DiJo Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 cześć, potrzebuje zapisać zapytania kierowane do tabeli A (select cośtam from A ...) to innej tabeli. Jak to zrobić? Google nie pomaga, bo znajduje tylko jak to wykonać w php, a ja potrzebuje zrobić to w bazie (nie mam dostępu do kodu, który wykonuje). Dokładnie to potrzebuje chyba zmienną, która przechowuje całe zapytanie, reszte już jakoś w funkcji/triggerze sobei napisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 yyy nie rozumiem pytania... Chcesz zapisać stringa w tabeli w polu varchar i nie wiesz jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) wykonuje zapytanie np. select * from tabelka1 where pole1 = abc;i chce,to całe zapytanie się zapisało do innej tabeli (nie wynik, tylko treść). Coś w rodzaju logów, tylko dla jednej tabeli. W drugiej tabelce ma być pole varchar, do którego sobie to zapisze. Wiem jak zrobić wszystko, problem jest tylko w znalezieniu w jakiej zmiennej siedzi treść tego zapytania. W triggerach dla update można operować na zmiennych old i new, ja a szukam zmiennej w której jest całe zapytanie, które wywołało triggera :) Mama nadzieje, że troche rozjaśniłem o co chodzi Edytowane 20 Grudnia 2008 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 aaa, no teraz wszystko jasne... ale odpowiedź brzmi, nie wiem ;) Można by napisać stored prosidżer, który by zapisywał to zapytanie i je wykonywał, ale musiałbyś chyba wszystkie zapytania wykonywać przez tą procedurkę - w sumie kiepski pomysł ;). W bazie MSSQL można po prostu włączyć logowanie - tak coś mi świta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 ale logowanie działa chyba tylko dla długich (czasowo) zapytań - slow_log czy coś w tym rodzaju. Select z tabeli, która ma kilkanaście wpisów nie zapisuje sie do logów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/log-tables.html O to chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...