Skocz do zawartości
kalvinek

a mialobyc tak wspaniale z xp

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Moj problem zaczal sie od momentu kiedy przywracalem system xp najpierw o kilka dni wstecz a potem na ta sama date. Od tej pory moj komputer przestal widziec drugi, twardy dysk, ktory jest ciagle podlaczony do kompa. Oprocz tego podczas uruchamiania kompa w linijce Auto-Detecting Pri Master, pojawia sie "PRESS <ESC> abort. Jesli wcisne 'esc" to wiadomo co sie dzieje.Komp nic nie widzi. Natomiast jesli odczekam kilka sekund nic przy tym nie wciskajac, to pojawia sie tak:

Pri Master detected

Pri slave Not detected

Sec Master CD -ROM

Sec Slave Not detected

a

w BIOSIE poda kazdym z dyskow ustawione jest AUTO.

Powiedzcie

1) czy to przywracanie systemu w jedna i druga strone moglo spowodowac, ze komputer nie widzi dysku f:?

2)co i jak mam zrobic, zeby komputer zaczal widziec ten dysk

ps:

mam fierwalla wiec nikt mi niezainstlowal trojana i nim nie steruje

nie wyciagalem dyskow wiec nie mam mowy o tym zebym uszkodzil go

zwrorki i tasmy sa dobrze podpiete ( no moze kolejnosc tasm jest inna,ale juz sprawdzilem wszystkie mozliwe kombinacje)

HELP SOBODY HELP!!!!!!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear CMOS- zworka znajduje się zazwyczaj na płycie głównej koło baterii- 3 piny, 2 zwarte; musisz ściągnąć jumpera i zewrzeć na drugiej pozycji na kilka sekund. Jeżeli nie ma zworek (tak bywa, często na płytach gigabyte), to wyciągnij baterię na kilkadziesiąt sekund. Wcześniej zapisz sobie wszystkie ustawienia BIOS-a, któych znaczenia nie jesteś pewien.

Autodetekcję dysku robisz w BIOS-ie, karta bodajże 'standard CMOS setup". Jeżeli BIOS nie widzi dysku, to nie jest to wina XP...

Jeżeli zaczęło się to dziać tak nagle, to:

->padł dysk

->padła taśma ATA (mało prawdopodobne, chyba że była wcześniej uszkodzona i ją poruszyłeś)

->padł kontroler IDE (raczej nie byłoby ani mastera, ani slave'e)

->BIOS się posypał, i clear CMOS załatwi sprawę

Obstawiam # 4 lub 1...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi