Skocz do zawartości
thical

Maxymalne krecenie a wytrzymalosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniewaz jestem nowym uzytkownikiem i "overclockerem" :P czyt. lamka

Mam do was zaawansowani uzytkownicy (overclockerzy) proste ale dla mnie BARDZO WAZNE PYTANIE.

Ostatnio podkrecawszy swoj sprzet stwierdzilem ze wycisnolem z niego narazie wszystkie soki czyt. podkrecilem na maxa - a mam :

1700@2600 JUIHB 0308 12x174 napiecie na core 1,940 v

pamiatki elixiry -shitex 2x256 DDR 333

GA-7VA

Radeon 9500 Pro 355/315

CPC :[ - temp max przy tych ustawieniach 40 C

Poniewaz zauwazylem ze pamiatki w kompie , jak i pamiatki na radku mimo zapodania na nie (tylko na radku) radiatorkow coolermaster -grzeja sie bardzo mocno.I chodz teoretycznie wszystko to sie troche grzeje ale dziala stabilnie - cala noc loopowalem 3D 2k3 TO MOJE PYTANIE JAKZE DLA MNIE WAZNE :] :CZY NA TAK PODKRECONYM KOMPIE PRZY GRZEJACYCH SIE PAMIATKACH MOZNA SPOKOJNIE PRACOWAC ? , Czy (proc,karta,pamiatki) bardziej sie zuzywaja .Czy wkoncu lepiej zmniejszyc taimingi np. 12x166 a karta np. 330/300 czy zostawic na maxa ?

PROSZE NIECH WYPOWIEDZA SIE UZYTKOWNICY KTORZY KRECILI JUZ NIEJEDNO I MIELI JUZ NIEJEDNO.

Pytanie to dla mnie jest rowniez o tyle wazne ze zbliza sie lato a z nim +35 w cieniu :D

pozdrawiam i zgory thx za podp. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.A wiec po pierwsze : temp. odczytuje z Easy Tune-a , niemierze termometrami bo niewiem jakimi i jak :? ale dotykajac palcem bloczku niewydaje sie byc zbyt cieply , powiem ze moglo by byc to to co pokazuje easy Tune

2.Po drugie : Mam 3 mozliwosci na plycie 5% - bodajze 1,65v 7,5% - 1,850 i 10% - 1,940 v. Na 7,5% wstaje na 12 x 174 ale wywala sie za ktoryms razem na 3D marku na 10% loopowalem wczoraj 6h i wszystko dziala.Probowalem jescze przy 10% na 12 x 180 - tylko wstaje , 12x 178 kilka razy benchmark i wywala sie 174 x 12 - stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak przelaczylem na 12 x 166 1,850v instaluje red faction 2 i gram 2h , wychodze do windy i odrazu easy tune - 29C .Natychmiast klade lape na bloku i autentyk ani cieply ani zimny - mial jakby temp. pokojowa wiec mysle ze Easy Tune nie oszukuje.

Nie bronie CPC - i uwazam to za gowno ale mysle ze tajemnica temp w CPC duzo zalezy od tych dziadowskich malych wezykow - mowili nieskaracaj to nieskrocilem maja 5m, owinolem je dookola biurka i malo tego postaralem sie na ile to mozliwe zeby "cieply" wezyk z "zimnym" mieli jak najmniejsza stycznosc ze soba.5m to dluga droga one sa w miare cienkie i mysle ze naprawde one oddaja sporo ciepla jak sie je dobrze umiejscowi.AHA te 30C mam bez chlodnicy/nagrzewnicy - dopiero planuje jakis zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...