Skocz do zawartości
palski

Sieć radiowa???

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jeśli chodzi o sieci radiowe, to jestem kompletnie zielony, proszę więc o wyrozumiałość.

Chce połączyć swojego kompa, z kompem rodzinki, mieszkającej jakieś 200m ode mnie, z uwagi na odległość i teren przez który musiałbym ciągnąć kabel w grę wchodzi tylko sieć radiowa, w związku z tym mam kilka pytań:

Czy do połączenia ze sobą 2 komputerów potrzebny jest punkt dostępowy (Access point), czy wystarczą zwykłe karty radiowe, jeżeli tak, to co sądzicie o takiej konfiguracji:

Karta 1 ---------------------- 200m, 1 drzewo i 2 nieduże budynki ---------------------- Karta 2

Gdzie:

Karta 1 to PLANET USB WL-U350 + Antena kierunkowa PARABOLIC mini 20 dBi

Karta 2 to PLANET WL-8305 + Antena kierunkowa PANEL o zysku 8 dbi

Powyższy sprzęt jest na stronce www.interline.pl

Czy to będzie działać :?:

Za pomoc z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większe sieci są robione bez point'ów - w postaci serwer + karta + antena dookólna i uzytkownicy z antenkami kierunkowymi.

Najlepiej jak byś widział drugą antene np z dachu, napewno miałbyś maxymalny przesył... no chyba ze masz kiepski sprzęt. ( -patrz dane techniczne).

Kilka sklepów z osprzętem:

www.chipdrive.pl/wireless/

www.wirelesslan.com.pl

www.atel.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi