Skocz do zawartości
arkh

Mp3 320kbps, Flac - Czy Słyszalna Jest Różnica Na Dobrym Sprzęcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zastanawiam się czy słyszalna jest różnica między dwoma tymi samymi utworami zapisanymi w mp3 320 kbps i flac, odsłuchiwanych na zestawach hifi o szczegółowym, klinicznym charakterze brzmienia? Najchętniej sprawdziłbym sam, ale niestety nie dysponuję odpowiednim sprzętem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Zastanawiam się czy słyszalna jest różnica między dwoma tymi samymi utworami zapisanymi w mp3 320 kbps i flac, odsłuchiwanych na zestawach hifi o szczegółowym, klinicznym charakterze brzmienia? Najchętniej sprawdziłbym sam, ale niestety nie dysponuję odpowiednim sprzętem...

miesiac, dwa temu.. byl pewnego rodzaju test tutaj na forum, gdzie wiekszosc poległa, w tym ja ;)

Inna sprawa, ze co najwyżej 5% testujacych posiada odpowiedni sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy od narządów słuchu jakimi dysponujesz...

tak na poważnie dużo ludzi nie słyszy niektórych częstotliwości, a nawet dla zaspokojenia własnej ciekawości wskazana jest wizyty u dobrego laryngologa i przeprowadzenie odpowiednich testów...

oczywiście nie sugeruję, że z twoim słuchem jest coś nie w porządku ;-)

po prostu czasem warto zacząć od sprawdzenia samego siebie, o tym że nie słyszymy czegoś lub słyszymy to słabiej nie zdajemy sobie sprawy

a przykładem niech będzie mój dobry kolega, który wadę słuchu stwierdził nie słysząc "pipania" elektronicznego termometru (co w niczym nie przeszkadza i dalej słuchanie muzyki sprawia mu ogromną radość), gość po prostu nie jest w stanie usłyszeć konkretnego zakresu częstotliwości,

wracając do mp3 i flac - to nie takie proste - oprócz dobrego sprzętu potrzebna jest jeszcze odpowiednia muza: słuchając disco polo :wink: naprawdę trudno stwierdzić jakąkolwiek różnicę; jak masz możliwość to porównaj sobie np. Jopek czy Sigur Ros w tych dwóch formatach (szczególnie pani Ania znana jest z pedantyczności technicznej strony swoich utworów)

pozdrawiam

ps: wydaje mi się że potrafię odróżnić - :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pewnym utworze w aucie usłyszę różnicę, bas z flaca jest bardziej mięsisty i jakby dłuższe jest wybrzmienie kotłów.

aha w załączniku są pliki na których widać co się dzieje z pikami częstotliwości po kompresji

post-159491-1229331852_thumb.jpg

post-159491-1229331867_thumb.jpg

Edytowane przez piter1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na te screeny aż ciężko uwierzyć że można niedostrzec różnicy miedzy takimi dwoma nagraniami. A jednak sam przyznaję, że cieżko jeśli w ogóle się da. Tj, da się, ale z super słuchem i zestawem audio ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test RBEJa znalazłem, z tym, że tam porównywane były różne formaty o przepływności 192 kbps. Zatem na chłopski rozum, skoro ludzie tam nie zauważali różnicy to w przepływności 2x większej ta różnica będzie totalnie niezauważalna.

A pytam się o tę kwestię, bo za jakiś czas zamierzam kupić sobie porządny zestaw audio (Gigalab moon DAC, jakiegoś Krell'a, Vienna Accoustics Haydn Grand) i nie wiem w czym przechowywać zripowane płyty znajomych. Problem byłby rozwiązany gdybym dysponował sporym dyskiem, takiego niestety nie mam a kupno jakiegoś magazynu nie jest w tej chwili wykonalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego w LAME standardem jest preset standard jest opracowywany przez lata przez masy ludzi. Można zaryzykować stwierdzenie że 90% słuchaczy w ślepym teście nie jest w stanie go odróżnić od bezstratnej kopii. Tak samo jak nie każdy pobiegnie poniżej 11s na 100m czy przepłynie 10km czy podniesie 250kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej trzymac we flaczkach

jezeli nie masz mozliwosci to polecam trzymac 2 he-aac , gdzies robilem testy i nawet program do sprawdzania orginalnosc plyty mylil sie przy bitrate w okolicach

audio track 4 = q1.0

audio track 3 = q0.9

audio track 2 = q0.8 (325 i wiecej )

mp3 odpadalo , OGG tez dalo ciala :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mp3 320 zajmuje niewiele mniej od flac - a flac jest bezstratny

przy obecnych pojemnosciach smialo mozna trzymac w wav :) (mniejszy problem z przenosnymi ale zajmuje opor heheh)

co do slepych testow trzeba pamietac ze kazdy z nas ma inny sluch i mozg tez nieco inaczej interpretuje

ale wiekszosc rzeczy jest mierzalna - ok to tylko tak zwany papier - ale mozemy byc pewni wynikow

to jak to wplynie na dzwiek najwyzej sie wyslyszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra rada kolego by trzymać w WAV tylko ze np ja mam 29 000 mp3 na dysku myslę ze raczej trzymanie Wav nie wchodzi w grę... a wracajac do tematu ja nie słyszę róznicy pomiedzy FLAC a 320kbps mp3 a wg moich nauczycieli ze szkoły muzycznej mam słuch absolutny... myslę ze to tez zalezy od tego co się słucha... w muzie elektronicznej nie zauważymy róznicy ale w Rocku juz raczej mozemy np słuchając Dream Theater ;)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc krótko - jeśli masz dobry słuch to tylko flac/wav, szczególnie na dobrym sprzęcie. Na "głośnikach" creative-a nie usłyszysz rożnicy, ale im lepszy sprzęt tym wyraźniejsze się stają. Z drugiej strony pamiętaj że to są niezwykle subiektywne odczucia - mam znajomego który używa tanich głośniczków komputerowych i na prezentacji Martin Logan Prodigy napędzanych elektroniką Passa i Krella stwierdził że brzmienie mu się nie podoba i jego "głośniczki" są znacznie lepsze...

Ilu ludzi tyle gustów i upodobań, ale ujmując sprawę technicznie - formaty bezstratne zawsze będą lepsze, poza tym dają większą elastyczność. Jeśli za kilka lat przyzwyczaisz się do dobrego sprzętu i zaczniesz wyczuwać rożnice między formatami będziesz dysponował matematycznie idealnymi kopiami utworów a nie zdegradowanymi przez kompresję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

To się zastanawiaj dalej jaka jest różnica!!!A jaka jest różnica jazdy rowerem a polonezem?pytam!jaka?kup sobie normalną karte i normalne głośniki i słuchaj muzy z cd org.lub flacisko!!!!!!!!!a nie zadasz więcej głupkowatego pytania czym sie różni kaszana od schabu.ok?siemka :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem sobie pewien utwór który przesłuchałem w jakości mp3 320 kb/s a nastepnie ten sam utwór skonwertowałem do FLAC i przesłuchałem. Spostrzeżenia takie że we FLAC-u bass był bardziej taki wyrazisty, mocniejszy, aż za mocny momentami i musiałem na Solo zjechać z niskimi tonami ;) Co do wysokich, średnich no to napewno jakaś tam zmiana ale jakby...był cofnięte..z tyłu, górował nad nimi bass, niezbyt mi sie to spodobało. Dowiedziałem się jednak że konwersja z słabszego formatu (mp3) na lepszy (flac) ma średnio sens bo jakoś właśnie lubi być taka jak opisałem. Dziwne bo myślałem że na FLAC będzie różnica na plus...jak to z tym jest? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zapewne otrzymał ;) i mu się wydawało, chyba, że coś skopał przy konwersji choć w pierwszej kolejności nie wiem po co to robił a ewentualnie FLAC pozwalił odsłuchać co mp3 zrobiło z dźwiękiem ale to tylko teoria zawodowym riperem nie jestem bo to nielegalne ;)

Ja co najwyżej jeśli mam dobrze zripowaną 320 bądź dobrze zripowany Vbr to między nimi a FLAC słyszę lekką poprawę lepszą dynamikę we FLAC i w niektórych kawałkach dźwięk jest minimalnie bardziej klarowny, przejrzysty ale są to subtelne różnice i ciężko je wyłapać trzeba naprawdę znać utwór i jak brzmiał w mp3 wtedy da się wychwycić różnice dlatego bez żadnych uprzedzeń trzymam dobre ripy w mp3 jak i FLAC.

A jeśli mam kiepskiego ripa do mp3 to nawet nie muszę mówić co i jak nawet jeśli ma 320kb to po prostu słychać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nie masz mozliwosci to polecam trzymac 2 he-aac , gdzies robilem testy i nawet program do sprawdzania orginalnosc plyty mylil sie przy bitrate w okolicach

audio track 4 = q1.0

audio track 3 = q0.9

audio track 2 = q0.8 (325 i wiecej )

mp3 odpadalo , OGG tez dalo ciala

Ja sprawdzałem własnoręcznie napisanym softem i zdecydowanym zwycięzcą okazał się... Ogg.

No coś Ty, jak przerobiłeś plik mp3 na flaca to powinieneś otrzymać flaca o jakości takiej samej jak te mp3

Fredka raczej bym o to nie podejrzewał. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem może nie znam się na fachowej przeróbce muzyki na format FLAC, jakby nie było to skonwertowany utwór programem GermaniX transcoder do formatu FLAC, otrzymany w bit rate 891kb/s brzmi ciszej, bardziej z basowany, a scena jest jakby z tyłu w stosunku do tego samego utworu w mp3 320 kb/s ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno nie ta sama ;-)

chociazby fakt ze winamp korzysta z 2 roznych wtyczek 1 do mp3 2 do flac

jedyne co mozesz zrobic do testow to :

1) CD-audio --> mp3 -->wav

2) CD-audio-->Flac-->wav

inaczej nic ztego nie bedzie

a konwersja : mp3-->flac nie ma sensu bo to co zostalo wyciete nie powroci :] tracisz jedynie miejsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytam się o tę kwestię, bo za jakiś czas zamierzam kupić sobie porządny zestaw audio (Gigalab moon DAC, jakiegoś Krell'a, Vienna Accoustics Haydn Grand) i nie wiem w czym przechowywać zripowane płyty znajomych. Problem byłby rozwiązany gdybym dysponował sporym dyskiem, takiego niestety nie mam a kupno jakiegoś magazynu nie jest w tej chwili wykonalne.

jaja sobie robisz :? ?

chcesz wydać dać kilka tysięcy na sprzęt a nie stać Cie na dysk za parę stówek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaja sobie robisz :? ?

chcesz wydać dać kilka tysięcy na sprzęt a nie stać Cie na dysk za parę stówek?

To samo pomyslalem, na dodatek chyba nikt z takim sprzetem nie slucha muzy z kompa (pomijam dywagacje na temat jakosci), jeno ma bogata płytoteke :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi