Xplode111 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam wszytkich! Oto moja konfiguracja sprzetowa: Athlon x2 5200 Windsor F3 Galaxy 8800GT 2x1 Geil 800MHz Gigabyte MA770-DS3 Chieftec 400W SAMSUNG 2232BW -Segate baracuda ATA 40gb -----WD5000AAKS SATA II Otóż ostatnio zmieniłem dysk z poczciwego starego segate baracuda 40gb na nowy dysk 300gb WD5000AAKS.Zainstalowałem windows'a elegancko wszystko śmiga.(gralem chociazby w cod'a 5 przez 6 h i nie było problemów).Następnie przechodze do oc procka.Tutaj zaczeły się poważne problemy.Podbiłem fsb do 250 przy mnożniku x12 (aby mieć chociaż te marne 400mhz wiecej).Windows się załadował zapuściłem orthosa na 6h i nie wykazał żadnych błedów.Nastepnie uruchamiam everesta i daje stability test (zaznaczam tylko opcje stress local disc) i po 14 sec nastepuje restart kompa.(winda sie laduje i znow zapuszczam everesta-dalej to samo)Pomyslalem moze o czyms zapomnialem wiec wracam do biosu dovoltovuje NB i SB i ucieszony wracam do windowsa.Dalej to samo....Wkurzony pomyslalem ze co mi tam jakies zas^rane testy stailnosci, probuje odpalic cod5 multi i nawet sie dobrze profil nie zaladowal a tu restart kompa(dodam jeszcze ze na starym segate wszystko chodzilo cacy) Wrocilem z ustawieniam na default czyli 2.6ghz i problemy ustaly.....Zauwazylem ze nawet minimalne podbicie fsb chociazby o 20 konczy sie restartem czy to w everescie czy w grach.Na starym dysku takich rzeczy nie bylo. ! Moze dysk jest w jakis sposob uwalony??Prosze o pomoc bo jestem naprawde zielony w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Może twój zasilacz jest za słaby? 8800GT zżera sporo prądu i dodatkowo ten nowy dysk WD5000AAKS, który ma 500GB a nie 300 jak piszesz. Teoretycznie powinien wystarczyć ale warto byłoby sprawdzić. Może pożycz od kogoś mocniejszy zasilacz i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Tak racja ma 500Gb (przepraszam na szybko był pisany ten 1 post)Co do zasilacza to sprawdzałem przed chwilką na 500W Chieftecku i dalej to samo Edytowane 16 Grudnia 2008 przez Xplode111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 TRFC 127ns? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 No właśnie, nic nie piszesz o pamięciach. Przy takim podbiciu FSB pamięci będą miały chyba jakieś 1000MHz a to raczej wymaga podniesienia napięcia. Czy robiłeś testy SuperPi? Jak ustawiłeś inne parametry DRAM Configuration? Trfc ja bym ustawił na 195ns. Czy wyłączyłeś Cool@Quiet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Probowalem rozne ustawienia pamieci poczawszy od 75ns do 195(zostawilem na tym)Mniejsza o to pamieci chodza na 2,1V poza tym ich czestotliwosc jest w granicy 420(efektywna)Moim zdaniem nie mają tu nic do rzeczy bo jak zaznaczam na starym segacie chodzilo to OC bez najmniejszego problemu.Kupilem ten nowy dysk i wszystko szlag trafil :blink: Kombinowalem z mnoznikami ile sie dalo i z fsb i nic z tego nie wszylo.Nie chce tego dysku oddawac a nie mam innego na sata na zastepstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 420MHz to chyba rzeczywista, nie efektywna. Chyba coś jednak nie do końca teges z pamięciami. Spróbuj jeszcze: ustawić timingi z palca na 5-5-5-18 2T. TRC daj na 26T. Jeśli masz takie timingi jak: tWRRD-tWRWR-tRDRD-tRWTO ustaw na 2-3-3-6 albo coś w okolicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ustawilem 5-5-5-18-2-26 i dalej nie pomaga :blink: Pamieci wczesniej dzialaly mi bezproblemowo na tych ustawieniach co teraz(testowane byly w goldmemory i memtest) .Zmienilem jeszcze na 533 i rzeczywista wynosi 374 --------dalej ta sama zwiecha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 A weź po prostu sprawdź dysk w HDTune, może ma jakieś bad sectory. W sumie to bardzo dziwna sprawa.... dysk nie powinien mieć żadnego wpływu na OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xplode111 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Problem zostal rozwiazany.Poszedlem do sklepu i wymienilem dysk na starego i niezawdonego segata 500----wszystko wrocilo do normy a na przyszlosc bede wytrzegal sie wd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...