gmt Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam Problem jak w temacie: LG M2394D-PZ czy SAMSUNG T240HD. Którego z nich wybrać? W najbliższym czasie zamierzam zakupić monitor z tunerem TV (obecnie posiadam Samsung MW2032 z tunerem TV jednak postanowiłem się z nim rozstać ze względu na silne falowanie obrazu w trakcie pracy na PC). Widziałem na żywo monitor Samsunga T240HD i obraz przy podłączeniu do PC jest wporządku (jednak zauważyłem, że w monitorze tym nie działa funkcja PIP podczas pracy na PC (niedostępna) podejrzewam, że prawdopodobnie działa tylko z telewizją cyfrową). A ja posiadam zwykła analogową TV kablową a nie ukrywam, że to bardzo przydatna funkcja, którą również biorę pod uwagę. (chyba, że są inne możliwości podłączenia o których mi nie wiadomo - może ktoś mnie oświeci w tym temacie. Nie mam natomiast informacji (poza suchymi danymi technicznymi) o monitorze LG M2394D-PZ. Czy ktoś z Was ma może któryś z tych monitorów i mógłby się wypowiedzieć o ich funkcjonalności (zalety/wady) (interesuje mnie również wygląd pilota LG, którego nigdzie nie uświadczyłem). Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) gmt napisał(a): Witam Problem jak w temacie: LG M2394D-PZ czy SAMSUNG T240HD. Którego z nich wybrać? W najbliższym czasie zamierzam zakupić monitor z tunerem TV (obecnie posiadam Samsung MW2032 z tunerem TV jednak postanowiłem się z nim rozstać ze względu na silne falowanie obrazu w trakcie pracy na PC). Widziałem na żywo monitor Samsunga T240HD i obraz przy podłączeniu do PC jest wporządku (jednak zauważyłem, że w monitorze tym nie działa funkcja PIP podczas pracy na PC (niedostępna) podejrzewam, że prawdopodobnie działa tylko z telewizją cyfrową). A ja posiadam zwykła analogową TV kablową a nie ukrywam, że to bardzo przydatna funkcja, którą również biorę pod uwagę. (chyba, że są inne możliwości podłączenia o których mi nie wiadomo - może ktoś mnie oświeci w tym temacie. Nie mam natomiast informacji (poza suchymi danymi technicznymi) o monitorze LG M2394D-PZ. Czy ktoś z Was ma może któryś z tych monitorów i mógłby się wypowiedzieć o ich funkcjonalności (zalety/wady) (interesuje mnie również wygląd pilota LG, którego nigdzie nie uświadczyłem). Z góry dziękuję za informacje. Zaden chyba z obecnych monitorów z tunerem nie ma PiP :( nie wiem czemu, sam się tym interesowałem i nie znalazłem takiego monitora a to przydatna funkcja. Między monitorami jest zasadnicza różnica, ten LGik jest prawdziwą panoramą 16:9 jak telewizory i stąd ten rozmiar 23" a nie 24". Jest to najlepsze rozwiązanie jeśli podpinasz konsolę, nie masz żadnych zniekształceń ani pasów, tak samo na PC konwersje z konsoli np. Assassins Creed na "zwykłych" panoramach ma paski bo jest przygotowany na FullHD czyli 1080pixeli a nie 1200. Filmy lepiej wypełnią 16:9. sam rozważ co wolisz, jest jeszcze wersja 27" tego LG ale "trochę" droga :lol2: Edytowane 14 Grudnia 2008 przez akodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmt Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Wziąłem pod uwagę te dwa modele gdyż nie mam dużego pokoju a często też siedzę przed monitorem podłączonym do PC (dlatego też nie interesuje mnie monitor 26 czy 27 calowy) Ogólnie wystarczyłby mi 22 calowy i byłby optymalny jednak nie widzę takiego monitora który dysponowałby matrycą 1920x1080 v 1920x1200 a taka wyłącznie mnie interesuje. Z najmniejszych modeli (23'/24') znalazłem tylko te dwa monitory. Jeśli chodzi o LG 23" LCD M2394D-PZ jego parametry przedstawiają się następująco: Przekątna ekranu 23" Wymiary plamki 0,282mm Maks. rozdzielczość obrazu 1920x1080 Dopuszczalne rozdzielczości pracy 1920x1080 Maksymalna częstotliwość odchylania poziomego 30 ~ 83 kHz Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego 56 ~ 75 Hz Kąt widzenia poziomy 170 stopni Kąt widzenia pionowy 160 stopni Jasność 300 cd/m2 Współczynnik kontrastu 20000:1 Czas reakcji matrycy 5 ms Wbudowane głośniki Tak Moc głośników 2 x 3W Wbudowany mikrofon Nie Kolor obudowy czarny Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 55W / 1W / 1W Rodzaj złącza wideo 2 x HDMI D-Sub DVI Możliwość powieszenia na ścianie Nie Obrotowy ekran [pivot] Nie Tuner TV Tak Certyfikaty CE EPA Energy Star FCC B TUV GS Vista Premium Waga [kg] 5,6 kg Wymiary (szer. x wys. x głeb.) 560 x 444.5 x 250 mm natomiast Samsung 24" LCD SM T240HD : Przekątna ekranu 24" Wymiary plamki 0,258mm Maks. rozdzielczość obrazu 1920x1200 Dopuszczalne rozdzielczości pracy 1920x1200 Maksymalna częstotliwość odchylania poziomego 30 ~ 81 kHz Maksymalna częstotliwość odchylania pionowego 56 ~ 75 Hz Kąt widzenia poziomy 160 stopni Kąt widzenia pionowy 160 stopni Jasność 300 cd/m2 Współczynnik kontrastu 10000:1 Czas reakcji matrycy 5 ms Kolor obudowy czarno-bordowy Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 75W / 2W / - Rodzaj złącza wideo 2xHDMI - HDCP D-Sub DVI-HDCP Możliwość powieszenia na ścianie Nie Obrotowy ekran [pivot] Nie Tuner TV Tak Certyfikaty ISO 13406-2 ISO 9241-3,7,8 Vista Premium Waga [kg] 7,3 kg Wymiary (szer. x wys. x głeb.) 573 x 477 x 245 mm Bardzo chętnie zdam się na opinie użytkowników tych 2 monitorów. W szczególności interesują mnie informacje na temat LG gdyż nie widziałem go na żywo a w internecie jest bardzo mało informacji (mogą się w tej kwestii wypowiedzieć również użytkownicy tej samej serii tj. (26 i 27 calowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...