Skocz do zawartości
dru8d

Jak Producenci Dokonują Pomiaru Przyśpieszenia?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Jest podobno na to norma DIN, niestety poległem w poszukiwaniach. Nie zależy mi na samej normie tylko o głównych warunkach jakie musi spełniać. Ile osób podczas pomiaru, ile mają ważyć te osoby, jakie obciążenie samochodu, czy zatankowany pod korek itp. Potrzebne jest mi to do poprowadzenia dalej pewnej dyskusji, niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Tylko proszę o fakty, a nie mity. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie wydaje ze nie ma na to zadnej normy ;) niektore samochody osiagaja lepsze czasy niz te "katalogowe" a w nie ktorych nawet jadac z gorki nie mozna sie zblizyc do tego co podaje producent ;) tak samo jest zreszta ze spalaniem ;)

czesto producenci sami fałszuja dane i np. przypisuja autu gorsze osiagi niz te rzeczywiste czyli tak jak to mialo miejsce np. w przypadku aut Toyoty, Celicy i Corolli z silnikiem 1.8TS. Celica poniewaz była sporo drozsza otrzymała katalogowy czas 7,2s do setki, Corolla mimo tego ze jest rownie szybka albo nawet i szybsza otrzymała juz 8,4s tylko po to aby ludzie nadal kupowali Celice :) w praktyce oba auta przyspieszaja tak samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na to norma. DIN i jakieś cyferki. Dzwoniłem nawet do jednego salonu samochodowego i facet mi powiedział, że z tego co pamięta to 2 osoby (ale nic nie wiadomo o ich wadze) i jeszcze obciążenie w proporcji 1/3 lub 1/4 dopuszczalnego obciążenia. Wspominał tez o wilgotności powietrza, temperaturze oraz o wysokości nad poziomem morza. To, że niektórzy producenci nie stosują się do normy czy tez ją naginają dla własnych potrzeb to już inna sprawa.

Ja pytam się tylko o ogólne warunki wymagane do przeprowadzenia takiego pomiaru

Edytowane przez dru8d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam.. oni z pupy biora te swoje wyniki... Roznice katalogowe a realne sa nie raz bardzo rozbiezne. Nie wiem w ogole skad oni biora te spalania w katalogach... takie wyniki chyba uzyskuja na hamowni bez zadnego obciazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi