Skocz do zawartości
phoos

Asus P5ql

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Czegos nie rozumiem:

W jednym z tematow ktos spytal co myslicie o plycie:

asus p5ql z chipsetem p43... na co moderator jonathan napisal:

Nie mozna krecic!!

Beznadzieja

Kupa

Wlasnie dlatego tyle o niej pisza w temacie poswieconym plyta z serii P5Q!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

po czym zamknal temat :(

pokusilem sie o poczytanie tego "tyle o niej pisza" przejzalem 60stron (sic!) o p5q i kupa nie ma zbytnio informacji. A szkoda, bo sam myslalem o kupnie tej plyty ale jak kupa i nie mozna krecic to nie kupie.

Tylko ze teraz patrze, a tu w wiekszosci zestawow na grudzien stoi wlasnie asus p5ql!!! jak to jest w koncu z ta plyta?

dla mnie to dobra sprawa na procka e5200 + hd4850 bo obsluguje PCI x16 w v2.0, do tego ma raid i asus pisze o jakich toolach do OC, poza tym express gate - internet w 5sekund tez jest ciekawa sprawa.

Moze ktos w koncu powiedziec jak to jest z ta plyta?

dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że była to ironia ze strony jonathana :wink: oczywiście że da się kręcić na tej płycie i to całkiem przyzwoicie. Jak na te cenę i chipset to oferuje bardzo dużo. Pod E5200 będzie niemal idealna. Ogólnie bardzo dobre mobo i dlatego też wylądowała w zestawach na grudzień ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że była to ironia ze strony jonathana :wink: oczywiście że da się kręcić na tej płycie i to całkiem przyzwoicie. Jak na te cenę i chipset to oferuje bardzo dużo. Pod E5200 będzie niemal idealna. Ogólnie bardzo dobre mobo i dlatego też wylądowała w zestawach na grudzień ;]

Troszke mnie to uspokoiło :) dzięki za szybką odpowiedź.

W sumie nie jest to P5Q o którym tyle piszecie w odpowiednim dziale, bo to nie pełne p45 a okrojone do p43, ale mi crossfire nie jest potrzebne :P

czytałem na innych forach nieco, ciężko znaleźć jakieś konkretne info o tej płycie, w wiekszości wypisują jakieś głupoty że nie ma express gate czy takie tam, widać nawet nie zerknęli na stronę producenta :/

Czy ktoś taką płyte posiada? Czy to prawda ze mocno sie gdzieje, szczegolnie na mostkach radiatorki nie dają rady?

Chciałbym ostro pokręcić tego e5200 a nie chcę żeby mi płyta sypała bluescreeny lub resety. Możecie polecić jakąs tanią obudowę (najbrzydsza z możliwych - buda i tak stoi pod biurkiem) ale żeby miała dobrą wentylację i była duża. Dodam że jak najtańsza <150pln!!!! (zasilacz będzie jakiś pentagram 500W lub coś w tych okolicach ~220pln)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknięty temat dotyczył P5QL-E nie P5QL a są to dwie bardzo różne płyty na P43

zasadnicza różnica jest w sekcji zasilania i w P5QL-E jest wyraźnie mocniejsza.

W miarę tania płyta z 8 fazami poza P5QL-E to P5Q SE PLUS oparta na P45.

Tematy zamyka się aby ich nie mnożyć i najwyraźniej moderator uznał że pytanie powinno być

w temacie o P5Q (chyba pomylił P5QL-E z P5Q-E posługując się ironią)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknięty temat dotyczył P5QL-E nie P5QL a są to dwie bardzo różne płyty na P43

zasadnicza różnica jest w sekcji zasilania i w P5QL-E jest wyraźnie mocniejsza.

W miarę tania płyta z 8 fazami poza P5QL-E to P5Q SE PLUS oparta na P45.

Tematy zamyka się aby ich nie mnożyć i najwyraźniej moderator uznał że pytanie powinno być

w temacie o P5Q (chyba pomylił P5QL-E z P5Q-E posługując się ironią)

hmm rzeczywiście literka E sporo tutaj daje :)

Jaki zasilacz+obudowę polecilibyście mi do takiego zestawu?

Asus P5QL-E

Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX

Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM

A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX

Asus Radeon HD 4850 Glaciator 512MB DDR3 PCI-E BOX

i pytanie o grafikę - ta co wymienilem kosztuje ponad 600zł.... co jest nie tak z tą grafiką:

Gainward Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E BOX

że kosztuje tylko 464zł? Jeśli różnią się tylko chłodzeniem, to czy nie lepiej dokupić sobie osobne chłodzenie do takiej karty i mieć tańszą kartę na tym samym chipsecie?

a może

Sapphire Radeon HD 4850 Dual Slot Fansink 512MB DDR3 PCI-E OEM ----565pln!!! i dwuslotowe chłodzenie wydaje się być wydajniejsze? zmieści mi się to do tej płyty żeby nie blokować innych portów?

Edytowane przez phoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm rzeczywiście literka E sporo tutaj daje icon_smile3.gif

Jaki zasilacz+obudowę polecilibyście mi do takiego zestawu?

Asus P5QL-E

Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX

Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM

A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX

Asus Radeon HD 4850 Glaciator 512MB DDR3 PCI-E BOX

i pytanie o grafikę - ta co wymienilem kosztuje ponad 600zł.... co jest nie tak z tą grafiką:

Gainward Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E BOX

że kosztuje tylko 464zł? Jeśli różnią się tylko chłodzeniem, to czy nie lepiej dokupić sobie osobne chłodzenie do takiej karty i mieć tańszą kartę na tym samym chipsecie?

a może

Sapphire Radeon HD 4850 Dual Slot Fansink 512MB DDR3 PCI-E OEM ----565pln!!! i dwuslotowe chłodzenie wydaje się być wydajniejsze? zmieści mi się to do tej płyty żeby nie blokować innych portów?

P5QL-E to bogatsza wersja i napewno lepiej spisze się przy OC takiego Quada bo ma lepsza sekcje zasilania. Do dwu jajowca myśle że Pro spokojnie wystarczy ale jak weźmiesz E, źle nie zrobisz ;) Co do karty to możesz wziąć najtańszą referencyjną konstrukcje i zamontować Accelero S1 rev 2+jakiś cichy wentyl 120mm. Wtedy będziesz miał cichutko i wydajnie. Glaciator na asusie jest z tego co wiem cichy. Szafirek też niczego sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi