thical Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Witam Poniewaz jestem nowym uzytkownikiem i "overclockerem" :P czyt. lamka Mam do was zaawansowani uzytkownicy (overclockerzy) proste ale dla mnie BARDZO WAZNE PYTANIE. Ostatnio podkrecawszy swoj sprzet stwierdzilem ze wycisnolem z niego narazie wszystkie soki czyt. podkrecilem na maxa - a mam : 1700@2600 JUIHB 0308 12x174 napiecie na core 1,940 v pamiatki elixiry -shitex 2x256 DDR 333 GA-7VA Radeon 9500 Pro 355/315 CPC :[ - temp max przy tych ustawieniach 40 C Poniewaz zauwazylem ze pamiatki w kompie , jak i pamiatki na radku mimo zapodania na nie (tylko na radku) radiatorkow coolermaster -grzeja sie bardzo mocno.I chodz teoretycznie wszystko to sie troche grzeje ale dziala stabilnie - cala noc loopowalem 3D 2k3 TO MOJE PYTANIE JAKZE DLA MNIE WAZNE :] :CZY NA TAK PODKRECONYM KOMPIE PRZY GRZEJACYCH SIE PAMIATKACH MOZNA SPOKOJNIE PRACOWAC ? , Czy (proc,karta,pamiatki) bardziej sie zuzywaja .Czy wkoncu lepiej zmniejszyc taimingi np. 12x166 a karta np. 330/300 czy zostawic na maxa ? PROSZE NIECH WYPOWIEDZA SIE UZYTKOWNICY KTORZY KRECILI JUZ NIEJEDNO I MIELI JUZ NIEJEDNO. Pytanie to dla mnie jest rowniez o tyle wazne ze zbliza sie lato a z nim +35 w cieniu :D pozdrawiam i zgory thx za podp. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Jak chodzi stabilnie to sie nie przejmuj, jak nie ogłuchniesz to możesz zjąc boczną ścinake obudowy to troche zmnijszy temperature. (wiem z doświadczenia ze to pomaga) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Oczywistym jest fakt, że przy wyższych temperaturach niż przewidział producent żywotność sprzętu zacznie się skraca. BTW- zadziwiająco niskie temperatury przy vc1.94V masz na tym CPC 8O . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 zadziwiająco niskie temperatury przy vc1.94V masz na tym CPC NIEMOŻLIWE! sam mam ten blok i wiem na co go stać.Jeszcze przy napięciu 1.94??a w życiu!Napewno błędnie odczytuje z mobo.BO w to to napewno nie uwierze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Aha, dlaczego takie wysokie vcore na proca dałeś? Ja u siebie mam proca z gorzszej serii i musiałem dać podobne (prawie) żeby się obudził na 2600+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thical Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 1.A wiec po pierwsze : temp. odczytuje z Easy Tune-a , niemierze termometrami bo niewiem jakimi i jak :? ale dotykajac palcem bloczku niewydaje sie byc zbyt cieply , powiem ze moglo by byc to to co pokazuje easy Tune 2.Po drugie : Mam 3 mozliwosci na plycie 5% - bodajze 1,65v 7,5% - 1,850 i 10% - 1,940 v. Na 7,5% wstaje na 12 x 174 ale wywala sie za ktoryms razem na 3D marku na 10% loopowalem wczoraj 6h i wszystko dziala.Probowalem jescze przy 10% na 12 x 180 - tylko wstaje , 12x 178 kilka razy benchmark i wywala sie 174 x 12 - stabilny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Skoro się przyznajesz, że jesteś dopiero początkującym to nie znaczy, że jesteś lamą. Wkońcu po to masz forum aby pytać i starać sie nauczyć coraz więcej. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thical Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 A wiec tak przelaczylem na 12 x 166 1,850v instaluje red faction 2 i gram 2h , wychodze do windy i odrazu easy tune - 29C .Natychmiast klade lape na bloku i autentyk ani cieply ani zimny - mial jakby temp. pokojowa wiec mysle ze Easy Tune nie oszukuje. Nie bronie CPC - i uwazam to za gowno ale mysle ze tajemnica temp w CPC duzo zalezy od tych dziadowskich malych wezykow - mowili nieskaracaj to nieskrocilem maja 5m, owinolem je dookola biurka i malo tego postaralem sie na ile to mozliwe zeby "cieply" wezyk z "zimnym" mieli jak najmniejsza stycznosc ze soba.5m to dluga droga one sa w miare cienkie i mysle ze naprawde one oddaja sporo ciepla jak sie je dobrze umiejscowi.AHA te 30C mam bez chlodnicy/nagrzewnicy - dopiero planuje jakis zakup. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...