Skocz do zawartości
trollek

Komputer Na 14 Stycznia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

14 stycznia mam zamiar zamówić nowy komputer.Ze starego zostanie zasilacz 450 w chieftec,nagrywara,dysk 500 gb maxtor sata II,karta dźwiękowa sb live 5.1. Pieniędzy do zainwestowania nie wiem ile jeszcze dokładnie będę miał myśle że coś koło 2300-2500.Konfig jaki wymyśliłem to:

Proc:e8400-639zł

Płyta-Asus P5Q Pro 469zł

RAM:A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 220 zł

Karta: PowerColor Radeon HD4870 1GB - 899 zł

Obudowa :NZXT Hush-300zł

Razem:2527zł

Teraz ceny idą w górę i zestaw już koło 2,6k kosztuje.Wybierałem w esc.pl.Myślę że do w styczniu ceny zaczną trochę spadać... jak myślicie ? Co do sprzętu ? Jakieś zmiany ? Do stycznia chyba się nie wiele zmieni co ? Zastanawiam się też czy zasilacz da radę...bo nie mam kasy na next ; p Sporo rzeczy wybierałem z waszego działu z zestawami na grudzień.Takie pytanie czym się różni płyta Asus P5QL-E - 349 zł z Asus P5Q Pro 469zł? Warto dołożyć ta ponad stówkę?Pamięci wystarczające ?Czy może warto 1066mhz?Jak myślicie czy połowa stycznia to dobry okres na zakup komputera ?

Mam też pytanie co do sklepu esc.pl.Jak widzę ma on jednej z lepszy cen , nie ma w nim jakiś problemów z gwarancją czy czym kolwiek?Warto przy zakupie poprosić by kompa złożyli i sprawdzili(żeby potem nie potrzebnie reklamować ; p ) na kompach trochę się znam,złożyć złoże sam bez problemu ale jak coś będzie wadliwie to akurat strace czas na gwarancję .Kupuję 14 stycznia bo licze ze na 19 co by się nie działało będzie śmigać xD 21 stycznia wychodzi age of conan i licze ze pogram bez problemów...

Czekam na odpowiedź:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na bieżąco z cenami więc wypowiem się na temat esc.pl:

kupiłem u nich cały zestaw buda+monitor. poprosiłem o złożenie peceta. Przesyłka bardzo szybka, wszystko fajnie.

1. źle wkręcili zasilacz, wentylatorem przylegającym do blachy, kila mm odległości.

2. przy pierwszym włączeniu okazało sie, że grafika jest zepsuta.

3. pan w serwisie zapewniał mnie, że grafa zostanie wymieniona od ręki

4. w skrócie, czekałem ponad 3 tygodnie na naprawę, co tydzień mnie zbywali

5. dopiero po 3ciej interwencji i konkretnych pretensjach NAGLE karta wróciła do nich z naprawy (a dzień wcześniej zbyli mnie, ze jest w serwisie zewnętrznym i MOŻE BĘDZIE W PRZYSZŁYM TYG)

z zasiłką dali ciała

grafa mogła uszkodzić się w transporcie

z gwarancją dali ciała konkretnie

podsumować możesz sobie sam.

pozdrawiam.

ps. niesamowicie fartło mi się z zakupami...w niedługim czasie później drastycznie skoczyły ceny...swój zestaw kupiłem w esc.pl za niecałe 3000 dwa miesiące temu, teraz musiałbym za taki sam dać 3,5 k...

Edytowane przez Visage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejsciu kupiłbym zwykłe P5Q albo jakiegoś MSI.

Co do sklepu sam zamawiałem i powiem ze rewelacja, kontakt telefoniczny, wysyłka ekspresowa.

Zamowiłem w środe w nocy. W czwartek mi dzwoni, że moze wyslac sprzet w poniedzialek bo nie mial grafiki i montora a jesli chce to wysle to co ma w czwartek a reszte dosle w piatek.

Co do montowania sam złozylem, w jakims poscie bylo ladnie napisane ze sprzet bedzie skladany w pospiechu i nigdy nie bedzie tak ja Ty bys chcial zeby bylo ;)

Chodzby porzadek z kablami w obudowie.

J.W.

Po drugie nie wiem czy transport kurierem calego kompa z ciezka grafika warta ~1000zł jest najlepszym rozwiazaniem ;)

Edytowane przez Auris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Visage

A czy jakikolwiek sklep nie ma takich wpadek?

I tak patrząc na liczbę zadowolonych klientów ten sklep wypada bardzo dobrze : patrz Opineo

I ta zasada ma się w stosunku do każdego dobrego sklepu.

A co do zestawu - patrz przyklejony temat.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm:) czyli złożem sam :) fakt jak by to wszystko w budzie było i jak by rzucali tym pudłem(bo pewnie rzucają xD) to lepiej nie ryzykować:) wyślą wszystko w pudlach i będzie dobrze;P Jeszcze jedno taki śmieszne pytanie xD pastę termoprzewodzącą dają do procków?Chętnie sam bym kupił jakąś porządna + do tego scythe no ale kasy brak.To zakupie najwyzej miesiąc później:) Mógł by ktoś odpowiedź jeszcze na pytania które zostały w pierwszy poście:P?Był bym niezmiernie wdzięczny...

Ten Xeon 3110 nie wezmę :P jakoś czytałem na forum i wogule ale no nie przekonaliście mnie :P Tyle ludzi wypowiada się na temat e8400 a o xeon to w sklepach opini zero itp:P sry nie zaryzykuje... Mam jeszcze pytanie jaka jest różnica między e8200 a e8400?oprócz zegarów?Bo ja nie widzę żadnej prócz ceny ; p nie lepiej kupić tanszy i go wykręcić potem ?

Edytowane przez trollek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8200 rozni sie od 8400 mnoznikiem i nie wiadomo czy krecac 8200 plyta da rady podniesc tak znaczaco fsb.

Im wiekszy mnoznik tym mobo mniej krecona czyli lepiej bo mniejsze fsb.

Pamieci wzial bym 1066....skoro plyta i procesor obsloguja jej jako nominal to po co pchac sie w wolniejsze 800 mhz ?.

Dla przykladu: kupujesz 8400 i krecisz go na 4.0ghz. w takim ukladzie pamieci ustawiasz na 333/800 i masz oryginalne zegary ramu 1066 mhz a procek chodzi na 4.0 ghz z fsb 444 mhz.

Wygodnie dla kosci pamieci i mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Xeon 3110 nie wezmę :P jakoś czytałem na forum i wogule ale no nie przekonaliście mnie :P Tyle ludzi wypowiada się na temat e8400 a o xeon to w sklepach opini zero itp:P sry nie zaryzykuje... Mam jeszcze pytanie jaka jest różnica między e8200 a e8400?oprócz zegarów?Bo ja nie widzę żadnej prócz ceny ; p nie lepiej kupić tanszy i go wykręcić potem ?

E3110 to lepsze E8400. Ja nie widzę sensu się nad niczym zastanawiać. Zreztą po co się pytasz na forum jak opinie w sklepach są ważniejsze...

Co do E8200 to jest on kapryśny. FSB wall może być nisko i wtedy już nie dokręcisz do 4GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no dobra ; p Nie mowie ze opinie w sklepie są ważniejsze ale widać że e8400 ma bardzo duże zainteresowanie i schodzi na ciepłe bułeczki a xeona ciężko w sklepach znaleśc:P no ale jak tak radzicie to ok zaufam wam :P xD Xeon 3110 dobrze się kreci ? I jak u mnie z zasilaczem ? 450 wat chieftec da rade ? kręcic na początku raczej nie będę więc jak się wezmę za kręcenie to może kupie lepszy.Chyba że uważacie że ten spokojnie da rade:) Wogule warto w połowie stycznia kompa brać? Ciekawe jak z cena będzie bo teraz to porażka... 2 miesiące temu bym kupił dużo taniej niż teraz ; p bo dolar i euro chyba na święta nie rośnie nie xD? chyba coś innego ma wpływ na to ...

Edytowane przez trollek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zzizzy jak mogę sprawdzić z jakiej seri mój zasilacz jest:P? Jak myślicie ceny w połowie stycznia powiny już trochę opaść nie ? Bo ja 21 stycznia mam ferie i aoc wtedy wychodzi więc sprzęt kilka dni wcześniej muszę kupić ; p

Edytowane przez trollek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPS 450 AA 101 A :) czyli z gps:) czyli problem mniej :] To teraz tylko czekać aż ceny polecą w dół...

Co do pamięci to zobaczę jak będzie z kasą ... może ceny spadną porządnie w dół,rodzina wesprze i starczy bez problemu:P Jak na razie myślę że to wszystko co chciałem wiedzieć! Dzięki wielkie za pomoc i do zobaczenia za miesiąc:D (Możecie nie zamykać tego temu, za miesiąc w nim będzie kontynuował ):) Jeszcze raz dzięki!

Edytowane przez trollek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie mam :P Mam zamiar kupić również do tego kompa jakąś dobrą obudowę.Zależy mi na ciszy i jak na razie wybrałem NZXT Hush Classic Series - 329 zł. Co o tym sądzicie ? Potem jak będzie kasa mam zamiar wymienić wentyl w zasilaczu i jakieś dobre chłodzenie kupić na procek i wtedy wezmę się za kręcenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi