Skocz do zawartości
phoos

Seagate Barracuda St3500320as (500gb, 32mb, Sata/300, Ncq)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie, czy płyta Asus P5QL-E obsłuży w pełni ten dysk? Na stronie producenta jest napisane że obsługuje SATA/300, ale o NCQ nic nie ma.

Natomiast czytałem, że NCQ chodzi nawet na starszych chipsetach niż p43.... może domyślnie wszystkie chipsety to obsługują i teraz się tego nie pisze?

I czy warto kupić ten dysk? Interesuje mnie zakup dysku za 200pln do nowego kompa, pojemność nie ma aż takiego znacznenia ważna jest szybkość i w miare cicha praca (ale nie tak cicha żeby trzeba za to było extra płacić ;))

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, p

edit:

Jeżeli posiadasz płytę główną z kontrolerem który nie obsługuje NCQ i zastanawiasz się czy dysk wyposażony w te funkcje będzie działał to odpowiedz brzmi TAK ale bez NCQ (ponieważ NCQ wymaga wsparcia ze strony dysku i kontrolera)

podobnie jeżeli kontroler obsługuje NCQ, dysk bez obsługi NCQ będzie działać (ale bez NCQ)

Chodzi mi konkretnie o to czy P5QL-E ma kontroler do NCQ, bo nie wiem czy warto brac dysk z NCQ.

Edytowane przez phoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz mozliwosc ustawienia w biosie AHCI to tak wtedy włacza sie obsługa NCQ..

Ten Seagate ma bardzo złe opinie ( seria która sie sypie ) Albo WD640AAKS albo ... F1 ale te ca czułe i tez zdarzaja sie wypadki...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi