ansej788 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Cześć wszystkim :) Mam do wszystkich ogromną prośbę. Tylko nie piszcie mi czegoś w stylu poszukaj w google, bo naprawde szukałem i nie mogłem znaleźć. No więc pomóżcie mi znaleźć sterownik SATA do płyty głównej. Chipset: Intel PM965 Southbridge: Intel 82801 HBM (ICH8-ME) szukałem i na stronie intela lecz nei mogłem znaleźć.Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Cześć wszystkim :) Mam do wszystkich ogromną prośbę. Tylko nie piszcie mi czegoś w stylu poszukaj w google, bo naprawde szukałem i nie mogłem znaleźć. No więc pomóżcie mi znaleźć sterownik SATA do płyty głównej. Chipset: Intel PM965 Southbridge: Intel 82801 HBM (ICH8-ME) szukałem i na stronie intela lecz nei mogłem znaleźć.Proszę o pomoc szukaj sterownik AHCI http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/ Edytowane 11 Grudnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansej788 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Coś ściągnąłem jednak jest o instalator, a potrzebny jest sterownik z rozszerzeniem .inf abym mógł go dodac do instalki windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Coś ściągnąłem jednak jest o instalator, a potrzebny jest sterownik z rozszerzeniem .inf abym mógł go dodac do instalki windowsa ->Start->uruchom->i używając przełącznika -a wypakowujemy plik -> C:\iataXX_cd.exe -a ostrzegam jest to ryzykowna metoda ale dział Wyodrębnione pliki, znajdują się w C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager. *Próba włączenia Instalatora bez "-a", zakończy się komunikatem, o niemożności znalezienia odpowiedniego urządzenia. 3.W w/w katalogu przechodzimy do Driver(lub driver 64 jeśli dysponujemy 64-bit OSem). Interesuje nas plik IaStor.sys, który kopiujemy do C:\Windows\System32\drivers\ Musimy go skopiować, do tego katalogu, więc lepiej sprawdzić dwa razy ,niż się pomylić. 4.Po skopiowaniu IaStor.sys , dodajemy AHCI_P3x.reg do rejestru(otwierając plik za pomocą notatnika, możemy oczywiście podejrzeć, jakie zmiany wprowadza). 5.Następnie restartujemy kompa, i wchodzimy do BIOS-u. Bardzo ważne! Nie dopuszczamy do uruchomienia Windowsa! W BIOS-ie zmieniamy opcję odpowiadającą za tryb pracy kontrolera z IDE(Disabled) na AHCI. Save&Exit. 6.Po uruchomieniu kompa, system znajdzie "nowe urządzenie".Anulujemy instalację, i instalujemy ręcznie Intel Matrix Storage. Po koniecznym restarcie, w menedżerze urządzeń zobaczymy: Intel? ICH9 port Serial ATA Storage Controller. http://rapidshare.com/files/172459887/AHCI_P3x.rar.html Edytowane 11 Grudnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...