Skocz do zawartości
mateuszgreloch

Budżetowy Komp Pod Obróbkę Zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Moja panna po roku studiowania wizażu "nawróciła" się i chce się wybrać na studia związane z fotografią. Jako że nasz stary komp kompletnie nie nadaje się do bardziej wymagających programów [celek 2.0Ghz, 512MB DDR, grafa zintegrowana itp itd] pomyślałem o kupnie nowego.

Nie dysponuję sporym zapleczem finansowym więc chciałem zapytać o radę.

Chodzi mi o samą budę, no chyba że polecicie jakiś niedrogi monitor, z tymże myślę że do takiej amatorskiej obróbki potrzebny by był jakiś większy [20" wzwyż]

Na początek myślę że wystarczy jej prosta konfiguracja oparta na jakimś dwurdzeniowym intelu, ze 2 GB ramu itp.

Im taniej tym lepiej dla mnie [bo to z mojego portfela pójdzie kasa].

Koledzy pomóżcie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja panna po roku studiowania wizażu "nawróciła" się i chce się wybrać na studia związane z fotografią. Jako że nasz stary komp kompletnie nie nadaje się do bardziej wymagających programów [celek 2.0Ghz, 512MB DDR, grafa zintegrowana itp itd] pomyślałem o kupnie nowego.

Nie dysponuję sporym zapleczem finansowym więc chciałem zapytać o radę.

Chodzi mi o samą budę, no chyba że polecicie jakiś niedrogi monitor, z tymże myślę że do takiej amatorskiej obróbki potrzebny by był jakiś większy [20" wzwyż]

Na początek myślę że wystarczy jej prosta konfiguracja oparta na jakimś dwurdzeniowym intelu, ze 2 GB ramu itp.

Im taniej tym lepiej dla mnie [bo to z mojego portfela pójdzie kasa].

Koledzy pomóżcie ;p

E5xxx + P31/P35 + 2GB DDR2 + 73GS + MC 400W + dysk 160GB myślę. Co do monitora - 20"-21" na TN i powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 290 zł

Płyta Główna : Gigabyte EP31-DS3L - 225 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4650 1GB Super+ - 235 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 110 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 165 zł

RAZEM : 1105 zł

PS. Monitor : BenQ G2200W.

Edytowane przez Miguel707