Filon1312 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów i z góry przepraszam za kolejny post tego typu. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że przejrzałem mnóstwo wątków o składaniu nowych zestawów i w ten sposób "skonfigurowałem" poniższy komputer: Procesor: Intel Dual-Core E5200 + Pentagram Hp-120 Karakorum Płyta: Gigabyte EP31-DS3L RAM: A-Data 2x2GB Extreme Edition Vitesta 800+ CL4 Grafika: Asus HD4870 512MB Glaciator Dysk: WD5000AAKS Nagrywarka: Samsung S223F Obudowa: Sharkoon Rebel 9 Economy + 2XFan 120 Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S Karta muzyczna: Creative Audigy SE Głośniki: Creative T6100 Klawiatura + mysz: Logitech Cordless 2400 Cena zestawu: 2678zł Taki zestaw zamówiłem i mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Wszystkim wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Temat uważam za zakończony Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Filon1312 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ja bym zmianił tą płytę na np. Asusa P5Q PRO i wtedy możesz zrezygnować z karty muzycznej( przynajmniej słyszałem że ta zintegrowana nie powinna być gorsza o audigy). Dysk natomiast na WD AAKS 640GB. Tak to powinno być ok, no ewentualnie mozesz się zastanowić nad zmianą chłodzenia na Auras Wave. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filon1312 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Ja bym zmianił tą płytę na np. Asusa P5Q PRO i wtedy możesz zrezygnować z karty muzycznej( przynajmniej słyszałem że ta zintegrowana nie powinna być gorsza o audigy). Dysk natomiast na WD AAKS 640GB. Tak to powinno być ok, no ewentualnie mozesz się zastanowić nad zmianą chłodzenia na Auras Wave. Myślałem o Asusie niestety Asus - (ASRock + SB Audigy) = 189zł <_< Jeśli chodzi o dysk to wystarczy mi 500GB :wink: Który z tych byłby najlepszy?: Samsung SpinPoint F1 HD502IJ Maxtor DiamondMax 22 STM3500320AS WD Caviar SE16 WD5000AAKS Seagate Barracuda ST500320AS Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Filon1312 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Nic tu nie było... Edytowane 14 Grudnia 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Tu nie chodzi jako tako o pojemność ale o wydajność. Przy tym procku grafika będzie mocno przyduszona a nie wiem jak ten asrock stoi z oc. Może lepiej wziąć 4850 i do tego lepszą płyte. pogonić procka jakoś sensownie i karte, powinno być wydajniej moim zdaniem. No chyba że płyta którą podajesz jest niezła do oc(może ja o czymś nie wiem bo nieśledze codziennie nowinek). Hymm tego Asrocka to albo używanego będziesz brał albo po bardzo dobrych znajomościach bo w necie widze że powyżej 200zł taka płyta kosztuje i dolicz jeszcze do ceny SB. Chyba że w jakimś wybranym przez Ciebie sklepie mają taką cenę. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez mlun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Jak ma być tanio z mobasem to brałbym chociaż Gigabyte EP31 DS3L. O tym Asrocku mało wiadomo, wiem że jakaś wersja na P35 całkiem nieźle kręciła ale ten jakiś mało popularny jest nawet na Google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filon1312 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Z tego co wiem E5200 nie potrzebuje super płyty do dobrego OC. Przy mnożniku x12,5 już FSB=300MHz wystarcza, żeby uzyskać 3,75GHz. Co prawda ten ASRock ma tylko 4 fazy zasilania ale i tak nie zamierzam kręcić procka powyżej 3,2 GHz więc myśle, że nie będzie to miało znaczenia. Jeśli chodzi o Gigabyte'a, to właśnie o nim początkowo myślałem... ASRock ma tą przewagę, że w razie czego będę mógł dorzucić RAM i drugą grafe w przyszłości. Tu nie chodzi jako tako o pojemność ale o wydajność. Przy tym procku grafika będzie mocno przyduszona a nie wiem jak ten asrock stoi z oc. Może lepiej wziąć 4850 i do tego lepszą płyte. pogonić procka jakoś sensownie i karte, powinno być wydajniej moim zdaniem. No chyba że płyta którą podajesz jest niezła do oc(może ja o czymś nie wiem bo nieśledze codziennie nowinek). Hymm tego Asrocka to albo używanego będziesz brał albo po bardzo dobrych znajomościach bo w necie widze że powyżej 200zł taka płyta kosztuje i dolicz jeszcze do ceny SB. Chyba że w jakimś wybranym przez Ciebie sklepie mają taką cenę. Po prostu Asus P5Q Pro kosztuje tam 485zł... będę brał wszystko w jednym sklepie bo zakup będzie na fakture i nie chce mi się bawić z papierami Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Filon1312 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Jaka przewaga 4GB Ramu Ci wystarczy a jeżeli planujesz więcej to weź sie zaopatrz w płytę bardziej popularną bo o tej nic nie wiadomo praktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Nie szalej z tą drugą grafą na tej płycie bo sory ale jakoś nie chce mi sie wierzyć że najtńsza płyta uciągnie SLI/Crossfire. Naprawde weź lepiej Gigabyte. 4GB ramu napewno Ci wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filon1312 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam serdecznie, nie chciałem zakładać nowego tematu, dlatego napiszę to tutaj. Komputer już złożyłem, wszystko działa cacy :) Czytając troszke tematów o OC E5200 bałem się żebym nie trafił na kiepski egzemplarz. Jak na razie mam stabilne (1,5h Orthosa) 3GHz przy Vcore 1,18V (Bios oraz CoreTemp 0.99.3) i 56 stopniach w stresie. Jak będę miał troszke więcej czasu po świętach spróbuje go bujnąć nieco wyżej. Jeszcze raz dzięki dla wszystkich którzy odpowiedzieli. Pozdrawiam i życzę Wesołych i Pogodnych Świąt wszystkim Forumowiczom!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Nie jest źle. Napięcie masz bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...