Skocz do zawartości
Filon1312

Nowy Komputer - Pomoc Potrzebna Od Zaraz :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i z góry przepraszam za kolejny post tego typu.

Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że przejrzałem mnóstwo wątków o składaniu nowych zestawów i w ten sposób "skonfigurowałem" poniższy komputer:

Procesor: Intel Dual-Core E5200 + Pentagram Hp-120 Karakorum

Płyta: Gigabyte EP31-DS3L

RAM: A-Data 2x2GB Extreme Edition Vitesta 800+ CL4

Grafika: Asus HD4870 512MB Glaciator

Dysk: WD5000AAKS

Nagrywarka: Samsung S223F

Obudowa: Sharkoon Rebel 9 Economy + 2XFan 120

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S

Karta muzyczna: Creative Audigy SE

Głośniki: Creative T6100

Klawiatura + mysz: Logitech Cordless 2400

Cena zestawu: 2678

Taki zestaw zamówiłem i mam nadzieję, że będzie dobrze służył.

Wszystkim wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Temat uważam za zakończony

Edytowane przez Filon1312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmianił tą płytę na np. Asusa P5Q PRO i wtedy możesz zrezygnować z karty muzycznej( przynajmniej słyszałem że ta zintegrowana nie powinna być gorsza o audigy).

Dysk natomiast na WD AAKS 640GB.

Tak to powinno być ok, no ewentualnie mozesz się zastanowić nad zmianą chłodzenia na Auras Wave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmianił tą płytę na np. Asusa P5Q PRO i wtedy możesz zrezygnować z karty muzycznej( przynajmniej słyszałem że ta zintegrowana nie powinna być gorsza o audigy).

Dysk natomiast na WD AAKS 640GB.

Tak to powinno być ok, no ewentualnie mozesz się zastanowić nad zmianą chłodzenia na Auras Wave.

Myślałem o Asusie niestety Asus - (ASRock + SB Audigy) = 189zł <_<

Jeśli chodzi o dysk to wystarczy mi 500GB :wink:

Który z tych byłby najlepszy?:

Samsung SpinPoint F1 HD502IJ

Maxtor DiamondMax 22 STM3500320AS

WD Caviar SE16 WD5000AAKS

Seagate Barracuda ST500320AS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi jako tako o pojemność ale o wydajność.

Przy tym procku grafika będzie mocno przyduszona a nie wiem jak ten asrock stoi z oc. Może lepiej wziąć 4850 i do tego lepszą płyte. pogonić procka jakoś sensownie i karte, powinno być wydajniej moim zdaniem.

No chyba że płyta którą podajesz jest niezła do oc(może ja o czymś nie wiem bo nieśledze codziennie nowinek).

Hymm tego Asrocka to albo używanego będziesz brał albo po bardzo dobrych znajomościach bo w necie widze że powyżej 200zł taka płyta kosztuje i dolicz jeszcze do ceny SB.

Chyba że w jakimś wybranym przez Ciebie sklepie mają taką cenę.

Edytowane przez mlun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem E5200 nie potrzebuje super płyty do dobrego OC. Przy mnożniku x12,5 już FSB=300MHz wystarcza, żeby uzyskać 3,75GHz.

Co prawda ten ASRock ma tylko 4 fazy zasilania ale i tak nie zamierzam kręcić procka powyżej 3,2 GHz więc myśle, że nie będzie to miało znaczenia.

Jeśli chodzi o Gigabyte'a, to właśnie o nim początkowo myślałem... ASRock ma tą przewagę, że w razie czego będę mógł dorzucić RAM i drugą grafe w przyszłości.

Tu nie chodzi jako tako o pojemność ale o wydajność.

Przy tym procku grafika będzie mocno przyduszona a nie wiem jak ten asrock stoi z oc. Może lepiej wziąć 4850 i do tego lepszą płyte. pogonić procka jakoś sensownie i karte, powinno być wydajniej moim zdaniem.

No chyba że płyta którą podajesz jest niezła do oc(może ja o czymś nie wiem bo nieśledze codziennie nowinek).

Hymm tego Asrocka to albo używanego będziesz brał albo po bardzo dobrych znajomościach bo w necie widze że powyżej 200zł taka płyta kosztuje i dolicz jeszcze do ceny SB.

Chyba że w jakimś wybranym przez Ciebie sklepie mają taką cenę.

Po prostu Asus P5Q Pro kosztuje tam 485zł... będę brał wszystko w jednym sklepie bo zakup będzie na fakture i nie chce mi się bawić z papierami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

nie chciałem zakładać nowego tematu, dlatego napiszę to tutaj.

Komputer już złożyłem, wszystko działa cacy :)

Czytając troszke tematów o OC E5200 bałem się żebym nie trafił na kiepski egzemplarz. Jak na razie mam stabilne (1,5h Orthosa) 3GHz przy Vcore 1,18V (Bios oraz CoreTemp 0.99.3) i 56 stopniach w stresie. Jak będę miał troszke więcej czasu po świętach spróbuje go bujnąć nieco wyżej.

Jeszcze raz dzięki dla wszystkich którzy odpowiedzieli.

Pozdrawiam i życzę Wesołych i Pogodnych Świąt wszystkim Forumowiczom!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi