Skocz do zawartości
kloonej

Zestaw Do 3k, Od Podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie, jestem Bartuś i już nie pamiętam ile eonów temu miałem deska. Przyszedł czas wrócić i hmmm... w skrócie "...NIE WIEM...". Szperając po allegro i googlach próbowałem złożyć coś do domowego użytku, czytaj: aplikacje, gry, photoshop. Nie da się ukryć że przez lata wygłodniałem na gry, w które nie mogłem pykać na laptopie, więc chciałbym dobrego perfomance`u graficznego, ale jest ale bo nie mogę przejechać za linię 3k z monitorem włącznie. Mi wyszło coś takiego jak poniżej,a le czytając forum, zacząłem wątpić w sens kupowania czterordzeniówek i nvidi 9800gtx+. Kurcze no po prostu nie wiem, pomóżcie chłopaki, możecie robić z tym zestawem co chcecie, do niczego nie jestem przywiązany, może oprócz dysku, bo miałem do tej pory w lapku 60 "giba" i nie potrzebowałem w cale więcej, więc tu nie potrzebuję wielkich inwestycji. Zestawu kręcić raczej na początku nie będę, bo mi się nie chce, później pewnie będę musiał, rozbudowywać za wcześnie nie będę miał jak, bo na pieniądzach nie mam w zwyczaju sypiać, a wydatków pełno ze wszech stron :)

zestaw:

INTEL Core 2 Quad Q8200 4x2,33 GHz

ABIT AB9 QUAD GT

GEIL 2x2GB 800DDR CL5 4GB PC6400

GAINWARD GeForce 9800GTX+

PENTAGRAM SILENT FORCE 460W

SEAGATE 500GB 32MB SATAII

LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H12N

Poza tym nie sprecyzowałem zupełnie monitora, ale coś w okolicach 20-21'' było by na miejscu.

EDIT: Skłamałem z tym pierwszym postem, (zdziwiło mnie że tak łatwo mi poszło logowanie, choć nie przypominam sobie procesu rejestracji, więc) zajrzałem do histori i okazało się, że to jest moje stare konto o ile dobrze pamiętam jeszcze z czasów kiedy to było forum TWEAK`a :) )

Edytowane przez kloonej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie o to mi chodziło, obawiałem się dokładnie tego co powiedziałeś, co do moich wyborów.

Natomiast dysk który podałeś jest "wolniejszy" od tego który zaproponowałem, średni czas dostępu 8,9ms a mój 4,16ms, ponad to seagate ma 32mb pamięci podręcznej, reszta parametrów prawie identyczna. Płyta główna zaiste pyszna, tylko o co chodzi (jak to w praktyce wygląda) z tym Express Gate?:) zapowiada się jako fajny bajer i to praktyczny. Co zaś się tyczy procesorów to raczej jeśli już wziąłbym ten 8400, gdyż zaczyna się robić coraz drożej, a jeszcze monitor muszę jakiś skombinować, tym bardziej, że ten radeon to tańszych też nie nalezy:) Tym nie mniej za radę dziękuję na pewno skorzystam z niej w większym stopniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie o to mi chodziło, obawiałem się dokładnie tego co powiedziałeś, co do moich wyborów.

Natomiast dysk który podałeś jest "wolniejszy" od tego który zaproponowałem, średni czas dostępu 8,9ms a mój 4,16ms, ponad to seagate ma 32mb pamięci podręcznej, reszta parametrów prawie identyczna. Płyta główna zaiste pyszna, tylko o co chodzi (jak to w praktyce wygląda) z tym Express Gate?:) zapowiada się jako fajny bajer i to praktyczny. Co zaś się tyczy procesorów to raczej jeśli już wziąłbym ten 8400, gdyż zaczyna się robić coraz drożej, a jeszcze monitor muszę jakiś skombinować, tym bardziej, że ten radeon to tańszych też nie nalezy:) Tym nie mniej za radę dziękuję na pewno skorzystam z niej w większym stopniu :)

Jak mówisz że nie trzeba Ci mnóstwo miejsca na dysku to po co Ci 500GB ? :) Ja mam 320 i bardzo trudno to zapełnić, moja rada poszukaj sobie szybkiej 320-tki i styknie Ci kasy na 4870 albo lepszy monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo takie coś:

Procesor : Intel Core2Duo E7300 - 439 zł

Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 469 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4850 512MB - 579 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 210 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 175 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł

Monitor: BenQ G2200WT TN - 699 zł

Edytowane przez choody92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem i chyba ten zestaw byłby najlepszy, 4850 jest szybką kartą, wymaga wg producenta 450W czyli z 500W masz spory zapas mocy na kręcenie kiedy "zrobi się za wolno". Dysk też cacy lala bo czas dostępu 4.16 :)

Sprawdzałem też opcje Pentagram 460W plus 4870 ale różnica w pieniądzach za duża i mocy nie starczy.

Tak przy okazji, jeśli nie wierzysz ze 320 to duzo to patrz na moja sygnaturka, mam 60 i 320 GB to wiem co mowie :D a różnica miedzy 16 i 32 MB cache jest pomijalna w większości przypadków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spokojnie Shiningami, nie mówię że nie wiesz o czym mówisz, zapewne masz racje, bo przekonałeś mnie do 320gb. Natomiast pierwsza wersja choodego92 podobała mi się bardziej, mianowicie E8400 i HD4870, spróbuję do tego dążyć, jednak to pare, może parenaście miesięcy więcej pracy na tym sprzęcie ;]

W temacie obok znalazłem fajne pamięci link

i chyba na takie się zdecyduję, coraz bardziej naciągam limity, ale "biednego na byle co nie stać" :), chyba są okej nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pojęcie że 4870 to sporo więcej do dopłaty :P a siedzenie na starym sprzęcie wcale nie jest zabawne ale możesz zrobić to co mi radzili, poczekać do lutego aż Intel wprowadzi zapowiadane obniżki.

Co do pamięci to prawie się na tym nie znam ale jak słyszałem o nich same dobre opinie to nie mogą być złe :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kloonej: gadalismy ostatnio wiec moim zdaniem ,ani na grafie nie warto oszczedzac (chociaz ja bym bral 4850 bo na teraz "styka") ani na dysku (samsung 640gb bylby okej) ramy spoko (chociaz juz ponoc nie sa takie "sportowe" jak kiedys byly.. ) ... co do czekania na intela... hmm - tak mozna czekac do usranej ... :)

znasz moje upodobania ... ja tam czekam na phenoma II ;>

ps: no i bude wez jakas do rzeczy ... jakiegos chief`a ... bo z tego co widzialem chcesz kupic jakas konstrukcje od producenta zyletek typu "mustang" :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kloonej: gadalismy ostatnio wiec moim zdaniem ,ani na grafie nie warto oszczedzac (chociaz ja bym bral 4850 bo na teraz "styka") ani na dysku (samsung 640gb bylby okej) ramy spoko (chociaz juz ponoc nie sa takie "sportowe" jak kiedys byly.. ) ... co do czekania na intela... hmm - tak mozna czekac do usranej ... :)

ps: no i bude wez jakas do rzeczy ... jakiegos chief`a ... bo z tego co widzialem chcesz kupic jakas konstrukcje od producenta zyletek typu "mustang" :]

No chyba właśnie na twardzielu jest najwięcej sensu skoro nie zależu mu na miejscu :wink: A na Intela nie będziesz czekał do usranej bo przecież już wiadomo że na początek 2009 wprowadzą obniżki a jeśli nawet nie to sprzęt komputerowy ma to do siebie że z czasem NA PEWNO stanieje.

Jeśli na czymś nie warto oszczędzać to zasilacz ( tylko nie wyskakujcie odrazu z 1000W :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam producent zaleca minimum 450W to trochę mało tej pary zostaje :)

Kolego, nie patrzy się na waty, tylko na ampery.

Wg twojego myślenia to MC-350, który tu jest często polecany, nie byłby brany pod uwagę "bo ma tylko 350W, więc sporo za mało". Co z tego, że ma tabliczkę znamionową jak markowy zasilacz 450W, za mało ma watów, nie starczy mocy. Lepiej dać 500W, na pewno starczy... Ehhh...

Polecam przejście na ampery, bo myślenie "watowe" po prostu do niczego nie prowadzi.

Ja bym śmiało brał opcję CAV-460 + HD4870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pojęcie że 4870 to sporo więcej do dopłaty :P a siedzenie na starym sprzęcie wcale nie jest zabawne ale możesz zrobić to co mi radzili, poczekać do lutego aż Intel wprowadzi zapowiadane obniżki.

Co do pamięci to prawie się na tym nie znam ale jak słyszałem o nich same dobre opinie to nie mogą być złe :lol2:

No właśnie, dopłata jest spora ciągle kombinuję jak tu zrobić żeby wycisnąć jakiś grosz z innych podzespołów. Nie za bardz mi idzie. Już i tak nie zamówię nic prze końcem roku, a jak będę kupował, to nie wszystko od razu, więc pewnie najbardziej dynamiczne pod względem ceny podzespoły zostawię na przełom stycznia - lutego a kto wie czy nei na sam luty, może uda się załapać na obniżki, a może uda się dodatkowy grosz uciułać. Jakoś nigdy na sprzęt komputerowy nie skąpiłem :) No i jeszcze kwestia "obfitych świąt" ;]

Grafę zostawię na koniec zobaczymy co czas pokaże, natomiast znasz moje zapatrywania na obudowy, jak mnie zdenerwuje ten temat, to nie kupię żadnej i schowam sprzęt do szuflady, mam nowe biurko jeszcze go nei pociąłem na kawałki i nie poskładałem z powrotem więc okazja się nadarza. Zobaczymy, na razie zawieszam zakupy do końca roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello again! Zakupy wstrzymane były do końca roku, zrobił się z tego wszystkiego koniec lutego, w marcu chciałbym wystartować, bo nie lubię czekać, a już na obniżki cen czeka się najtrudniej!!! Zatem zmieniam platformę będzie AMD zastanawiałem się nad Phenomem 9600 (inwestycja w przyszłość), co do płyty głównej zastanawiam się tylko nad jedną MSI KA780G, pamięć OCZ 2x2GB DDR2 1066, no i grafa!!! ehhh z bólem kieszeni ale MSI Radeon HD4850 CHYBA ŻE płaca się poczekać na, którąś z premierowych nowych HF 47XX. Taki zestaw daje nam pozycję startową 1721 złotych, (do tego dojdzie jeszcze HDD, monitor i pozostałe peryferia ale to nie istotne w tej chwili absolutnie), nie da się ukryć, że gdyby te nowe układy Ati były wydajne to przy zakładanych cenach oszczędziłbym na resztę sprzetu jeszcze z 100-200zl, co sądzicie o takim buildzie?

Dodam jeszcze (żeby tytuł nie zmylil, bo aktualny to był dawno temu). yyyyy... mianowicie jeśli udało by się oszczędzić z tych 3k to raczej very good, nawet śmiałbym obniżyć poprzeczkę do 2,5k ale podejżewam, że z monitorem się nie uda.

Edytowane przez kloonej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Phenom to tylko II. Weź X3 720BE lub X4 920, w zależności czy potrzebujesz 4 rdzeni czy nie. Płyta ok, ta MSI jest dosyć dobra, ma całkiem niezłą sekcję zasilania i fajnie się kręci. Grafę możesz np wziąć tańszą HD4830 i podkręcić. Po OC dogania HD4850. Pamięci też ok. Dysk weź Samsunga F1 320GB, bardzo szybki i cichy. A jeżeli jednak wolałbyś więcej miejsca na HDD to Seagate 7200.12 500GB, jeszcze szybszy, ale co do głośności to podobnie lub gorzej. Trzeba jednak pamiętać że to stosunkowo nowy produkt a Seagate to już nie to co kiedyś, firma zeszła na psy i nie wiadomo czy z 12 nie będzie tak jak z serią 11.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi