phoos Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) Witam! Mam pytanie, czy płyta Asus P5QL-E obsłuży w pełni ten dysk? Na stronie producenta jest napisane że obsługuje SATA/300, ale o NCQ nic nie ma. Natomiast czytałem, że NCQ chodzi nawet na starszych chipsetach niż p43.... może domyślnie wszystkie chipsety to obsługują i teraz się tego nie pisze? I czy warto kupić ten dysk? Interesuje mnie zakup dysku za 200pln do nowego kompa, pojemność nie ma aż takiego znacznenia ważna jest szybkość i w miare cicha praca (ale nie tak cicha żeby trzeba za to było extra płacić ;)) dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, p edit: Jeżeli posiadasz płytę główną z kontrolerem który nie obsługuje NCQ i zastanawiasz się czy dysk wyposażony w te funkcje będzie działał to odpowiedz brzmi TAK ale bez NCQ (ponieważ NCQ wymaga wsparcia ze strony dysku i kontrolera) podobnie jeżeli kontroler obsługuje NCQ, dysk bez obsługi NCQ będzie działać (ale bez NCQ) Chodzi mi konkretnie o to czy P5QL-E ma kontroler do NCQ, bo nie wiem czy warto brac dysk z NCQ. Edytowane 14 Grudnia 2008 przez phoos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Jesli masz mozliwosc ustawienia w biosie AHCI to tak wtedy włacza sie obsługa NCQ.. Ten Seagate ma bardzo złe opinie ( seria która sie sypie ) Albo WD640AAKS albo ... F1 ale te ca czułe i tez zdarzaja sie wypadki... Edytowane 15 Grudnia 2008 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...