kalvinek Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Czesc Moj problem zaczal sie od momentu kiedy przywracalem system xp najpierw o kilka dni wstecz a potem na ta sama date. Od tej pory moj komputer przestal widziec drugi, twardy dysk, ktory jest ciagle podlaczony do kompa. Oprocz tego podczas uruchamiania kompa w linijce Auto-Detecting Pri Master, pojawia sie "PRESS <ESC> abort. Jesli wcisne 'esc" to wiadomo co sie dzieje.Komp nic nie widzi. Natomiast jesli odczekam kilka sekund nic przy tym nie wciskajac, to pojawia sie tak: Pri Master detected Pri slave Not detected Sec Master CD -ROM Sec Slave Not detected a w BIOSIE poda kazdym z dyskow ustawione jest AUTO. Powiedzcie 1) czy to przywracanie systemu w jedna i druga strone moglo spowodowac, ze komputer nie widzi dysku f:? 2)co i jak mam zrobic, zeby komputer zaczal widziec ten dysk ps: mam fierwalla wiec nikt mi niezainstlowal trojana i nim nie steruje nie wyciagalem dyskow wiec nie mam mowy o tym zebym uszkodzil go zwrorki i tasmy sa dobrze podpiete ( no moze kolejnosc tasm jest inna,ale juz sprawdzilem wszystkie mozliwe kombinacje) HELP SOBODY HELP!!!!!!!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Wyczysc CMOS plyty glownej.Potem wejsc do BIOS i zrobic autodetekcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalvinek Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 f-lexa :D Jestem poczotkujacy. Czy moglbys mi powiedziec krok po kroku jak mam wyczyscic CMOS i autodetekcje albo odeslac mnie do miejsca w sieci, w ktorym opisane jest ta procedura? Z gory dzieki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Clear CMOS- zworka znajduje się zazwyczaj na płycie głównej koło baterii- 3 piny, 2 zwarte; musisz ściągnąć jumpera i zewrzeć na drugiej pozycji na kilka sekund. Jeżeli nie ma zworek (tak bywa, często na płytach gigabyte), to wyciągnij baterię na kilkadziesiąt sekund. Wcześniej zapisz sobie wszystkie ustawienia BIOS-a, któych znaczenia nie jesteś pewien. Autodetekcję dysku robisz w BIOS-ie, karta bodajże 'standard CMOS setup". Jeżeli BIOS nie widzi dysku, to nie jest to wina XP... Jeżeli zaczęło się to dziać tak nagle, to: ->padł dysk ->padła taśma ATA (mało prawdopodobne, chyba że była wcześniej uszkodzona i ją poruszyłeś) ->padł kontroler IDE (raczej nie byłoby ani mastera, ani slave'e) ->BIOS się posypał, i clear CMOS załatwi sprawę Obstawiam # 4 lub 1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...