palski Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jeśli chodzi o sieci radiowe, to jestem kompletnie zielony, proszę więc o wyrozumiałość. Chce połączyć swojego kompa, z kompem rodzinki, mieszkającej jakieś 200m ode mnie, z uwagi na odległość i teren przez który musiałbym ciągnąć kabel w grę wchodzi tylko sieć radiowa, w związku z tym mam kilka pytań: Czy do połączenia ze sobą 2 komputerów potrzebny jest punkt dostępowy (Access point), czy wystarczą zwykłe karty radiowe, jeżeli tak, to co sądzicie o takiej konfiguracji: Karta 1 ---------------------- 200m, 1 drzewo i 2 nieduże budynki ---------------------- Karta 2 Gdzie: Karta 1 to PLANET USB WL-U350 + Antena kierunkowa PARABOLIC mini 20 dBi Karta 2 to PLANET WL-8305 + Antena kierunkowa PANEL o zysku 8 dbi Powyższy sprzęt jest na stronce www.interline.pl Czy to będzie działać :?: Za pomoc z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fala Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 większe sieci są robione bez point'ów - w postaci serwer + karta + antena dookólna i uzytkownicy z antenkami kierunkowymi. Najlepiej jak byś widział drugą antene np z dachu, napewno miałbyś maxymalny przesył... no chyba ze masz kiepski sprzęt. ( -patrz dane techniczne). Kilka sklepów z osprzętem: www.chipdrive.pl/wireless/ www.wirelesslan.com.pl www.atel.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fala Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 AAAaaa, oczywiście karty nie muszą się widzieć -pomyliło mi się z projektem gościa, który sam sobie taki sposób komunikacji zlutował w garażu (chyba www.elektroda.pl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitelek Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Poczytaj więcej na temat wlan: http://www.wlan.waw.pl/faq.htm vitelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...