Skocz do zawartości
Gość

Przesiadlem sie z Intela na AMD-prosze o rady,podpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie przed godzina....nie kupilem ani epoxa ani solteka (jak radzilem sie Was drodzy koledzy w innym poscie) tylko MSI K7T266 Pro2-A...z tego co oblookalem w BIOSIE to niezla plytka...mnoznik,Vcore,FSB napiecie dla pamiatek i grafy...za chwile przeinstaluje system i zobacze jak wtedy bedzie chodzilo ale bez tego (i bez VIA4IN) przeszedl na luzie 3dmarka i 3200pkt :lol: :lol: ...no i temperaturka OK...tylko 38C!....wiec jestem super zadowolony z AMD...tak trzymac...ale do rzeczy...chcialbym abyscie mi poradzili co NAJWAZNIEJSZEGO pozmieniac w BIOSIE(wiem ze biosy sa rozne ale oznaczenia sa mniej wiecej takie same),jak ustawic pamieci(z tego co zobaczylem pracuja na 100 - czy mozna je puscic na 133 mimo iz procesor chodzi na 100?) jakie CAS Latency,Delay itp (pamieci to jak teraz na nie patrze to raczej noname ale na koncu maja napis T75 wiec chyba 7,5ns????) i inne przydatne rzeczy...a moze zaznaczyc w biosie LOAD PERFORMERANCE SETTINGS i bedzie OK???dzieki...Ale sie ciesze z AMD :lol: :o :lol: :D :o :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Jezeli masz 3200 na gf2Ti to bardzo wspolczuje. Najwazniejsze, ze jestes zadowolony ze sprzetu. Zycze bezawaryjnego sieciowania i grania :)

Kaeres...przeciez pisalem ze system jeszcze nie przeinstalowany,BIOS nie zoptymalizowany....VIA PACKI nie poinstalowane...poczekaj troche dobrze....a po drugie mowilem o 3dMarku 2001!!!! a nie 2000!!!max moge miec z tym sprzetem 4000?(nie licze nawet na tyle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po pierwsze VIA 4in1 w wersji najnowszej (chyba 4.39). Co do BIOSu. To odpal pamięci na maxa najpierw na 100MHz (tzn. efektywnie 200MHz). Jeżeli płytka to MSI to w BIOSie najszybsze ustawienia pamięci są jako ULTRA albo FASTEST. Wybierz te na końcu - najszybsze. Odpal 3DMarka. Jak przejdzie jest ok. Potem odpalasz jako 133MHz (266MHz) i zapuszczasz 3DMarka. Jak działa to bawisz się w O/C. Na początek pójdź z FSB o 10MHz do góry (napięcie + 0.1V). Możesz dać też DDR'om więcej napięcia jeżeli jest taka możliwośc - dajesz wtedy +0.1-0.2V. I jak zwykle 3DMark i kontrola temperatury. Żeby nie okazało się, że ty chcesz podkręcać, a masz 65*C na procku. Potem idziesz coraz mniejszymi krokami w góre z FSB. Np. 5MHz, potem 3MHz itd.....

Ps. Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy przy pamięciach. Jakby nie chciały iść wyżej (ze 100 na 133) zmień CL z 2 na 2.5. Jeżeli chodzą dobrze do dawaj im CL 2.

To na tyle chyba. Przy zmianie sprzętu najlepiej jest jeszcze postawić system od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Jezeli masz 3200 na gf2Ti to bardzo wspolczuje. Najwazniejsze, ze jestes zadowolony ze sprzetu. Zycze bezawaryjnego sieciowania i grania :)

Kaeres...przeciez pisalem ze system jeszcze nie przeinstalowany,BIOS nie zoptymalizowany....VIA PACKI nie poinstalowane...poczekaj troche dobrze....a po drugie mowilem o 3dMarku 2001!!!! a nie 2000!!!max moge miec z tym sprzetem 4000?(nie licze nawet na tyle)

Jak się pobawisz w O/C procka+grafiki to 4k stuknie napewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

co do 3dm2001 to mam 3430 dlatego interesuje mnie ile w koncowym etapie uzyskasz bo sam planuje upgrade plyty i porownamy wydajnosciowo choc moze nie ma co bo moaja to jeszcze KT133 :cry: ale ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]Więc po pierwsze VIA 4in1 w wersji najnowszej (chyba 4.39). Co do BIOSu. To odpal pamięci na maxa najpierw na 100MHz (tzn. efektywnie 200MHz). Jeżeli płytka to MSI to w BIOSie najszybsze ustawienia pamięci są jako ULTRA albo FASTEST. Wybierz te na końcu - najszybsze. Odpal 3DMarka. Jak przejdzie jest ok. Potem odpalasz jako 133MHz (266MHz) i zapuszczasz 3DMarka. Jak działa to bawisz się w O/C. Na początek pójdź z FSB o 10MHz do góry (napięcie + 0.1V). Możesz dać też DDR'om więcej napięcia jeżeli jest taka możliwośc - dajesz wtedy +0.1-0.2V. I jak zwykle 3DMark i kontrola temperatury. Żeby nie okazało się, że ty chcesz podkręcać, a masz 65*C na procku. Potem idziesz coraz mniejszymi krokami w góre z FSB. Np. 5MHz, potem 3MHz itd.....  

Ps. Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy przy pamięciach. Jakby nie chciały iść wyżej (ze 100 na 133) zmień CL z 2 na 2.5. Jeżeli chodzą dobrze do dawaj im CL 2.  

To na tyle chyba. Przy zmianie sprzętu najlepiej jest jeszcze postawić system od nowa.

dzieki za info...kurcze nie moge przeinstalowac systemu bo ciagle bawie sie benchmarkami :lol: :lol: :lol: na razie w 3dmark2000 mam ok.6000,Divx (two-passes) robilby sie w niecale 5H!!!, tylko w quake 3 50 FPS (1280X1024 max detale)...dobra zmusze sie i zaczne instalowac :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że juśz dużo Ci napisano wyżej to tylko Ci dodam żebyś nie prZegunałz o/c za pomocą fsb bo wysokich pci to wypałki nie lubią / jaką to podkęciłeś bo chyba tak powiniem to czytać?/

aha i po reinstalacji sysa to via jako pierwsze a next cała reszta wedle uznania

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

troszki malo masz, ja mam 6400 ale miejmy nadzieje ze jak poinstalujesz wsio bedzie lepiej :D

Na Duronie 1000Mhz i Gf 2 Ti 6400 punktow 8O 8O 8O

Ja na tym co ponizej + oc grafy mam ok 5300 punktow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

troszki malo masz, ja mam 6400 ale miejmy nadzieje ze jak poinstalujesz wsio bedzie lepiej :D

Na Duronie 1000Mhz i Gf 2 Ti 6400 punktow 8O 8O 8O

Ja na tym co ponizej + oc grafy mam ok 5300 punktow

Czytaj uważniej. Ten wynik 6400 jak i 6000 (w poście jeszcze jednym wyżej) dotyczy 3DMarka 2000!!. :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz zainstalowalem system i Via 4,7 costam na samym poczatku...ale kurde mam problema z konfliktami PCI(mam 4 urzadzenia na PCI)...teraz przekladam karty...juz kontroler i modem dziala :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

juz zainstalowalem system i Via 4,7 costam na samym poczatku...ale kurde mam problema z konfliktami PCI(mam 4 urzadzenia na PCI)...teraz przekladam karty...juz kontroler i modem dziala :lol:

wyłacz comy i niepotrzebne usb oraz lpt / jak oczywiście nie masz drukarki/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Czyli zainstalowałeś pewnie 4.37. Czyli nawet w miarę nowe. Zwróciłeś uwagę czy podczas instalowania Via4in1, a dokładniej driver'a AGP czy wybrałeś Turbo mode? Standard mode to AGPx2, a Turbo mode to AGPx4.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz w biosie jak nie masz Fast Write ,mi pomogło w 3dmarku 2001se na ok 200 marków więc warto spróbować.

Agp drive streng (czy jakoś tak sie pisze :P) możesz ustawić na FF ,to podnośi neco napięcia na agp ,co jest przydatne przy podkręcaniu :D

Najważniejsze ustawienia pamięci to: cl2 , 1T command rate ,DRAM CMD: 2-6-2 , 4 Bank interlave.

Ustawienie 2-5-2 nie ma sensu bo nie ma przyrostu wydajności a mogą być problemy ze stabilnością.

Najwazniejsze ,nie ustawiaj nigdy 3-6-3 ,chyba ,że przy extreme o/c.

Z moich doświadczeń moge powiedzieć ,ze ustawienie 2-6-2 i 133 Mhz jest szybsze w 3damrku niż 3-6-3 i 150 czy nawet 160 MHz !

Ręczne ustawiamie irq też daje pewne rezultaty ,ale nie wiem jak to się ma do mobo msi ,w każdym razie kiedyś znalazłem na jakiejś stronie jak ustawić Epox'a więc do msi też sie powinno coś znaleść.

ps. W 3dmarku to 5k spokojnie powinieneś wydusić , powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Najważniejsze ustawienia pamięci to: cl2 , 1T command rate ,DRAM CMD:  2-6-2 , 4 Bank interlave.

Ustawienie 2-5-2 nie ma sensu bo nie ma przyrostu wydajności a mogą być problemy ze stabilnością.

Najwazniejsze ,nie ustawiaj nigdy 3-6-3 ,chyba ,że przy extreme o/c.

Z moich doświadczeń moge powiedzieć ,ze ustawienie 2-6-2 i 133 Mhz jest szybsze w 3damrku niż 3-6-3 i 150 czy nawet 160 MHz !

Jeżeli się nie mylę w BIOSach MSI nie ma bezpośrednio możliwości ustawienia parametrów pamięci. Jest zazwyczaj. SAFE, NORMAL, FAST, FASTEST, TURBO i ULTRA (może z jeden czy dwa przekręciłem).

Cytat

ps. W 3dmarku to 5k spokojnie powinieneś wydusić , powodzenia  :D

Będzie cieżko....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]

Cytat

Czyli zainstalowałeś pewnie 4.37. Czyli nawet w miarę nowe. Zwróciłeś uwagę czy podczas instalowania Via4in1, a dokładniej driver'a AGP czy wybrałeś Turbo mode? Standard mode to AGPx2, a Turbo mode to AGPx4.....

tak 4,37...zainstalowalem Turbo mode...ustawienia pamieci sa w Biosie jakies...napiecie tez jest...dobra ide spac bo mam jutro o 9.00(a wlasciwie dzisiaj!) egzamin CAE...jutro sie pobawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

pozdro

jak wylaczyc Comy i niepotrzebne USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

pozdro

jak wylaczyc Comy i niepotrzebne USB?

W BIOSie - zakładka Peripheral. (lub coś z tym słowem) zaznaczasz disabled w miejscu gdzie masz np "2f8"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysz na USB wiesza mi kompa....hmm...WHY??? zamienilen na PS/2 i wsio chodzi...aha ludziki..7072 w 3dMarku 2000(!!!) po reinstalce systemu (bez podkrecania grafy,proca i bez ustawien jeszcze BIOSu!) ..jest zajebiscie :lol: :lol: :lol: :lol: dzienx AMD :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

mysz na USB wiesza mi kompa....hmm...WHY??? zamienilen na PS/2 i wsio chodzi...

Włacz w biosie opcje: USB keyboard/mouse support. Może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Winik całkiem ładny :) Gratulacje.

dzieki..a w 3dMarku 2001 jest 3723(tez bez krecenia czegokolwiek)..a jak podkrece...oj bedzie sie dzialo :lol: :lol: :lol: ps. denerwuje mnie temperatura...w winie mam 36C na procku a po 3Dmarku 38C czy to nie za malo(glupie pytanie..dobrze ze malo ale znajac grzanie sie AMD cos mi nie pasuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]

Cytat

Prawde mówiąc 3200 to jest faktycznie mało. Po instalece powinno oscylować (tak mi się wydaje) w granicach 4300-4600.

No nie przesadzaj. Ja na XP1500+, 256DDR, Shuttle AK31 3.1, GF2Pro miałem 4400-5000. Ten 5k to po O/C na 1800+.
Ja mam bez żadnego kręcenia 5k, to jak zapuści durnia w okolicach 1.2 to będzie 4k5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Gr00bY Mazur"]

Cytat

Prawde mówiąc 3200 to jest faktycznie mało. Po instalece powinno oscylować (tak mi się wydaje) w granicach 4300-4600.

No nie przesadzaj. Ja na XP1500+, 256DDR, Shuttle AK31 3.1, GF2Pro miałem 4400-5000. Ten 5k to po O/C na 1800+.
Ja mam bez żadnego kręcenia 5k, to jak zapuści durnia w okolicach 1.2 to będzie 4k5

Bo Twój Athlon bez kręcenia ma 1.33GHz czyli tyle samo co mój bez kręcenia. Zresztą ja testy robiłem dawno temu na starych sterach jeszcze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do fast write to ten przyrost w 3dmarku jest na tyle mały że lepiej sobie to odpuściś jeśli będą pojawiać sie z nikąd niestabilności/ u mni3e zawsze powodowały zwiechy ( ale ja ma zawsze podkręcony) w najmniej spodziewanych momentach /a jak wyłączyłem to spox/a jeśli chodzi o wartośc agp driving value to na początek auto a jak cosik bedzie nie tak to dopiero wtedy zmieniać

a zresztą jak już podkręcać to po jednym elemencie na raz ( prościej zdiagnozowac granicę o/c )

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...