Skocz do zawartości
gmt

Lg M2394d-pz Czy Samsung T240hd, Którego Z Nich Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jak w temacie: LG M2394D-PZ czy SAMSUNG T240HD.

Którego z nich wybrać?

W najbliższym czasie zamierzam zakupić monitor z tunerem TV (obecnie posiadam Samsung MW2032 z tunerem TV jednak postanowiłem się z nim rozstać ze względu na silne falowanie obrazu w trakcie pracy na PC).

Widziałem na żywo monitor Samsunga T240HD i obraz przy podłączeniu do PC jest wporządku (jednak zauważyłem, że w monitorze tym nie działa funkcja PIP podczas pracy na PC (niedostępna) podejrzewam, że prawdopodobnie działa tylko z telewizją cyfrową). A ja posiadam zwykła analogową TV kablową a nie ukrywam, że to bardzo przydatna funkcja, którą również biorę pod uwagę. (chyba, że są inne możliwości podłączenia o których mi nie wiadomo - może ktoś mnie oświeci w tym temacie.

Nie mam natomiast informacji (poza suchymi danymi technicznymi) o monitorze LG M2394D-PZ.

Czy ktoś z Was ma może któryś z tych monitorów i mógłby się wypowiedzieć o ich funkcjonalności (zalety/wady) (interesuje mnie również wygląd pilota LG, którego nigdzie nie uświadczyłem).

Z góry dziękuję za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmt napisał(a):

Witam

Problem jak w temacie: LG M2394D-PZ czy SAMSUNG T240HD.

Którego z nich wybrać?

W najbliższym czasie zamierzam zakupić monitor z tunerem TV (obecnie posiadam Samsung MW2032 z tunerem TV jednak postanowiłem się z nim rozstać ze względu na silne falowanie obrazu w trakcie pracy na PC).

Widziałem na żywo monitor Samsunga T240HD i obraz przy podłączeniu do PC jest wporządku (jednak zauważyłem, że w monitorze tym nie działa funkcja PIP podczas pracy na PC (niedostępna) podejrzewam, że prawdopodobnie działa tylko z telewizją cyfrową). A ja posiadam zwykła analogową TV kablową a nie ukrywam, że to bardzo przydatna funkcja, którą również biorę pod uwagę. (chyba, że są inne możliwości podłączenia o których mi nie wiadomo - może ktoś mnie oświeci w tym temacie.

Nie mam natomiast informacji (poza suchymi danymi technicznymi) o monitorze LG M2394D-PZ.

Czy ktoś z Was ma może któryś z tych monitorów i mógłby się wypowiedzieć o ich funkcjonalności (zalety/wady) (interesuje mnie również wygląd pilota LG, którego nigdzie nie uświadczyłem).

Z góry dziękuję za informacje.

Zaden chyba z obecnych monitorów z tunerem nie ma PiP :( nie wiem czemu, sam się tym interesowałem i nie znalazłem takiego monitora a to przydatna funkcja.

Między monitorami jest zasadnicza różnica, ten LGik jest prawdziwą panoramą 16:9 jak telewizory i stąd ten rozmiar 23" a nie 24". Jest to najlepsze rozwiązanie jeśli podpinasz konsolę, nie masz żadnych zniekształceń ani pasów, tak samo na PC konwersje z konsoli np. Assassins Creed na "zwykłych" panoramach ma paski bo jest przygotowany na FullHD czyli 1080pixeli a nie 1200.

Filmy lepiej wypełnią 16:9.

sam rozważ co wolisz, jest jeszcze wersja 27" tego LG ale "trochę" droga :lol2:

Edytowane przez akodo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem pod uwagę te dwa modele gdyż nie mam dużego pokoju a często też siedzę przed monitorem podłączonym do PC (dlatego też nie interesuje mnie monitor 26 czy 27 calowy) Ogólnie wystarczyłby mi 22 calowy i byłby optymalny jednak nie widzę takiego monitora który dysponowałby matrycą 1920x1080 v 1920x1200 a taka wyłącznie mnie interesuje. Z najmniejszych modeli (23'/24') znalazłem tylko te dwa monitory.

Jeśli chodzi o LG 23" LCD M2394D-PZ jego parametry przedstawiają się następująco:

Przekątna ekranu 23"

Wymiary plamki 0,282mm

Maks. rozdzielczość obrazu 1920x1080

Dopuszczalne rozdzielczości pracy 1920x1080

Maksymalna częstotliwość odchylania poziomego 30 ~ 83 kHz

Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego 56 ~ 75 Hz

Kąt widzenia poziomy 170 stopni

Kąt widzenia pionowy 160 stopni

Jasność 300 cd/m2

Współczynnik kontrastu 20000:1

Czas reakcji matrycy 5 ms

Wbudowane głośniki Tak

Moc głośników 2 x 3W

Wbudowany mikrofon Nie

Kolor obudowy czarny

Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 55W / 1W / 1W

Rodzaj złącza wideo 2 x HDMI

D-Sub

DVI

Możliwość powieszenia na ścianie Nie

Obrotowy ekran [pivot] Nie

Tuner TV Tak

Certyfikaty CE

EPA Energy Star

FCC B

TUV GS

Vista Premium

Waga [kg] 5,6 kg

Wymiary (szer. x wys. x głeb.) 560 x 444.5 x 250 mm

natomiast Samsung 24" LCD SM T240HD :

Przekątna ekranu 24"

Wymiary plamki 0,258mm

Maks. rozdzielczość obrazu 1920x1200

Dopuszczalne rozdzielczości pracy 1920x1200

Maksymalna częstotliwość odchylania poziomego 30 ~ 81 kHz

Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego 56 ~ 75 Hz

Kąt widzenia poziomy 160 stopni

Kąt widzenia pionowy 160 stopni

Jasność 300 cd/m2

Współczynnik kontrastu 10000:1

Czas reakcji matrycy 5 ms

Kolor obudowy czarno-bordowy

Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 75W / 2W / -

Rodzaj złącza wideo 2xHDMI - HDCP

D-Sub

DVI-HDCP

Możliwość powieszenia na ścianie Nie

Obrotowy ekran [pivot] Nie

Tuner TV Tak

Certyfikaty ISO 13406-2

ISO 9241-3,7,8

Vista Premium

Waga [kg] 7,3 kg

Wymiary (szer. x wys. x głeb.) 573 x 477 x 245 mm

Bardzo chętnie zdam się na opinie użytkowników tych 2 monitorów. W szczególności interesują mnie informacje na temat LG gdyż nie widziałem go na żywo a w internecie jest bardzo mało informacji (mogą się w tej kwestii wypowiedzieć również użytkownicy tej samej serii tj. (26 i 27 calowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi