aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Witam Wszystkich Chcę kupić tanim kosztem Płytę gł, procek i ram, Zakup ma być z myślą o późniejszą rozbudowę -Procek będzie "tak na razie" bo jaki wyjdzie Phenom 2 to się pomyśli.... i jestem raczej za 5200+.. -Płytę chciałbym w miarę dobrą AM2+ do 400zł, musi mieć raid 0, może być integra na niej, ale niekonieczne bo gdzieś mam w szafie gf6200 32bit 64mb pci-e;) bo kartę dokupię dopiero po świętach GF9800gt..... -Ram 2x1Gb 1066mhz dual cl 5 Resztę podzespołów mam. Proszę o jakieś rady, sugestię. Jaka będzie najlepsza płyta i ram do tego procka? chyba że iny procek.... Proszę o pomoc. Edytowane 10 Grudnia 2008 przez aligatorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Miałem ten sam dylemat. Zakupiłem 5200+ i..... płytę Gigabyte z zestawów Miguela. Od samego początku problem z pci, 2 dni później całkowicie padła i zabrała ze sobą jedną kość ramu :/ - dziadostwo nie polecam. Od razu wysłałem na gware i zakupiłem ASUS M3A78 i jak na razie sprawuje się idealnie. Bez problemu wsadzisz później phenoma nawet 140W. Mnóstwo opcji w biosie. Brak integry ale to nie przeszkadza. Do wykonania i rozmieszczenia komponentów nie mam zastrzeżeń. Mogę polecić. Do zestawu wziąłem OCZ platinum 800mhz 2.1V 4-4-4. Jedną kość zabrała płyta Gigusia więc powiedzieć cokolwiek nie mogę. Czekam na ich powrót. Razem z ASUSEM kupiłem OCZ 2x1 1066mhz SLI ready 5-5-15 w bardzo dobrej cenie i działają super. O OC nic nie powiem bo jeszcze się nie bawiłem. Mam starą i ciasną budę i jest ciepło, ale już nie długo ;) tyle ode mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 A nie lepiej troche inne podejscie. Jakas plyta P35 i Intel e5200? Bo phenom 2 to takie na razie wrozenie z fusow i tak naprawde nie wiadomo jak to sie realnie w domowych zastosowaniach sprawdzi, a intel z core 2 duo jest na topie i sprawdzona kontrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sprawdzona ale nieprzyszłościowa. Intel już nie produkuje nowych procków na 775. Jak wyjdzie phenom 2 z dwurdzeniowym prockiem na 100% się sprawdzi w domowych zastosowaniach. Czy mógłby mi Ktoś zaproponować dobrą płytę AM2+ do 400zł? bo nie mam pojęcia jaką wybrać. Pamięci muszą być 1066mhz i będą lepsze od 800mhz a cl 4 bez problemu uzyskam na nich przy x2 5200+, a jak kupie phenoma to będzie jak znalazł 1066 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sprawdzona ale nieprzyszłościowa. Intel już nie produkuje nowych procków na 775. A skad te madrosci? Bo ja pierwsze slysze :P To ze zaczeli testowac na ludziach i7 nie znaczy ze przestali produkowa i sprzedawac swoj flagowy produkt C2D. Narazie sprzedaz i7 to ulamek calego handlu intela. Na najblizszy rok-dwa C2D to ciagle najbardziej przyszlosciowa platforma. Wlasnie bardziej obawialbym sie o am2+, AM3 zaraz wchodzi, nie slyszales? Wiec prosze nie zartowac ze am2+ jest bardziej przyszlowsciowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Ja ostatnio zakupiłem płytkę MSI KA790GX, około 350zł płytka z sb750, więc w pełni przygotowana na phenom II, JAk dlamnie ma wszystko czego potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 marioking Źle mnie zrozumiałeś, czytaj ze zrozumieniem. Produkcja jeszcze jest ale nowe/inne modele c2d już nie powstają.... A AM2+ będzie kompatybilne z AM3 MSI KA790GX całkiem całkiem ta płyta, czy jest możliwość sterowania wentylatorami z poziomu biosu? a jak z podkręcaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) marioking Źle mnie zrozumiałeś, czytaj ze zrozumieniem. Produkcja jeszcze jest ale nowe/inne modele c2d już nie powstają.... Co nie zmienia faktu ze to tez nie jest prawda, bo ciagle pojawia sie nowe wersje prockow :) Biorac uwage jaki tandem mozna zlozyc z plyty z p35 za ok 250 i procka e5200 za ok 300, nic od amd w cenie <600 nie podskoczy temu zestawowi, bez o/c czy z o/c. Pchanie sie w amd i ludzenie ze phenom II cos zdziala na arenie amd vs. intel to ludzenie. EDIT Wystarczy popatrzec na roadmap(narazie podane do Q3/2009) intela gdzie c2d sa ujete az do konca aktualnej rozpiski, sa przewidzane rowzwiniecia aktualnych lini e5/7/8xxx i Q9xxx. Pozatym intel ma taki zapas mocy w tych prockach ze wystarczy ze przez najblizszy rok bedzie pewnie opuszczal dla nich pulap cenowy. Wystarcyz kupic kompa na e5xxx ktory po podkreceniu wystarczy chyba kazdemu w domowych zastosowaniach we wszystkim, za rok zmienic na quada i na najblizsze potora roku czy nawet dwa lata spokoj. Jak dla mnie to wystarczjaco przyszlosciowe. Edytowane 10 Grudnia 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Jeżeli będzie dużo lepszy zestaw na intelu ta zaproponuj mi coś bo w amd o tyle o ile się orientuje to w c2d nii chu chu..... Płyta i procek do~600zł tylko taka żebym mógł powiedzmy za rok wsadzić procka np e8400. Płyta musi mieć raida 0 i pci-e 16x i co najmniej jedno wolne z dowolną prędkością pci-e (karta muzyczna asus dx) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Jeżeli będzie dużo lepszy zestaw na intelu ta zaproponuj mi coś bo w amd o tyle o ile się orientuje to w c2d nii chu chu..... Płyta i procek do~600zł tylko taka żebym mógł powiedzmy za rok wsadzić procka np e8400. Płyta musi mieć raida 0 i pci-e 16x i co najmniej jedno wolne z dowolną prędkością pci-e (karta muzyczna asus dx) Tak jak pisalem e5200 plus jakas plyta p35(gigabyte ep35-ds3l) i bedzie smigac, procek puscic na jakies 3,5ghz i zadna gierka raczej nie podskoczy takiemu tandemowi(oczywiscie z adekwatna graficzka). To obecnie najlepsza platofroma i nic nie pobije jej wposlczynika wydajnosc/ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 E5200 masz za 290zł, za 310zł już kupisz w cholere płyt z RAID i PEG. Masz do wyboru P35 i P43 więc napewno coś znajdziesz. Np EP35-DS3L za 290zł. Ewentualnie dołożyć do płyty z P45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Co myślicie o tej płycie? Asus P5B PREMIUM VISTA EDITION LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Są nowsze i lepsze w dobrych cenach. Ta jest na starym układzie pamiętającym P4. Odpuść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 To może Asus P5K/EPU? A procek e5200 jest dużo lepszy od 7200? czy lepiej się podkręca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 To może Asus P5K/EPU? A procek e5200 jest dużo lepszy od 7200? czy lepiej się podkręca? E7200 sie raczej nie oplaca, ma niby 1mb cache wiecej i wyzsza fsb(1066), ale podkrecaja sie podobnie, nie warto doplacac bo przy tych samych taktach roznica 10 gora 15% a roznica w cenie 30-40%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Ok a ta płyta nada się co podałem? podkręcę tego procka na tej płycie do 3500mhz? a jeśli tak to temperatura w jakich granicach będzie (mniej więcej) na box-ie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Może Foxconn P45A-S/Asus P5Q? No i oczywiście zmiana box na Karakorum + ZM-STG1... @Hesos Awarie zawsze się zdarzają. Poza tym teraz w prawie wszystkich AMD jest lepsza wersja na 780G. Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Polecam przeczytać lekturkę i porównać sobie E5200 i E7200 zegar w zegar. IMO w grach można sporo zyskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Polecam przeczytać lekturkę i porównać sobie E5200 i E7200 zegar w zegar. IMO w grach można sporo zyskać. Niby gdzie cos daje? Bo patrzac po e5200@3800 i e7200@3800 jak ten drugi ma z 10-15% wiecej fps to max. Wiec sorry gdzie tu sie sporo zyskuje jak trzeba wydac prawie 40% wiecej na samo cpu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 No niestety cena juz się tak nie skaluje z wydajnością. Ale te kilka FPS-ów w niektórych grach się przyda. Jak będziesz mieć kase togo bierz a jak nie to E5200 też bezie dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 E5200 biorę na 100% a jaką płytę? bo dalej nie wiem... najlepiej z ASUSA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 P5QL jest chyba polecana z tańszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuey Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 P5QL-E jakby co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aligatorek Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Tu coś znalazłem LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Z tym Asusem P5GC, to chyba jakiś żart? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...