xenos Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące zestawu Logitech z-5500. Posiadam ten zestaw, jednak zauważyłem taka rzecz która mnie zastanawia, a mianowicie przednie satelitki grają inaczej niż reszta satelit. Dźwięk wydobywający z nich jest o wiele cichszy i tak jakby stłumiony, reszta gra czysto, wyraziście, dźwięk jest bardziej żywy. Zwłaszcza to widać panelu sterowania Craetive X-fi w zakładce konfiguracja głośników, gdzie możemy odsłuchać każdy kanał. Myślałem że zestaw jest trafiony, jednak sprawdzałem u kumpla, który ma taki sam zestaw i u niego grają identycznie. Może się mylę ale wydaje mi się że wszystkie satelitki powinny grać tak samo. Dlatego proszę użytkowników tego zestawu o wypowiedź na ten temat, jak graja u was i co o tym sądzicie. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 zmień sobie upmix na stereo surround ze stereo xpand powinno pomóc bo tylko to mi przychodzi na myśl u mnie grają zupełnie normalne nic nie jest stłumione czy coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Sprawdź konfigurache w systemie, sterach oraz podłączenie. Czy w centerze też obrawia się to wytłumienie ? Jak tak to na 90% znam przyczyne - przestawiona pozycja słuchacza gdzieś w sterach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 najwazniejsze to ustawic by kazda satelitka z 5/7 grala identycznie stery/programy grzeb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenos Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 To na pewno nie jest wina systemu lub też sterów. Dźwięk z frontów jest cichszy już wykonując test w samym zestawie, z pilota. Szum z lewego i prawego frontu jest dużo cichszy niż z centralnego i tylnych. Jeśli posiadacie Z-5500 u siebie to zróbcie test z pilota i zobaczcie jak jest u was. Przeprowadziłem jeszcze jeden test, fronty i tyły grają jednakowo pod względem głośności gdy w panelu sterowania X-fi ustawie fronty na 100% a tyły na 30 % :blink: Jednak i tak z frontów głos tej miłej pani jest tak jakby przytłumiony mniej wyraźny. Przy słuchaniu muzyki na direct 6 chanel z ustawionym X-Fi CMSS-3D na stereo surround - suwak ustawiony na 30%,crystalizer na 100%, SVM off, equalizer wyłączony, bass i treble na 50% , volume systemowy na 90% fronty graja nie czysto przy volume 1/3. Dźwięk jest zniekształcony, głośniki lekko pierdzą. Moim zdaniem coś jest nie tak, napisałem wczoraj do pomocy technicznej logitecha, ale na razie cisza :angry: Jeśli ktoś ma z-5500 i X-Fi sprawdźcie u siebie jak to wszystko działa, będę wdzięczny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj_Set Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 powiem tak nie wiem sam czemu ale u mnie tez ta sama sytuacja ale mysle tak ze to jest tak bo dzwiek rpzestrzenny bardziej naciska na tylnie satelitki i wrażenie tej rpzestrzennosci tak dziala ;p albo sie myle :P ale nie wime grzebie w sterach i nic nie moge znalesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Przy 1/3 głośności nie powinno być żadnego zniekształcenia u mnie fronty grają czysto i nic ich nie tłumi a mam X-fi ale podpięte przez Spdif z pomocą DTS Interactive . Spróbuj przetestować tylko w trybie Stereo kartę i głośniki i spróbuj się połączyć jeszcze z nimi po spdif i sprawdzić czy jeśli dźwięk idzie do DAC w głośnikach, omijając DAC karty to problem się powtarza jeśli tak to coś mogło umrzeć we wzmacniaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 dj set tak nie ma prawa byc - dolby digital i dts wymaga by kazdy z 5 kanalow byl identyczny - ta sama glosnosc te same pasmo przenoszenia i tak naprawde identyczny glosnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenos Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 No mi też się wydaje że coś jest nie tak, wykluczam kartę, system bo już jak pisałem dźwięk z frontów jest bardziej cichy ja przeprowadzę z pilota test pink noise, a ten test przeprowadza sam zestaw, nie wykorzystuje żadnego źródła zewnętrznego. Zróbcie u siebie ten test na waszych zestawach, czy poziom głośności z frontów jest taki sam jak z centralnego i tyłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj_Set Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 nie chcesz mi powiedziec ze cos z głosnikami u mnie przednie sa troche cichsze niz te z tyłu ;/ a mam na 4 kreskach i słysze róznice ;/ kumpel ma to samo i tylko lekko rpzyciszył tył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 chinska robota - za duza tolerancja - moze to taka wada poprostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...