Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Mam do wszystkich ogromną prośbę. Tylko nie piszcie mi czegoś w stylu poszukaj w google, bo naprawde szukałem i nie mogłem znaleźć.

No więc pomóżcie mi znaleźć sterownik SATA do płyty głównej.

Chipset: Intel PM965

Southbridge: Intel 82801 HBM (ICH8-ME)

szukałem i na stronie intela lecz nei mogłem znaleźć.Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Mam do wszystkich ogromną prośbę. Tylko nie piszcie mi czegoś w stylu poszukaj w google, bo naprawde szukałem i nie mogłem znaleźć.

No więc pomóżcie mi znaleźć sterownik SATA do płyty głównej.

Chipset: Intel PM965

Southbridge: Intel 82801 HBM (ICH8-ME)

szukałem i na stronie intela lecz nei mogłem znaleźć.Proszę o pomoc

szukaj sterownik AHCI

http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/

Edytowane przez mensir67pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ściągnąłem jednak jest o instalator, a potrzebny jest sterownik z rozszerzeniem .inf abym mógł go dodac do instalki windowsa

->Start->uruchom->i używając przełącznika -a wypakowujemy plik -> C:\iataXX_cd.exe -a

ostrzegam jest to ryzykowna metoda ale dział

Wyodrębnione pliki, znajdują się w C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager.

*Próba włączenia Instalatora bez "-a", zakończy się komunikatem, o niemożności znalezienia odpowiedniego urządzenia.

3.W w/w katalogu przechodzimy do Driver(lub driver 64 jeśli dysponujemy 64-bit OSem).

Interesuje nas plik IaStor.sys, który kopiujemy do C:\Windows\System32\drivers\

Musimy go skopiować, do tego katalogu, więc lepiej sprawdzić dwa razy ,niż się pomylić.

4.Po skopiowaniu IaStor.sys , dodajemy AHCI_P3x.reg do rejestru(otwierając plik za pomocą notatnika, możemy oczywiście podejrzeć, jakie zmiany wprowadza).

5.Następnie restartujemy kompa, i wchodzimy do BIOS-u. Bardzo ważne! Nie dopuszczamy do uruchomienia Windowsa!

W BIOS-ie zmieniamy opcję odpowiadającą za tryb pracy kontrolera z IDE(Disabled) na AHCI.

Save&Exit.

6.Po uruchomieniu kompa, system znajdzie "nowe urządzenie".Anulujemy instalację, i instalujemy ręcznie Intel Matrix Storage.

Po koniecznym restarcie, w menedżerze urządzeń zobaczymy: Intel? ICH9 port Serial ATA Storage Controller.

http://rapidshare.com/files/172459887/AHCI_P3x.rar.html

Edytowane przez mensir67pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi