Skocz do zawartości
Gość

Przesiadlem sie z Intela na AMD-prosze o rady,podpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli moge co cos doradzic to... polecam versie 4,37A via pack i ustaw w biosie temp krytyczna po, ktorej osiagnieciu komp ci sie wylaczy. To tak dla bezpieczenstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mo to tak...po optymalizacji BIOSU i podkreceniu grafy 250@270 core i mem 400@465 mam:

7518 w 3Dmarku 2000

4012 w 3Dmarku 2001

chyba niezle prawda?? tylko teraz boje sie podkrecic proca...zamalowywanie mostkow nie wchodzi w gre...tylko FSB...czy jak ustawie na 133 to ruszy?(a jesli nie i bedzie np. czarny ekran to co trzeba zrobic?przestawic zworke Clear CMOS czy jak?) i czy jak ustawie na 133 to PCI automatycznie ustawi sie na 33 czy trzeba cos recznie ustawiac? i denerwuje mnie ta temperatura...tylko 37C!!?? BTW: to moje MSI ma magistrale max 220!!nie przypuszczalbym...napiszcie co dalej robic ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm poszukaj w opise plyty jak jest z tym dzielnikiem. W Solteku trzeba przestawic switche takie niebieskie. W EpoXie zworke. Byc moze u ciebie tez sa takie niebieskie dip switche. Jesli pokaze ci sie czarny ekran to restart wylaczsz kompa reset cmos. I juz. Jak dla mnie podnies troche vcore np 0,1V czyli bedziesz mial 1,75V i podnies FSB do 120. Jak ruszy to sie nie cackaj i max Napiecie na proca 1,85V i 133FSb :). Kontroluj TEMPERATURE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm poszukaj w opise plyty jak jest z tym dzielnikiem. W Solteku trzeba przestawic switche takie niebieskie. W EpoXie zworke. Byc moze u ciebie tez sa takie niebieskie dip switche. Jesli pokaze ci sie czarny ekran to restart wylaczsz kompa reset cmos. I juz. Jak dla mnie podnies troche vcore np 0,1V czyli bedziesz mial 1,75V i podnies FSB do 120. Jak ruszy to sie nie cackaj i max Napiecie na proca 1,85V i 133FSb :).  Kontroluj TEMPERATURE!!!

ja na defaulcie mam 1,75V...a na plycie jest nadruk CPU FREQUENCY i jest opis jak ustawic zworki: na 100,133 lub 166MHz...czy to moze byc dzielnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadza sie to jest TO!!!! Jak jest na 100 to masz dzielnik 1/3 jak 133 to 1/4 a jak 166 to 1/5. Ustaw max vcore 1,85V i przestaw na 133MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadza sie to jest TO!!!! Jak jest na 100 to masz dzielnik 1/3 jak 133 to 1/4 a jak 166 to 1/5. Ustaw max vcore 1,85V i przestaw na 133MHz.

na razie zrobilem bez przestawiania zworek...FSB na 105 i co???go...no...wiesza sie przy 3Dmarku :cry: :cry: :cry: myslalem ze bedzie latwiej (moze zwiekszyc napiecie?ale juz przy 105FSB?)trudno...widac nie mozna miec wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ten Duron powinien jak nic isc na 1200!!! Dlatego w biosie sie pobaw ustawienia pamieci! A jakie masz chlodzenie? Nie jest to moze wina wlasnie coolerka? Jak nie to to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ten Duron powinien jak nic isc na 1200!!! Dlatego w biosie sie pobaw ustawienia pamieci! A jakie masz chlodzenie? Nie jest to moze wina wlasnie coolerka? Jak nie to to nie wiem.

pamieci nie maja chyba nic do tego...bo teraz chodza na maxa i jest OK...a po zmianie magistrali podkrecam tylko procka...ale moze rzeczywiscie cooler...bo jest od celka (pasuje tez do socket A) i max dla AMD to 1,1GHz...ale temp jest OK..dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci nie maja chyba nic do tego...bo teraz chodza na maxa i jest OK...a po zmianie magistrali podkrecam tylko procka...ale moze rzeczywiscie cooler...bo jest od celka (pasuje tez do socket A) i max dla AMD to 1,1GHz...ale temp jest OK..dziwne

Co??

Przecież zmieniając magistralę podkręcasz wszystko (tj. nie tylko procka ale też np. pamięci,grafikę).A wszystko to przez to że zmieniają się wielkości PCi i AGP.Sprawdź jakie masz temperatury no i oczywiście jaką masz serię procka. Na 105 powinien iść z zamkniętymi oczami :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak ktoś przed chwilą napisał - podkręcając procesor podkrecasz wszystko (no chyba, że masz płytę główną która blokuje PCI na 33MHz, a takiej nie posiadasz). Więc opuść trochę timingi pamięci. Daj na początek na normaln, a napięcie procka narazie +0.05-0.1V. Bardzo dziwna sprawa z tym Duronem, że niechce iść nawet na 105. Może masz słabe chłodzenie poprostu. Pomęcz go narazie bez windows'a i zobacz na ile idzie na samym POST'cie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Tak jak ktoś przed chwilą napisał - podkręcając procesor podkrecasz wszystko (no chyba, że masz płytę główną która blokuje PCI na 33MHz, a takiej nie posiadasz). Więc opuść trochę timingi pamięci. Daj na początek na normaln, a napięcie procka narazie +0.05-0.1V. Bardzo dziwna sprawa z tym Duronem, że niechce iść nawet na 105. Może masz słabe chłodzenie poprostu. Pomęcz go narazie bez windows'a i zobacz na ile idzie na samym POST'cie....

ok,ok...ale pamieci juz TERAZ mam ustawione na 133MHz i dzialaja wiec jak daje magistrale 105 to pamieci sa caly czas chyba na 133 prawda??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Jeżeli się nie mylę w BIOSach MSI nie ma bezpośrednio możliwości ustawienia parametrów pamięci. Jest zazwyczaj. SAFE, NORMAL, FAST, FASTEST, TURBO i ULTRA (może z jeden czy dwa przekręciłem).

Tym razem sie myslisz :) mozna ustawiac parametry.

A tutaj cos dla swiezego wlasciciela tej przyjemnej plytki:

[Advanced BIOS Features] Internal Cache Enable, [Advanced Chipset

Features] SDRAM Frequency SPD, CAS Latency, Row Precharge Time, RAS Pulse Width, RAS to CAS Delay, SDRAM 1T Command to wszystko im mniejsze T tym lepiej ale moze to wplynac na stabilnosc Bank Interleave 4-Way Burst Length 8QW Fast Command Enabled, AGP Mode 4x, AGP Fast Write Enabled AGP Master 1 W/S Write i Read Disabled AGP Read Synch. Disable, [integrated Peripherials] OnBoard Midi Port, AC97 Audio, MC97 Modem, USB Controller Disabled oczywiscie wlacz to co uzywasz (USB/Audio) [Hardware Monitor Setup] Spread Spectrum Disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw synchronicznie procka i mem / clock ram=fsb a nie fsb+pci/

po 1. wydajność jest większa bo asynchroniczne taktoweanie niestety spowalnia globalnie cały system / dane muszą być synchronizowane /

2.jak masz cienkie pamiątki to moga żle chodzć na wysokich fsb .jak kręcisz proca z ustawieniem mem clock =fsb+pci to jak napisał Rafał pamiętki Ci nie wytrzymują takich ustawień

pozdro

ps. PODSTAWA TO DOBRZE BIOS USTAWIĆ

Xon jestem pod wrażeniem / miałęm to samo zrobić ale dopiero z domu / po looknięciu do swojego biosu :)/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Jeżeli się nie mylę w BIOSach MSI nie ma bezpośrednio możliwości ustawienia parametrów pamięci. Jest zazwyczaj. SAFE, NORMAL, FAST, FASTEST, TURBO i ULTRA (może z jeden czy dwa przekręciłem).

Tym razem sie myslisz :) mozna ustawiac parametry.

A tutaj cos dla swiezego wlasciciela tej przyjemnej plytki:

[Advanced BIOS Features] Internal Cache Enable, [Advanced Chipset

Features] SDRAM Frequency SPD, CAS Latency, Row Precharge Time, RAS Pulse Width, RAS to CAS Delay, SDRAM 1T Command to wszystko im mniejsze T tym lepiej ale moze to wplynac na stabilnosc Bank Interleave 4-Way Burst Length 8QW Fast Command Enabled, AGP Mode 4x, AGP Fast Write Enabled AGP Master 1 W/S Write i Read Disabled AGP Read Synch. Disable, [integrated Peripherials] OnBoard Midi Port, AC97 Audio, MC97 Modem, USB Controller Disabled oczywiscie wlacz to co uzywasz (USB/Audio) [Hardware Monitor Setup] Spread Spectrum Disabled

To tylko potwierdza to co pisałem - nie ma ludzi nie omylnych. Wydawało mi się, że jest tak na każdej MSI bo widziałem parę i tam były "słowne" ustawienia pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra..juz wiem co bylo zle...teraz Duron rusza na 1100 z palcem w d.... :lol: mialem ustawione w BIOSIe czestotliwosc pamieci: HCLK + 33MHz(czyli FSB proca to 33MHz) i teraz zmienilem to na HCLK (czyli tyle ile proc - w tym przypadku 110) wiec przedtem chodzily pamieci na 138 (jak ustawilem FSB na 105) i nie wytrzymywaly na max ustawieniach...ale teraz przeszedl spoko 3dMarki (3Dmark 2000- 8012 :lol: :lol: a w 3Dmarku 2001 mam 4313 :lol: :lol: ) ...temperatura 45C(chyba OK? ale dalej nie podkrecam na razie bo moj cooler nie jest najlepszy)...powiedzcie z czego jeszcze mozna "zrezygnowac,obnizyc" (w razie czego) w ustawieniach pamiatek aby poszly wyzej..thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]To tylko potwierdza to co pisałem - nie ma ludzi nie omylnych. Wydawało mi się, że jest tak na każdej MSI bo widziałem parę i tam były "słowne" ustawienia pamięci.

Zgadzam sie. A co do tych ustawien to zdaje sie ze tak jest w niektorych starszych plytach MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejjjj..to jest bez sensu...jak ustawilem dla pamieci HCLK a proc jest na FSB 110 to pamieci powinny pracowac na 220 a wyswietla mi sie w poscie 200!!??jak ustawilem zamiast HCLK opcje SPD(czyli aby predkosc byla odczytywana wprost z pamieci tak?) to w poscie jest 266 (przy procu caly czas 1100) ale jak ma sie win uruchomic to jest "System disk error bla bla bla" WHY???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Nie tylko na tych starszych. Ja mam miarę nową płytę na SIS645 i.... mam ustawienia NORMAL, FAST, TURBO itd.

W takim razie moze to kwestia chipsetu plyty. Tzn tam gdzie jest Via jest pelna regulacja z biosu a tam gdzie SiS tylko "presety". Ja niestety tylko na kt133/266/333 plytki msi mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy procu @1150 mam 8300w 3Dmarku 2000 i 4422 w 2001...ale ponawiam pytanie o pamiec (kilka postow wyzej)..powiedzcie jak to jest??plizz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xon jestem pod wrażeniem / miałęm to samo zrobić ale dopiero z domu / po looknięciu do swojego biosu :)/

Latwiej jest otworzyc instrukcje ;) pozatym ja juz to mialem napisane bo czesto odpowiadam na to pytanie hehehe tylko wklejlem. Pozatym mam m.in. ta plyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...