Skocz do zawartości
York22

Acer Extensa 5630z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu dostałem w prezencie lapka Acer Extensa 5630z (lista wyposażenia poniżej). Zainstalowałem sobie wczoraj NFS Underground i po ustawieniu na max detale gra przycina. Podobnie jest przy Colinie 04 tylko tam wsyzstko idzie w miarę płynnie, ale jakoś dziwnie tekstury otoczenia wariują.

Czy to wina karty graficznej ? W intrukcji niby pisze, że ma do 735 mb, ale jak jest w rzeczywistości ? Ewentualnie można jakoś delikatnie poprawić jej wydajność ?

Pozdrawiam

Dane sprzętu:

Procesor - producent Intel

Procesor - model Pentium Dual Core

Procesor - Opis T3200 2.00GHz

Częstotliwość szyny FSB 667 MHz

Pojemność pamięci podręcznej 2 MB

Maryca - przekątna 15,4"

Matryca - rozdzielczość 1280x800

Pamięć Ram 2048MB

PAMIĘĆ - Opis SODIMM DDR2

Dysk Twardy 250 GB

Dysk Twardy - interface S-ATA

Napęd Optyczny Nagrywarka DVD+/-RW -Super Multi double-layer; odczyt i zapis na CD i DVD

Karta Graficzna Intel Graphics Media Accelerator X4500

Karta Dźwiękowa Intel High Definition Audio

Karta Sieciowa 10/100/1000

Karta Sieciowa - wi-fi 802.11 a/b/g/Draft-N

Bluetooth Nie

System Operacyjny Linux

Gniazdo Rozszerzeń Express Card / PCMCIA

Czytnik kart Tak

Dodatkowe oprogramowanie -

Wbudowana kamera Nie

Porty I/O • 3x USB 2.0

• 1x FireWire (IEEE1394)

• 1x 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor)

• wyjście słuchawkowe

• wejście na mikrofon

• 1x RJ-11 (modem)

• 1x RJ-45 (LAN)

• Line in

Akumulator Li-Ion 6 cell W zestawie komplet okablowania+zasilacz

Wymiary Szerokość:360 mm

Głębokość 267 mm

Wysokość 30,3 mm / 43 mm

Waga 2,88 kg

Inne IrDA

Kolor Czarny

Okres Gwarancji 12 miesięcy

6 miesięcy bateria

Kod Producenta LX.EB70C.001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówi się że "darowanemu koniowi nie zaglada się w zęby", ten laptop wraz z tą karta graficzną Intela nie jest stworzony do gier, pozostaje ci albo zmiana laptopa albo wybór mniej wymagającyh gier (saper czy pasjans będzie w sam raz do tej karty ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady. Ja na 3100 spokojnie mogę pograć we Flatout, CS, NFS HP2.

Więc degradacja do pasjansa to spora przesada, albo nieznajomość karty i pisanie w ciemno.

@York22, karta ma do 735. Zależnie ile w danym momencie potrzebuje i ile masz ramu. To jest tylko integra więc szału nie będzie. Jednak tu nie chodzi o ilość VRAM, bo dedykowana karata z 256MB ją spokojnie pozamiata. Ten układ zwyczajnie jak każda inna integra nie jest robiony do gier.

Najtańszym rozwiązaniem mobilnym, na którym można względnie pograć jest Compal/Asmobile/NTT Corrino z GF8600GT na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam komputer, jak w temacie. Mam dwa pytania:

1. Czy tez masz/macie "luz" na klapie kiedy jest ona zamknieta? Mam nadzieje, ze jasno zadalem pytanie... :)

2. Komputer ren jest sprzedawany z linuxem, jak (tlumaczcie prosze krok po kroku, jak krowie na granicy) Wgrac do niego windowsa xp home sp2? Mam tego wina na plycie, ale czytalem ze sa jakies problemy z biosem sterownikami itditd? Prosze o pomoc...!

Edytowane przez meykio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam komputer, jak w temacie. Mam dwa pytania:

1. Czy tez masz/macie "luz" na klapie kiedy jest ona zamknieta? Mam nadzieje, ze jasno zadalem pytanie... :)

2. Komputer ren jest sprzedawany z linuxem, jak (tlumaczcie prosze krok po kroku, jak krowie na granicy) Wgrac do niego windowsa xp home sp2? Mam tego wina na plycie, ale czytalem ze sa jakies problemy z biosem sterownikami itditd? Prosze o pomoc...!

1. U mnie klapa siedzi twardo i żadnego luzu nie wyczułem. Nawet mogę napisać, że ciężko ją otwierać.

2. Ja kompa dostałem z systemem Windows Vista Basic (instalowanym przy pierwszym uruchomieniu). Jestem cholernie z niego nie zadowolony, jakieś zawiasy ostatnio łapie momentami i ogólnie mnie wkur*&^ <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawe, gdyz ja mam luz. Kiedy klapa jest zamknieta to porusza sie o kilka mm, na tyle, ze to zauwazylem:) PEwnie jak wiekszosc osob kupilem tego komkpa z linuxem i z problemami usiluje wgrac w niego XP-ka i sterowniki... W magicznym polu z zoltymi wykrzyknikami pozostal tylko jden problem.. Za cholere nie moge poradzic sobie z wifi... Karta sieciowa posiada w zakladki Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet- to nie ma wykrzykniku, chodzi ok, ale za to: Atheros AR5B91 Wireless Network Adapter ma zolty wykrzyknik. w zwiazku z tym nie mam wifi i nie wiem jak sobie z tym poradzic.. pzodrawiam! i prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Panowie nie ma się co łamać że to ACER. TO bardzo porządny sprzęt, wiem bo sam miałem model Extensa 5620Z. Niestety musiałem z powodów finansowych pozbyć się go i po jakimś czasie kupiłem ASUS F5V bo polecano mi go i zachwalano. Niestety okazało się to totalną pomyłką, ASUS, TOSCHIBA, HP i inne koncerny to przereklamowane molochy. Czemu? ASUS F5V, F5VR, F5SL, F3 tu nie pamiętam już modeli ale oba z dwoma odmianami grafiki 8600 to znaczy mocniejszą i słabszą oraz TOSCHIBA Satelite A-300. Asus ma bardzo marne baterie, zaledwie 1,5 godziny to żenada, bardzo słabe karty sieciowe WiFi, mało wydajny układ chłodzenia (wentyaltor prawie non stop wyje) no i jakość wykonania hmmmmmmmm........ TOSCHIBA układ chłodzenia bardzo irytujący co chwila na sekundę włącza się wentylator na maksymalnych obrotach :-( podobnie w HP ale to modele do 3000zł. Natomiast ACER to przynajmniej dla mnie zero problemów. Bateria 2,5 godziny, ukad chodzenia nie słyszalny (jedynie pod obciązeniem na chwilę załłącza się wentylator) karta WiFi jest po prostu super.

A teraz co do kolegi problemów ze sterownikami, może pomogą te od wersji laptopa Extensa 5620Z. To w sumie ten sam model, no może nie do końca bo ma nowszy chipset ale to jedyne różnice. Warto spóbować nie raz takie podmiany pomagają.

Proszę nie narzekać z tego powodu że ACER to badziew bo sterowników nie ma, niestety to technika stosowana przez wszystkich producentów sprzętu chcą zmusić do przejścia na Viste. Miałem ten sam problem z laptopem szefa, koszmar z podmianą i to w Asus-ie.

Co do zawiasów to jeżeli jest taka możliwość proszę poprosić o pomoc infolinie ACER-a albo skontaktować się ze sprzedawcą w celu porady. Przeważnie wystarczy wyregulować zawiasy.

To również nie wina ACER-a z tym problemem boryka się każdy producent notebooków.

Z tym tylko że ACER wcześniej zdobył przez dużą ilość wpadek złą reputację, ale mogę z całą pewnością że ta firma bardzo szybko nadrabia zaległości w jakości wykonania jak i jakości podzespołów. Jeszcze rok góra dwa i będzie można porównać tą firmę z DELL-em oczywiście jeżeli ten pierwszy nie przejmie Acer-a z czym się przymierza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz co do kolegi problemów ze sterownikami, może pomogą te od wersji laptopa Extensa 5620Z. To w sumie ten sam model, no może nie do końca bo ma nowszy chipset ale to jedyne różnice. Warto spóbować nie raz takie podmiany pomagają.

Proszę nie narzekać z tego powodu że ACER to badziew bo sterowników nie ma, niestety to technika stosowana przez wszystkich producentów sprzętu chcą zmusić do przejścia na Viste. Miałem ten sam problem z laptopem szefa, koszmar z podmianą i to w Asus-ie.

Tzn ja tam problemów ze sterownikami w sumie nie mam, mi chodziło tylko o to czy można jakoś coś zrobić, aby karta graficzna była trochę wydajniejsza i żeby mi śmigały gry typu NFS U, NFS U2, 18 WOS Houlin, itp. Czyli żadne nowości w sumie. Ostatnio np zainstalowałem sobie właśnie 18 WOS Houlin i w wymaganiach sprzętowych pisze że potrzebuje 64 mb karty graficznej, a mój kompek przy średnich ustawieniach zarywa <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jak już pisałem, to nie sprzęt do grania.

Nie chodzi o ilość MB tylko o wydajność samej karty. Coś jakbyś wlutował na GF 5200 512MB. Efekt będzie żaden ;]

Co do przejścia na XP z Viśty to tydzień temu przerabiałem te męki na HP Pavilionie. Też sterów nie ma. Chora polityka makro$zitu.

Nie wiem jak do 5630, ale do mojego 5620Z Są wszystkie stery, mam XP i Ubuntu i obydwa chodzą bez problemu.

Tylko co do chipsetu i grafy to lepiej pobierać ze stron producenta, bo Acer coś słabo je aktualizuje na stronie.

Ogólnie wdzięczny sprzęt, ale do pogrania to szukaj FL90, NTT Corrino, Assmobile.

P.S. Co do zainteresowania Della też słyszałem, więc chyba tak źle nie jest ;]

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi