie setny raz i cierpliwie odpowiada.. Problem w tym ze nie dysponuje gotowka ktora mogl bym pokryc calosc tego wydatku dlatego podalem linka do sklepu ktory oferuje bardzo korzystne raty.

Czy potrzebuje 5.1 ? Ktos mi ten zestaw polecil, powiedzial ze zarowno do muzyki jak i filmow bedzie ok. Mi glownie zalezy na muzyce, filmy jak filmy - nie jest to dla mnie nic waznego.

http://www.gral.pl/sklep.php?w=prod_lista&...e=&wybstr=1 ---- Patrzac na ofertego tego sklepu widze tam Logitech Z-2300. Czy twoim zdaniem te glosniki sa lepszym wyborem od tego zestawu 5.1?Duzy + jest taki ze sa o polowe tansze .Mialem kiedys z-3 i w moim malym pokoju ok. 4 metry dlugosci na 2.5 szerokosci. spisywaly sie swietnie :).

salut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli słuchasz dużo muzyki, to wybór prosty dobry zestaw 2.0 i odpadają tu logitechy, creative, itp.

Bo każdy dobry zestaw 2.0 do słuchania muzy będzie lepszy od tych plastikowych zabawek ;)

Edytowane przez racegrid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wybralem z tego co mam na tej stronie logitech 2+1 Z-2300 . I wybralem 4 karty dzwiekowe, podaje nazwy i cene. Co wybrac .

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium (PCI Express) 362 zl.

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 147 zl

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio (PCI Express) 225 zl

Creative X-Fi Surround 5.1 USB (zewnetrzna karta dzwiekowa) 285 zl.

Licze na podpowiedz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wybralem z tego co mam na tej stronie logitech 2+1 Z-2300 . I wybralem 4 karty dzwiekowe, podaje nazwy i cene. Co wybrac .

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium (PCI Express) 362 zl.

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 147 zl

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio (PCI Express) 225 zl

Creative X-Fi Surround 5.1 USB (zewnetrzna karta dzwiekowa) 285 zl.

Licze na podpowiedz.

Pozdrawiam

Bierz Z-5500 zmień fronty na podstawkowe głośniki i olej microlaby, przy pierwszym filmie w 5.1 będziesz wiedział że dobrze wybrałeś, testowałem 7c i 6c i w brzmieniu są lepsze niż Z-5500 w oryginale ale już po zmianie frontów nie bardzo mają podjazd a Z-5500 zawsze możesz słuchać w stereo ;) no i masz za free sub który jest całkiem niezły szczególnie jak go się wyrówna mocniejszymi głośnikami.

Do nich kartę bym ci polecał X-fi Titanium i podłączył je po optyku przez DTS interactive i będziesz bardziej niż zadowolony.

Frontow ci nie doradzę bo sam będziesz musiał wybrać głośniki których brzmienie ci pasuje ale nie ładuj się w Microlaby bo czasem brak suba bardzo doskwiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jesteś bardzo uczulony na dźwięk to Z-2300 Ci się spodobają ale ostrzegam że satelitki tam są raczej kiepskie, w dodatku subwoofer przy dużych głośnościach lubi dudnić chyba że zjedziesz z pokrętłem na połowe. teraz jednak przesiadłem się na 2.0 jak w podpisie i nie będe Cię oszukiwał no...2.0 jest dużo lepsze od 2.1 a konkretnie te Microlaby biją na głowe Z-2300. Mówie to jako były posiadacz Logów i jako obecny posiadacz Microlabów. A jeśli chcesz wiedzieć coś na temat plusów Z-2300 to słuchac muzyki się da do póki nie zaczniesz odczuwać nieco zbytniej aktywności subwooofera nad resztą i nieco cofniętego środka w satelitkach. Ale tak jak mówie jak masz małe potrzeby to Logitech będzie dobry i ponadto oferują dość dużą moc. Podkreślam jednak że jakbyś posłuchał Logitech i wygrzanych Microlabów Solo 6c/7c to bys do Z-2300 ani innego 2.1 nie wrócił ;]

Bierz Z-5500 zmień fronty na podstawkowe głośniki i olej microlaby, przy pierwszym filmie w 5.1 będziesz wiedział że dobrze wybrałeś, testowałem 7c i 6c i w brzmieniu są lepsze niż Z-5500 w oryginale ale już po zmianie frontów nie bardzo mają podjazd a Z-5500 zawsze możesz słuchać w stereo icon_wink2.gif no i masz za free sub który jest całkiem niezły szczególnie jak go się wyrówna mocniejszymi głośnikami.

Do nich kartę bym ci polecał X-fi Titanium i podłączył je po optyku przez DTS interactive i będziesz bardziej niż zadowolony.

Frontow ci nie doradzę bo sam będziesz musiał wybrać głośniki których brzmienie ci pasuje ale nie ładuj się w Microlaby bo czasem brak suba bardzo doskwiera.

Jeśli porównujesz 2.0 i 5.1 w filmach to trochę niezbyt Ci to wyszło. A jeśli chodzi o muzykę (i filmy także) to nie wiem gdzieś ty słuchał tych microlabów i twierdzisz że brakuje Suba :| No jeśli wychowałeś się na dudniących klimatach to się nie dziwie że tęsknisz za subem, co więcej Microlaby basu mają tyle ile trzeba i kiedy trzeba tego ,,wykopu,, to go mają ;) także...jeszcze liczy się wygrzanie, ustawienie siebie i głośników.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oł je panowie to chyba siedzą na polski trackerach lol filmy w stereo to chyba camy i TS bądź dla osób o wolnym łączy.

Fredek już nie bądź taki fanatyk kupiłby Z-2300 dorzuciłby podstawki za 300-400 i by nie wiedział skąd szczękę zbierać na Z-2300.

Z-2300 mają dużo za słabe satelitki to 40W rms przy subie brzmi jak marny żart jakby satelitki z Z-5500 przy Z-2300 były to jeszcze by to jako tako sie wyrównywało ale tak pierdziawki są za słabe i powyżej pewnej głośność Z-2300 brzmią trochę jak bęben :lol2: ale to dlatego, że sub nadrabia pasmo ale można mu to odciąć dźwiękówka ale wtedy znowu znika dolny środek itd. bez dobrania nowych satelit jest lipaaa

Tylko jest duży minus tego rozwiązanie w miarę dobre podstawki są drogie minimum tyle co 6c albo lepiej 7c ale się opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oł je panowie to chyba siedzą na polski trackerach lol filmy w stereo to chyba camy i TS bądź dla osób o wolnym łączy.

Fredek już nie bądź taki fanatyk kupiłby Z-2300 dorzuciłby podstawki za 300-400 i by nie wiedział skąd szczękę zbierać na Z-2300.

Z-2300 mają dużo za słabe satelitki to 40W rms przy subie brzmi jak marny żart jakby satelitki z Z-5500 przy Z-2300 były to jeszcze by to jako tako sie wyrównywało ale tak pierdziawki są za słabe i powyżej pewnej głośność Z-2300 brzmią trochę jak bęben laugh.gif ale to dlatego, że sub nadrabia pasmo ale można mu to odciąć dźwiękówka ale wtedy znowu znika dolny środek itd. bez dobrania nowych satelit jest lipaaa

Tylko jest duży minus tego rozwiązanie w miarę dobre podstawki są drogie minimum tyle co 6c albo lepiej 7c ale się opłaca

Wymiana satelitek w Z-2300 i tak nieda za dużo bo nawet jakby chciały z siebie wydobyć więcej szczegółów to subwoofer i tak zaleje skutecznie wszystko, być może to sprawa kiepskiego jego zestrojenia. Więc nie mów że by zbierał szczene z podłogi a napewno nie z powodu powalającej jakości. Chyba że idzie w rytm zasady że ,,no bass no fun,, :wink: To wtedy szczena mu opadnie bo akurat 120W w subie to bydełka potrafi narobić. Ale nie w tym rzecz IMO. Satelity z Z-5500 mają ,,niby,, 20 pare W więcej więc nie wiem czy jakaś różnica była by duża. Jakas by była ale co da taki tandem to trzeba by samemu przetestować.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zaleje, dasz głośniki które mają naprawdę 60W a nie satelitki co mają tak naprawdę max 10W, jeśli wzmak jest choć trochę podobny do tego w Z-5500 to pociągnie bez lipy a wtedy ci nic się nie będzie zalewać a satelity z Z-5500 mają 25W jak teraz mam 2x60W + 90W na centralu to nie mogę się nadziwić jak sub złagodniał wcześniej był wyraźnie zaznaczony fakt, że mam go dobrze w miarę ustawionego ale teraz zniknął jest ledwo tłem wydaje się, że to głośniki produkują bas i jest super no ale i tak powiedziałem już hop zakupując satelity + central to teraz już spokojne ciułanie na amplik i jakieś podstawki do 1k na przód dużo dobrego słyszałem o Jbl ES30 a te co teraz są na przodzie pójdą na tył no i jakiś subik bo jak wyłączę suba i puszczę Juno Reactor - Tokio Dub to się płakać chce i tu nie chodzi o "no bas no fun" bo to krótkowzroczne spojrzenie jest, niektóre gatunki bez głośnika basowego brzmią cienko jak d*pa węża.

Btw nie off-topuje już, spadam pograć w Midnight Club:LA :) doradźcie mu coś

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zaleje, dasz głośniki które mają naprawdę 60W a nie satelitki co mają tak naprawdę max 10W, jeśli wzmak jest choć trochę podobny do tego w Z-5500 to pociągnie bez lipy a wtedy ci nic się nie będzie zalewać a satelity z Z-5500 mają 25W jak teraz mam 2x60W + 90W na centralu to nie mogę się nadziwić jak sub złagodniał wcześniej był wyraźnie zaznaczony fakt, że mam go dobrze w miarę ustawionego ale teraz zniknął jest ledwo tłem wydaje się, że to głośniki produkują bas i jest super no ale i tak powiedziałem już hop zakupując satelity + central to teraz już spokojne ciułanie na amplik i jakieś podstawki do 1k na przód dużo dobrego słyszałem o Jbl ES30 a te co teraz są na przodzie pójdą na tył no i jakiś subik bo jak wyłączę suba i puszczę Juno Reactor - Tokio Dub to się płakać chce i tu nie chodzi o "no bas no fun" bo to krótkowzroczne spojrzenie jest, niektóre gatunki bez głośnika basowego brzmią cienko jak d*pa węża.

Btw nie off-topuje już, spadam pograć w Midnight Club:LA icon_smile3.gif doradźcie mu coś

No ale jaką masz tez pewność że one mają naprawde 60W? ;) To że grają lepiej od tych Z-2300 to jest raczej pewne ale wciąż to plastik i do czegoś porządniejszego to niema co porównywać z tym że jak na komputerowe 5.1 to Logi są naprawde niezłe i to nie ulega wątpliwości, ale za 1000zł to by kupił jakiś zestaw Koda+300zł wzmak i będzie lepiej ;) Ale to już OT. A jak odłączysz sub-a który tak naprawdę napędza bas w zestawach x.1 to się niema co dziwić że basu niema bo jak ci głośniki średnio-wysokie wytworzą dobre niskie tony :lol2: Suma sumarum w swoim gatunku Z-5500 jest Ok i mają dużo zalet takie jak dekoder dolby digital czy małe wymiary satelitek ( nie każdy lubi dyndający nad głową kawał drewna ;)), mimo wszystko do filmów czy gier będą nie zastąpione bo do muzyki to... :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jaką masz tez pewność że one mają naprawde 60W? ;) To że grają lepiej od tych Z-2300 to jest raczej pewne ale wciąż to plastik i do czegoś porządniejszego to niema co porównywać z tym że jak na komputerowe 5.1 to Logi są naprawde niezłe i to nie ulega wątpliwości, ale za 1000zł to by kupił jakiś zestaw Koda+300zł wzmak i będzie lepiej ;) Ale to już OT. A jak odłączysz sub-a który tak naprawdę napędza bas w zestawach x.1 to się niema co dziwić że basu niema bo jak ci głośniki średnio-wysokie wytworzą dobre niskie tony :lol2: Suma sumarum w swoim gatunku Z-5500 jest Ok i mają dużo zalet takie jak dekoder dolby digital czy małe wymiary satelitek ( nie każdy lubi dyndający nad głową kawał drewna ;)), mimo wszystko do filmów czy gier będą nie zastąpione bo do muzyki to... :wink:

Znajdź mi za 1000zł sprzęt nówkę na gwarze i niech nawet na Kodach 707 najtańszych z subem i wzmakiem w miarę nowym który chociaż ma DTS już nawet nie na gwarancji ma jakąś sensowną moc wyjdzie w tym momencie dużo więcej a potem pokaż mi zawodnika który ładuje to Kino na dużych frontach i ogólnie wymiarch duzych i sporej mocy do pomieszczenie ~7-10m2 będzie miał taki odsłuch, że mucha nie siada :lol2: a logi podobne wrażenia dają wszędzie nawet w klitkach ;) jeszcze wzmak w Logach nie problemu z ganieniem normalnych głośników wzmacniacz jest w miarę ok a w tej klasie cenowej wypas :) TDA7293 razy dużo + nawet toroida nie pożydzili :) wiec nic nie stoi na przeszkodzie dorzuć lepsze głośniki zamiast frontów oryginalnych ;) i wymiatać :) na zestawie z subem który obsługuje cuda na kiju :) czyli DTS 96/24 a głośniki 2 drożne nie aktywne za powiedzmy 300zł będą na pewno wymiatać bardziej niż głośniki aktywne stereo :) do tego możemy sobie dobrać co dusza zapragnie możesz pójść i wybierać :D

A na niespodziankę Satlitki loga mają "bass reflex" :) albo jak kto woli porta i basu jak na taki głośniczek to jest dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź mi za 1000zł sprzęt nówkę na gwarze i niech nawet na Kodach 707 najtańszych z subem i wzmakiem w miarę nowym który chociaż ma DTS już nawet nie na gwarancji ma jakąś sensowną moc wyjdzie w tym momencie dużo więcej a potem pokaż mi zawodnika który ładuje to Kino na dużych frontach i ogólnie wymiarch duzych i sporej mocy do pomieszczenie ~7-10m2 będzie miał taki odsłuch, że mucha nie siada laugh.gif a logi podobne wrażenia dają wszędzie nawet w klitkach icon_wink2.gif jeszcze wzmak w Logach nie problemu z ganieniem normalnych głośników wzmacniacz jest w miarę ok a w tej klasie cenowej wypas icon_smile3.gif TDA7293 razy dużo + nawet toroida nie pożydzili icon_smile3.gif wiec nic nie stoi na przeszkodzie dorzuć lepsze głośniki zamiast frontów oryginalnych icon_wink2.gif i wymiatać icon_smile3.gif na zestawie z subem który obsługuje cuda na kiju icon_smile3.gif czyli DTS 96/24 a głośniki 2 drożne nie aktywne za powiedzmy 300zł będą na pewno wymiatać bardziej niż głośniki aktywne stereo icon_smile3.gif do tego możemy sobie dobrać co dusza zapragnie możesz pójść i wybierać icon_biggrin3.gif

A na niespodziankę Satlitki loga mają "bass reflex" icon_smile3.gif albo jak kto woli porta i basu jak na taki głośniczek to jest dużo icon_smile3.gif

A czy ja napisałem że Z-5500 są złe? :) pewnie że nie i doskonale o tym wiem że reprezentują sobą dobry poziom a jak ktoś ma ochotę na podmianę satelitek to proszę bardzo, sądze jednak że gdyby ktoś odważył się spróbować zbudować kino domowe od porządnego wzmaka/ampli to ma troszkę szersze pole do popisu bo może manewrować na wszelakie strony czy to subem czy satelitkami. Dla bardziej ,,stałocieplnych,, i chcących mieć dobre 5.1 z DTS nie wątpliwie Z-5500 będzie odpowiednie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi