batmanpolsl Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam, Kupiłem ostatnio nową kartę graficzną HIS RADEON HD 4670 512MB DDR3. Płyta główna jaką posiadam to ASRock 775dual VSTA, pamięć DDRII 1,5GB[667], dysk 120GB Seagate na Ultra ATA166, procesor Intel Celeron D 351 3,2GHz. Wcześniej miałem kartę graficzną na AGP Radeon 9550 128MB pamięci RAM. Płyta główna jest wyposażona w gniazdo AGP i PCIe. Po włożeniu nowej karty komputer uruchomił się normalnie, zmieniłem w BIOSie ustawienie ‘PCIE Downstream Pipeline to [Disabled]’ – taką informację otrzymałem z pomocy technicznej ze strony producenta płyty – zainstalowałem nowe sterowniki, stare usunąłem wcześniej przy pomocy programu NFR – uruchamiam ponownie komputer, wszystko gra, aż do momentu załadowania Windows’a XP. Tylko czarny obraz. Resetuje kompa, włączam tryb VGA – chodzi. Okazało się, że nie mogę zwiększyć rozdzielczości ekranu do takiej jaką miałem poprzednio, mianowicie ‘1680 x 1050’ [monitor LG M228WA-BZ 22’’]. Za każdym razem jak próbuje zmienić rozdzielczość na wyższą niż mam aktualnie tzn. z 1280 x 768 to obraz znika i monitor przechodzi w stan uśpienia. Przypadkowo uruchomiłem grę, i obraz powrócił tylko dlatego, że miałem tam ustawioną niższą rozdzielczość. Nie mam możliwości przetestowania karty na innym komputerze, więc nie wiem czy to karta, czy złącze PCIe. Z tego co wiem slot PCIe na tej płycie działa z prędkością x4 ale to chyba nie powinno mieć takiego wpływu. Myślę, że to ustawienia BIOS’u – sam nie chcę się w to bawić żeby nie uszkodzić przypadkowo płyty. Jeśli ktoś wie jak się z tym uporać proszę o odpowiedź. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreklol Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Masz raczej problem ze sterownikami. Może być potrzebna reinstalacja systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 A jaką masz wersję biosu? Może wystarczy zrobić update i będzie w porządku. http://www.asrock.com/support/download.asp...-VSTA&OS=XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciano Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Możesz podjąć ryzyko i załadować nieoficjalny BIOS, który możesz pobrać stąd: http://www.pctreiber.net/filebase.php?fileid=2861&lim=0 BIOS ten dodaje pełną obsługę kart 4650/4670 oraz parę innych bajerów, jak np. speedstep dla procka czy obsługę 4Gb RAM (oficjalnie 2Gb max). Edytowane 12 Grudnia 2008 przez Luciano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batmanpolsl Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 dzięki chłopaki za rady, a tak apropo zrobiłem update'a biosu z ver 2.10 d0 ver 3.30 z oficjalnej strony asrock, niestety nie pomogło. Myślałem, że to właśnie problem ze sterownikami do tej płyty i ściągnąłem najnowszy ze strony ale nie pomogło, dalej to samo. Może zrobię formata i reinstalkę windy bo to chyba jedyne rozwiązanie narazie. A co myślicie o ustawieniach w biosie, może tam coś jest nie tak?? A jeszcze jeden super mega głupi problem - po update'cie biosu nie mogę włączyć menu startowego przed załadowaniem windowsa tzn. klawisz F8 nie działa, jak to możliwe?? próbowałem inne i też nie działa?? macie jakąś rade na to?? dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...