Skocz do zawartości
Rosti

Logitech Czy Razer

Co Polecacie ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oddajcie głos

• Logitech G9 + Logitech G15
      7
    • Razer Lachesis + Razer Lycosa
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się na co zmienić moją klawiaturę i myszkę i wytypowałem takie dwa zestawy:

:arrow: -Mysz Logitech G9 + Klawiatura Logitech G15 = 580 zł

:arrow: -Mysz Razer Lachesis + Klawiatura Razer Lycosa = 450 zł

Jak widać różnica cen jest spora ale nie wiem co będzie lepsze do moich potrzeb. Głównie gram w gry typu CS:S, GTA IV, NFS:U. Słyszałem już różne opinie więc proszę was o komentarz w celu wybrania najlepszego zestawu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Rosti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej byloby wybrac do G9 klawe G11 toz to ta sama klawa co G15 tylko bez wyswietlacza (no chyba ze tobie wlasnie na wyswietlaczu zalezy). osobiscie posiadam mx518 i g11 i w zyciu bym nie zamienil na razera (niemile wspomnienia po cooperku). zawsze tez mozesz zrobic mix razera i logitecha :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO wybór myszki bardzo zależy od tego w co grasz i jak grasz. Do CSS więcej niż 1600/1800dpi nie jest potrzebne wcale, chyba że podoba ci się dławienie 4000dpi filtrem software'owym. Wczoraj kupiłem Razera Diamonback 3G. Wcześniej miałem Copperhead'a, ale już nie chciałem lasera, bo jak podniosę myszkę i nią poruszę, to kursor nie powinien się ruszać (jadę, podnoszę, jadę podnoszę...). Kształt ten sam co Copperhead, więc tutaj nie mogę obiektywnie jej opisać. Chciałem kupić DeathAddera, ale zrezygnowałem, bo dolna część dłoni u mnie leży na podkładce, a kiedy tak złapałem DA to prawie nie sięgałem przycisków xD. Układ mają ten sam, tylko DeathAdder daje 1000hz, a DB3G 500hz - można spokojnie przeskalować zewnętrznymi patchami. Jeszcze warto rozejrzeć się za Logitech'ami MX518 i G5. Wszystko 2400dpi+ jest bezużyteczne jeśli nie masz monitora 1920x1200 bo po co brać 3200dpi i skalować w dół 2 razy, skoro można kupić mychę 1600dpi.

Najlepiej będzie kiedy sam "obmacasz", bo wygoda i ergonomia to najważniejsza rzecz, nawet podczas grania.

Klawy brałbym tylko od Razera:

- Microsoft/Razer Reclusa (świetna podpora pod nadgarstki, tańsza od innych Razerów i Logitechów)

- Razer Lycosa (dobra i ładna, ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do tzw. flat-press, czyli małego, twardego skoku, to nie będzie ci się na niej wygodnie grało)

- Razer Tarantula (najlepsza, ale też najdroższa opcja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Razera. Polecam z czystym sumieniem. Mam Lachesis i nic jej nie brakuje, w reku leży :)

Co do klawy mam G15 starszy model (nowy to niewypał), bawiłem się u kolegi Lycosą i powiem szczerze, że zazdroszczę mu jej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość DancingShadow

obie myszki i klawiatury królują na rynku, ale tylko pod względem ceny

zamiast w/w rozejrzyj się za:

myszka:

a4tech: ak-47, 748k

logitech: mx300, g1, mx500, g3, mx518 rev3

microsoft: wmo, intelli explorer 3.0

stelpad: ikari optical, ikari laser

razer: krait, dethadder

klawiatura:

dell: usb

a4tech: XGameMAX

kolejność nie jest przypadkowa, sam preferuje myszki o symetrycznym kształcie, ponieważ dają lepszą manewrowość, ale znalazły się w zestawieniu również myszki profilowane ergonomiczne

nie dość że to co wymieniłem jest kilkakrotnie tańsze to w dodatku kilkakrotnie lepsze od tego nad czym się zastanawiasz, gdybyś już miał się nabrać na marketingowy bełkot i kupił to badziewie o którym piszesz to ja bym wolał zdecydowanie konfiguracje logitecha

a co do tego gadania o dpi, to jest tam tak naprawdę tyle prawdy co w bajce o śpiącej królewnie, dpi nie powinno się dobierać względem rozdzielczości monitora tylko preferowanej przez siebie prędkości kursora

Edytowane przez DancingShadow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.. to i ja dorzucę 3 groszę... miałem :

MX518

DeathAdder-a

Lachesis

Copperhead-a

G9

Ostatecznie najabrdziej do gustu przypadł mi G9 i DeathAdder (myszki profilowane) . MX518 to stary dobry kształt jednak do mnie nie przemawiał po dłuższym czasie... Co do Lachesis to dla mnie kompletne rozczarowanie... myszka symetryczna, ale jej kształt wogóle mi nie odpowiadał... Chociaż mam dużą rękę nękał mnie bolący nadgarstek, nie wiedziałem jak ułożyć dłoń. (strasznie wysoko wyprofilowany jest Lachesis) KOSZMAR! Już Copperhead był 100 razy wygodniejszy a męczyłem się z nim dobry rok . (Lachesis sprzedałem po 10 dniach). Ostatecznie Logitech G9 okazał się moim faworytem, bardzo wygodna "można powiedzieć "kanapowa" , fajny design , duże ślizgacze... wymienne uchwyty, ciężarki i inne ciach!ły. CO WIĘCEJ Logitech ma bdb serwis. Poprzez formularz na stronie Logitech.pl możesz poprosić o darmowe przysłanie nowego kompletu np. ślizgaczy , czy w przypadku G9 *nowego wymiennego uchwytu. (Sam zamówiłem nowy uchwyt Wide - tak na wszelki wypadek ^^ i komplet zapasowych ślizgaczy - przesyłka doszła po 5 dniach prosto z głównej siedziby Log w Szwajcarii) . Jeśli masz pieniądze to szczerze polecam G9 , jeśli wszystko rozbija się o fundusze - pomyśl też o DeathAdderze - również świetna myszka, którą wielu graczy sobie bardzo chwali i jest przy tym "tania" Jedyne co mi sie nie podobało w DA to śliski, błyszczący plastik po bokach myszki , tam gdzie zazwyczaj trzymasz mały palec i kciuk . Poza tym szczegółem mój drugi zwycięzca obok G9 Jednak wiadomo każdy preferuje co innego, dlatego polecam przejść się od sklepu typu MediaMarkt czy Saturn i tam zobaczysz (przynajmniej ostatnio widziałem w Warszawie - G9 i DA oraz Lachesis) więc możesz dokładnie pomacać, położyć rękę i ostatecznie wybrać.

Co do klawiatur to miałem styczność z Razer-em Lycosa , jednak szczerze klawiatura robi wrażenie plastikowego chłamu. Po około 2 miesiącach z klawiszy zaczęła się wycierać "gumowa" , typowa dla Razer-a powłoka) . Pod światło można było zobaczyć które klawisze były najczęściej używane.. Podejrzewam że po jakimś czasie zaczęło by to schodzić . Drugim minusem jest podświetlenie Lycos-y dla mnie wogóle nieczytelne , chyba że nachylisz się nad nią prostopadle. Trzeci minus to "touchpad" który jest wielce nieczytelny i ciężki w obsłudze...

W tej chwili przesiadłem się na nową klawę Logitech Illuminated - klawiatura typu "notebook" . Cienka, podświetlane klawisze , solidna, masywna konstrukcja - dzień do nocy w porównaniu z Razer-em . A i w grach sprawuje się bdb, na nic nie narzekam choć nie jest to klawiatura dla "graczy" .

Pozdr.

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zmiksował bym te dwie firmy w postaci G15 i Deathaddera. Za G15 przemawia przede wszystkim wykonanie.

Klawiatury Razera to wielka loteria, bardzo wielu użytkowników skarży się na zwiechy i gasnące podświetlenie. Na szczęście ten sam problem w mniejszym stopniu dotyczy gryzoni.

Edytowane przez NikoSS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy zestaw bedzie kosztowal 10x mniej niz to co podales. Praktycznie nikt liczacy sie w swiecie gamingu tego nie uzywa, a jesli uzywa to dlatego ze jest zmuszony przez sponsora (ale i to czasem nie wystarcza, bo na pewnych wynalazkach sie zwyczajnie przegra..).

Inna sprawa to jezeli lubisz swiatelka, ciezarki, wymienialne obudowy, ekstra klawisze, duzo polysku i jeszcze zeby bylo najdrozsze to jestes w domu :wink: (nie chce nikogo urazic, takie produkty zdecydowanie maja swoj target, ale wielu nabywcow jest blednie przekonanych ze kupuje super pro sprzet dla gracza ktory da mu jakas cudowna przewage w grze. Prawda jest taka ze nie da mu przewagi a wrecz moze mu przeszkodzic + fakt ze zmarnowal sporo kasy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zmiksował bym te dwie firmy w postaci G15 i Deathaddera. Za G15 przemawia przede wszystkim wykonanie.

Klawiatury Razera to wielka loteria, bardzo wielu użytkowników skarży się na zwiechy i gasnące podświetlenie. Na szczęście ten sam problem w mniejszym stopniu dotyczy gryzoni.

mam ten sam zestaw - jako gracz długo analizowalem fora i sieć zanim dokonalem wyboru

koszty nie graly dla mnie roli- liczyła sie wygoda i komfort oraz precyzja i ...niezwaodność bo to dla gracza bardzo wazne

a co do kosztów G15 w wawie kupisz w sklepie za 250PLN a myche DeathAdder za mniej niz 130PLN razem 380PLN... kazda złotowka jest tu dobrze wydana co stwierdzam po 9 miesiacach grania

Edytowane przez mglysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi