ryc Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Witam mam taki o to problem narysuje na poczatek schemat a pozniej wytlumacze co mnie gryzie [modem kablowy]------[eth0--LINUX(NAT)--eth1]--------[LAN] gdzie eth0 ma ip 111.222.333.444 oczywiscie ip publiczne/zewnetrzne eth1 192.168.0.1 i 2gie ip zew ktore jest wyroutowane przez providera na modem, 555.666.777.888 zeby nie bylo niejasnosci pierwsze ip zew ma bramke 111.222.333.1 a to drugie 555.666.777.1 czyli 2 rozne bramki ;] teraz jak ustawic routing tego 2ip zew do jednego kompa co jest w lanie(niekoniecznie ten komp musi widziec pozostale kompy w lanie) ewentualnie jak na eth0 odpalic te 2ip zew razem, bo odpalic 2ip na 1 sieciowce to nie problem ale zeby obydwa ip mialy ustawiona swoja bramke to juz dla mnie wiekszy problemik. Jak jest 1 ip to wszystko jest ok dziala net na serku dzieli i maskuje tez je dla tych kompow w lanie ale jak dodam 2gie ip ip addr add IP/MASKA dev eth0 i pozniej ip link set eth0 up to niby w tablicy routingu sa dodane te 2 ip ale pierwszemu znika bramka a 2gie jej nie posiada a co za tym idzie brak netu :(( pozdrowka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Prawdopodobnie by pomogło stworzenie virtual interface. Na pałę: ifconfig eth0:0 <ip> route add -host <gate> dev eth0:0 i traktujesz drugie ip jakby było podpięte pod użądznie eth0:0 (albo eth1:0) w twoim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryc Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 czyli jesli dobrze skumalem to ma wygladac tak ze trzeba przypisac 2gie ip zew na interfejs od lana (eth1)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Na ten interfejs na który ci net przychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryc Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 no luz a jak w windzie ma byc ip zew + bramka do mojego serwa czy do bramki providera od tego ip zew? jak bym to wiedzial to juz nie mial bym problemu bo takto mam problemy z brakiem neta ;] aha i jeszcze jedno dreczace pytanie ;] -- route add -host <gate> dev eth0:0 gdzie gate to ip eth1? i czy na eth1 trzeba zrobic tez dodatkowe ip? dzieki pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Spróbuj dać ip swoje zewnętrzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...