fmaverick Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam! posiadam lapka jak w temacie, po paru miesiącach od zakupu zaczął się mój problem, mianowicie komputer strasznie się grzeje i wentylator chodzi na najwyższych obrotach, nie chcę oddawac go na gwarancje, gdyż nie mogę sobie pozwolic na oddanie komputera na kilka tygodni. wciśnięcie przycisku z "wiatraczkiem" niewiele pomaga, np. podczas oglądania filmu nagrzewa się do ponad 80 st i się wyłącza, albo zawiesza. chciałem programowo zmniejszyc taktowanie procesora, ale nie mogę odnaleźc potrzebnych informacji, PLL płyty głównej potrzebnych do skonfigurowania CPUCooL, program sam nie może tych danych odczytac. Co zrobic żeby komputer przestał się tak grzac, że aż parzy i żeby wentylator pracował ciszej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 masz 2 opcje , na gware albo przedtem przedmuchac laptopa ( przyluz rure od odkurzacza do wylotu powietrza i zassaj caly syf jaki powstal ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 tak jak pisal poprzednik, potraktuj otwory wentylacyjne odkurzaczem, na 99% pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fmaverick Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 dzięki za radę, odkurzanie:) faktycznie znacznie pomogło, wiatraka wcale nie słychac, czasem tylko się włączy trochę głośniej, ale zastanawia mnie jaka powinna byc właściwa robocza temperatura procesora, u mnie nawet po odkurzaniu jest to wciąż 50-70 st., nie jestem pewien ale czy nie powinno to byc max 40 st?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 jezeli wentyl sie nie wlacza a pracuje stabilnie to wszystko OK , temperatura max to ok 90' wiec 70 to luz of korz wymiana pasty by sie przydala ale tracisz gware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fmaverick Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 czyli wszystko ok, wcześniej już przy ponad 80 st sam się wyłączał, teraz jest stabilnie, sam laptop już nie jest gorący a wentylator nie wyje i jest cichutko:):) wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 co do wlasciwej temp, z core duo mam srednio 50-55 w spoczynku do max 65 w stresie, przy celeronie temp mialem o okolo 5 stopni wyzsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...