Skocz do zawartości
Xplode111

Problem Z Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich!

Oto moja konfiguracja sprzetowa:

Athlon x2 5200 Windsor F3

Galaxy 8800GT

2x1 Geil 800MHz

Gigabyte MA770-DS3

Chieftec 400W

SAMSUNG 2232BW

-Segate baracuda ATA 40gb -----WD5000AAKS SATA II

Otóż ostatnio zmieniłem dysk z poczciwego starego segate baracuda 40gb na nowy dysk 300gb WD5000AAKS.Zainstalowałem windows'a elegancko wszystko śmiga.(gralem chociazby w cod'a 5 przez 6 h i nie było problemów).Następnie przechodze do oc procka.Tutaj zaczeły się poważne problemy.Podbiłem fsb do 250 przy mnożniku x12 (aby mieć chociaż te marne 400mhz wiecej).Windows się załadował zapuściłem orthosa na 6h i nie wykazał żadnych błedów.Nastepnie uruchamiam everesta i daje stability test (zaznaczam tylko opcje stress local disc) i po 14 sec nastepuje restart kompa.(winda sie laduje i znow zapuszczam everesta-dalej to samo)Pomyslalem moze o czyms zapomnialem wiec wracam do biosu dovoltovuje NB i SB i ucieszony wracam do windowsa.Dalej to samo....Wkurzony pomyslalem ze co mi tam jakies zas^rane testy stailnosci, probuje odpalic cod5 multi i nawet sie dobrze profil nie zaladowal a tu restart kompa(dodam jeszcze ze na starym segate wszystko chodzilo cacy) Wrocilem z ustawieniam na default czyli 2.6ghz i problemy ustaly.....Zauwazylem ze nawet minimalne podbicie fsb chociazby o 20 konczy sie restartem czy to w everescie czy w grach.Na starym dysku takich rzeczy nie bylo.

! Moze dysk jest w jakis sposob uwalony??Prosze o pomoc bo jestem naprawde zielony w tym temacie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może twój zasilacz jest za słaby? 8800GT zżera sporo prądu i dodatkowo ten nowy dysk WD5000AAKS, który ma 500GB a nie 300 jak piszesz. Teoretycznie powinien wystarczyć ale warto byłoby sprawdzić. Może pożycz od kogoś mocniejszy zasilacz i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, nic nie piszesz o pamięciach.

Przy takim podbiciu FSB pamięci będą miały chyba jakieś 1000MHz a to raczej wymaga podniesienia napięcia. Czy robiłeś testy SuperPi? Jak ustawiłeś inne parametry DRAM Configuration? Trfc ja bym ustawił na 195ns.

Czy wyłączyłeś Cool@Quiet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem rozne ustawienia pamieci poczawszy od 75ns do 195(zostawilem na tym)Mniejsza o to pamieci chodza na 2,1V poza tym ich czestotliwosc jest w granicy 420(efektywna)Moim zdaniem nie mają tu nic do rzeczy bo jak zaznaczam na starym segacie chodzilo to OC bez najmniejszego problemu.Kupilem ten nowy dysk i wszystko szlag trafil :blink: Kombinowalem z mnoznikami ile sie dalo i z fsb i nic z tego nie wszylo.Nie chce tego dysku oddawac a nie mam innego na sata na zastepstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

420MHz to chyba rzeczywista, nie efektywna. Chyba coś jednak nie do końca teges z pamięciami.

Spróbuj jeszcze: ustawić timingi z palca na 5-5-5-18 2T. TRC daj na 26T.

Jeśli masz takie timingi jak: tWRRD-tWRWR-tRDRD-tRWTO ustaw na 2-3-3-6 albo coś w okolicach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi