bubbel Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, wygonili mnie z forum dźwiekowego, bo stwierdzili, że to nie jest problem muzyczny, tylko komputerowy, a więce pisze tutaj. Tworzę muzykę za pomocą komputera używając Ableton Live i instrumentów VST z zestawu NI Komplete 5. Chciałbym z tym wyjść na scenę, ale potrzebuje na prawdę solidnej machiny, żeby obsłuzyła mi wszystko, czego potrzebuję...a do tego mobilnej. Wymagania: - 4-rdzeniowy procek mobilny (Ableton Live obsługuje 4 rdzenie) -min. 17' monitor. Lubię widzieć co robię. Matryca najlepiej matowa. Wymagana klawiatura numeryczna. - RAM - teraz potrzebuję 4 GB, ale chcę żeby dało się rozszerzyć do minimum 8GB. (tutaj drobne pytanie: DDR2 sa trochę wolniejsze, ale mają znacznie mniejszy CL, niż DDR3. W końcu co jest szybsze....) - FireWire 800 na chipsecie Texas Instruments! Bardzo ważne, bo większość producentów kart dźwiękowych na FW rekomenduje właśnie ten chipset. Z innymi są problemy. Karta graficznej może nie mieć na początku ;] bateria może trzymać nawet 0,5h, i tak będzie raczej podłączany do prądu. Nie chcę blue-Raya bo jeszcze jest za drogi. Blutut musi być ;] Musi obsługiwać 2 dyski twarde. Mile widziane 2 gniazda FW. Fajnie też by było mieć touchpada firmy Synaptics. Zakupy planuję gdzieś na styczeń/luty. Budżet 5-7k zł. Delle niestety nie mają wymaganego chipsetu FW (o ile dobrze pamiętam), chociaż M6400 mi się podoba. Nie jestem zbyt obeznany w lapach. Proszę o porady czy sa modele, które by spełniały te wymagania, lub przynajmniej firmy które mogłyby mi coś takiego złożyć. Edytowane 11 Grudnia 2008 przez bubbel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Raczej ciężko będzie znaleźć taki sprzęt. Quad Core w notebookach to rzadkość - takiego proca mają niektóre Toshiby X305 czy G50 - http://explore.toshiba.com/laptops/qosmio/X305/X305-Q708 Asus G71V - http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft...us_g71v_17.aspx czy pochodne Clevo (Sager, Cizmo, Eurocom itd.) - http://www.mycizmo.com/index.php?main_page...22bba14fcff8351 lub http://www.bluemobility.pl/blueberry-intel...11_184_188.html Z reguły taki sprzęt jest skierowany do graczy czy grafików, dlatego montuje się tam mocne karty graficzne, co znacznie podnosi cenę. Co do Fire-Wire - możnaby poszukać osobnego urządzenia - http://www.allegro.pl/14768_usb_firewire_r...&view=gtext a jeśli chodzi o RAM - praktycznie każdy obsłuży 4GB, ale takich, które poradzą sobie z większą ilością, nie będzie zbyt wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 wymieniony przez Ciebie Dell obsluguje niby do 16gb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goink Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam, wygonili mnie z forum dźwiekowego, bo stwierdzili, że to nie jest problem muzyczny, tylko komputerowy, a więce pisze tutaj. Tworzę muzykę za pomocą komputera używając Ableton Live i instrumentów VST z zestawu NI Komplete 5. Chciałbym z tym wyjść na scenę, ale potrzebuje na prawdę solidnej machiny, żeby obsłuzyła mi wszystko, czego potrzebuję...a do tego mobilnej. Wymagania: - 4-rdzeniowy procek mobilny (Ableton Live obsługuje 4 rdzenie) -min. 17' monitor. Lubię widzieć co robię. Matryca najlepiej matowa. Wymagana klawiatura numeryczna. - RAM - teraz potrzebuję 4 GB, ale chcę żeby dało się rozszerzyć do minimum 8GB. (tutaj drobne pytanie: DDR2 sa trochę wolniejsze, ale mają znacznie mniejszy CL, niż DDR3. W końcu co jest szybsze....) - FireWire 800 na chipsecie Texas Instruments! Bardzo ważne, bo większość producentów kart dźwiękowych na FW rekomenduje właśnie ten chipset. Z innymi są problemy. Karta graficznej może nie mieć na początku ;] bateria może trzymać nawet 0,5h, i tak będzie raczej podłączany do prądu. Nie chcę blue-Raya bo jeszcze jest za drogi. Blutut musi być ;] Musi obsługiwać 2 dyski twarde. Mile widziane 2 gniazda FW. Fajnie też by było mieć touchpada firmy Synaptics. Zakupy planuję gdzieś na styczeń/luty. Budżet 5-7k zł. Delle niestety nie mają wymaganego chipsetu FW (o ile dobrze pamiętam), chociaż M6400 mi się podoba. Nie jestem zbyt obeznany w lapach. Proszę o porady czy sa modele, które by spełniały te wymagania, lub przynajmniej firmy które mogłyby mi coś takiego złożyć. Sam czekam na 4rdzeniowego laptopa ale jak na razie ceny są absurdalne. Poza tym jeszcze nie ma mobilnych 4-rdzeniowców. Procesor do desktopa w laptopie to zwykle same problemy. Grzeje sie niemilosiernie. Wentylator musi byc duzo wydajniejszy i jest duzo głosniejszy. Ale to nie jest najwieksza wada- jestem w stanie zalożyc się, że po pół roku pracy na scenie trzeba będzie rozbierać maszynę i łopatą wyciągać kurz z radiatorów (z własnego doswiadzczenia- stacjonarny procek w moim laptopie- nie uzywany na scenie, ale w domu - to wystarczająco niekorzystne warunki pracy). Ja mam duże problemy z moją kartą presonusa podpięta do stacjonarnego komputera z FireWire (gra pięknie ale dzwięk potrafi rwać odrobinkę - dużo gorzej bylo z kartą T.C. Electronic- oddalem, zresztą od Presonusa to tylko lepiej wyglądala- brzmieniowo już gorzej)- chipset w kompie to chyba sis - dodatkowa karta fireWire na pewno nie Texas Instruments. Ostatnio zaczelem miec nadzieję: po przeczytaniu artykulu: >>http://www.chip.pl/news/sprzet/notebooki_i_netbooki/2008/12/mocny-notebook-do-gier-w-miejskiej-stylizacji<<. Wygląda na to, że to jest pierwszy 4rdzeniowiec prawdziwie mobilny za rozsądną cenę: ok 6000PLN (!!! :D). Jeszcze nie dostępny ale w styczniu nie powinno być probemu. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, aby móc obsługiwać więcej niż 4GB RAM-u MUSISZ mieć 64 bitowy system operacyjny (ja na razie się nie spieszę- najwydaniej j pracują programy 64 bitowe - nnapisane na 64 bitowy system operacyjny a na 32 to różnie bywa). Ciekawostka- komputer z Vista - karta 3d 512 MB RAM - 4GB RAM pamięci zainstalowanej - a ile widzi system?? -TRZY (hehe). DDR 3 duże opóźnienia nadrabia szybszym zegarkie (taktowanie). Ogólnie do niedawna nie było żadnej różnicy w wydajności między DDR2 i 3 (oprócz ceny) ale z szybszymi zegarami - DDR3 zaczyna być szybsze. Blue Ray nie jest juz taki drogi ale rzeczywiscie nie jest najważniejszy. Bluetooth to chyba już standard (chociaż może nie w Polsce). Obsługa 2 twardych dysków - to dobra rzecz- masz zapewne na myśli macierz RAID 0 (stripe)- to rzeczywiście może być ciekawe... ... ale nie musi (hehe). Ostatnio coraz bardziej popularne stają się dyski SSD - macierz raid na takich to musi być niezły WYKOP. prosty przykład: 2 dyski 5400obr/minw macierzy RAID ) - max odczyt - nie sądzę, że więcej niż 60MB/s (pojedynczy dysk max 35MB/s). JEDEN DYSK SSD nowej generacji - średni odczyt - ok 140MB/s !!!. Jeden SSD zrobi więcej niż macierz raid na 2ch standardowych. Minus - trwałość- jeszcze nie dopracowane - ograniczona liczba zapisów. 2 gniazda FW to jeszcze nie widzialem, ale jakie to ma znaczenie kiedy - zacznijmy od tego, że fire wire w laptopie jest w wersji mini (nie można zasilać urządzenia jak w stacjonarnym- potrzebny zasilacz), każde szanujące się urządzenie FireWire ma dodatkowy port przelotka na kolejne urządzenia. Niestety jeśli chodzi o firewire 800 to jak na razie chyba tylko Apple. A tak w ogóle to do czego 800? RME Fireface 400 kosztuje kupę forsy i jest warte swojej ceny. Fireface800 kosztuje chyba tyle ile chcesz wydac na laptopa więc albo ja czegoś nie rozumię albo potrzebujesz co najmniej drugie tyle na laptopa (jeśli nie 3, 4 razy więcej). Jeśli nie masz konkretnego urządzenia FW na myśli to nie sugerowałbym się poradami. Najlepiej szukać porad pod konkretne urządzenia FW (tak myślę). Co do touchpada to dla mnie : fajnie było by mieć touchpada z multitouch (firma nie ważna). Jeśli potrzebujesz na prawdę dużej wydajności, stacjonarnej w laptopie z 4 rdzeniami - to szykuj się raczej na 6-7k EUR bo PLN to raczej się jeszcze nie da. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...