Dev-o Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Poniewaz nie mam (na razie) jako tako kasy na dobry zasilacz o mocy ~500W, a moj TT poszedl z dymem i potrzebny mi szyko sprawny komp, mam pytanie, czy dwie zasilki np. Fortrony 300-350W beda dobrym rozwiazaniem dla mojego zestawu? Czy poradza sobie z "wiekszym" OC? Edytowane 12 Grudnia 2008 przez Dev-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 można tak zrobić, ale jest to ryzykowne. Należy połączyć masy obu zasilaczy. Jakiekolwiek błędy skończą się tym, że duży prąd popłynie przez ścieżki płyty głównej i tego co napotka paląc wszystko po drodze. Zbyt droga zabawka na ryzyko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) kup jakiegoś modecoma mc 400 (150 zł) albo pentagrama 500 W za 200 zł a potem go opyl na allegro jak przyjdzie ci zasilacz z gwarancji i wszystko powinno śmigać z oc na poziomie do 3 Ghz - tylko grafiki nie kręć Edytowane 13 Grudnia 2008 przez mostasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Chieftec 400W-450W wystarczy w zupełności, a kosztują nowy 130-180zł. Mozna też wylicytować używkę za ok 80 -100 zł. Również wspomniany modecom MC 400W styka w zupełności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Poniewaz nie mam (na razie) jako tako kasy na dobry zasilacz o mocy ~500W, a moj TT poszedl z dymem i potrzebny mi szyko sprawny komp, mam pytanie, czy dwie zasilki np. Fortrony 300-350W beda dobrym rozwiazaniem dla mojego zestawu? Czy poradza sobie z "wiekszym" OC? Mozna polaczyc dwa zasilacze pracujace jako jeden gdy: Polaczysz masy najlepiej przykrecajac przewod czarny z kazdego zasilacza do obudowy. Polaczysz zielone przewody, ktore sa zakonczone w duzej wtyczce 24 pin. To jest przewod rozruchowy. Gdy ich nie polaczysz to wystartuje tylko jeden zasilacz a to przecierz nie wchodzi w gre. Jeden zasilacz wykorzystasz jako zasilanie plyty glownej czyli duzy wtyk 24 pin + reszta molexow, a drugim zasilisz grafike. To jest wedlog mnie najbardziej rozsadny wybor. Zasilacze nie beda na siebie odzialywac. Kazdy bedzie podawac tyle ile sie z niego wyciagnie. To jest tak jak by byla oddzielna linia 12 volt. Edytowane 13 Grudnia 2008 przez UGH--ZAN III Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wedlug mnie to sobie jeden dobry fortron 350w poradzi z twoim zestawem a jak bedzie z wiekszym OC sam zobaczysz. Z moim 350MDN radzil sobie bez problemu i nie ma zadnej roznicy w OC czy stablinosci miedzy tym fortronem a enermaxem. Fakt ze masz quada, ale u mnie wszystko na dosc wysokim napieciu chodzi (karta tez po vmodach) i do tego 7 wentyli@1200mm i pompka do wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) jak to zrobic to mniej wiecej wiem:) a co do tego czy sobie taki fortron poradzi przy wiekszym oc to mam pewne watpliwosci... moj TT mial potrojna linie 12V - 2 po 15A i 1 8A (wiem ze to stara konstrukcja pod kompy typu P4 ale to i tak sporo) i niewyrabial przy wiekszym oc (ok 3.4GHz), strasznie sie grzal i czasem komp lapal resety... a mowiac wczesniej o moim o/c, to mialem na mysli nie mniej niz 3,60GHz @ 1.5V :) Edytowane 13 Grudnia 2008 przez Dev-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Mozna polaczyc dwa zasilacze pracujace jako jeden gdy: ... To jest tak jak by byla oddzielna linia 12 volt. Dodatkowy zasilacz możnaby podłączyć tylko do zasilania wiatraków, CD/DVD, HDD - ale będzie pracował niestabilnie, ze względu na nierównomierne i śmiesznie małe obciążenie. Nie wolno takiego zasilacza użyć np. do zasilania procka lub grafy - nie można "miksować" zasilania na mobo, chociażby dlatego że chipset ma tylko jedno wejście dla sygnału PowerGood. Kiedyś ludziska po zmodyfikowaniu zasiłki robili zasilacz do peltierów - i to chyba jedyne sensowne zastosowanie dodatkowego zasilacza. Dev-o: skąd wiesz że to wina zasiłki? sprawdziłeś napięcia w stresie? sprawdziłeś która linia zasila procka/grafikę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Nie zgodze sie z Toba tomazzi. Grafika Zasilana z dodatkowego zrodla 12v bedzie normalnie pracowac nie wplywajac na reszte podzespolow. Napisalem, ze dodatkowy zasilacz bedzie traktowany jako dodatkkowa linia 12v i tak bedzie w praktyce. Przecierz oddzielne linie w zasilaczu maja rozne obciazenia i to nie wplywa zaklocajaco na cala platforme. Masy sa polaczone wiec zasilacze sa widziane jako jeden wspolny z osobnymi liniami 12v. Juz takie cos robilem i wszystko dzialalo jak trzeba jedynie problem polegal na zamontowaniu takiego kloca w obudowie w jakis madry sposob...w koncu to sie grzeje i jest ciezkie. Napewno lepiej miec jeden mocniejszy zasilac, ale autorowi chodzilo o wlasnie polaczone prawda ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 tak, chodzilo mi wlasnie o 2 oddzielne zasilki, tak jak wczesniej wspomnialem nie mam kasy na cos dobrego (mam inne wazniejsze wydatki) a komp jest mi potrzebny, dlatego wybor padl na 2 tansze zasilki tak wiec kupilem dwa fortrony: FSP350-60THA-P i FSP250-60GTM 350tke podepne pod plyte a 250tka bedzie zasilala PCI-E i napedy, mam nadzieje ze wsio bedzie chulac :) a co do mojego TT, niesamowicie sie grzal przy wyzszym OC pomimo 2 wentylatorow (ktore i tak chodzily jak odrzutowiec), dlatego mysle ze to on po prostu nie wyrabial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Napisalem, ze dodatkowy zasilacz bedzie traktowany jako dodatkkowa linia 12v i tak bedzie w praktyce. Przecierz oddzielne linie w zasilaczu maja rozne obciazenia i to nie wplywa zaklocajaco na cala platforme. Masy sa polaczone wiec zasilacze sa widziane jako jeden wspolny z osobnymi liniami 12v. Juz takie cos robilem i wszystko dzialalo Różnica polega na tym, że dodatkowy zasilacz nie będzie sygnalizował gotowości/awarii/zaniku zasilania. GND: masy w zasilaczu zachowują się jak "połączenie jednopunktowe", co oznacza że nierówne prądy obciążenia nie wpływają na sprzężenia zwrotne stabilizatorów. Dołączenie dodatkowego zasilacza pogorszy jakość stabilizacji - stopień efektu zależy od miejsca połącznia mas. GND: Masy w zasilaczach impulsowych są wykorzystywane w układach kompensacji pojemności transformatora - pojawiają się na nich napięcia o wartościach przekraczających 100VAC (to napięcie "kopie" na obudowie kompa lub w gniazdkach antenowych TV ;) ) - połączenie mas 2 zasilaczy spowoduje przepływ dodatkowych prądów "wyrównawczych" - skutki mogą być ciekawe. Masz jednak rację - działać będzie - jednak nie jest to ani dobre, ani bezpieczne rozwiązanie. Odradzam stosowanie wynalazków rodem z bajki "sąsiedzi" - chociażby dlatego żeby później "zdziwiony" kolega nie miał pretensji (kaski jak sądzę mu nie zwrócisz?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...