Skocz do zawartości
harryt

Polerowanie Szyby

Rekomendowane odpowiedzi

W serwisie po polerowania rysy na lakierze, nie zmyli dobrze kurzu z pasty polerskiej, który osiadł na szybie czołowej (na innych też) a następnie zalali to woskiem. Ja nie wiedząc czym dokładnie jest spowodowana dziwna praca wycieraczek (szuru, szuru po szybie) zacząłem ją czyścić i ślicznie porysowałem na całej powierzchni. Rysy jako takie nie są widoczne ale w nocy efekt jest rewelacyjny. Korona słoneczna od każdego reflektora z naprzeciwka. Rysy są drobniutkie i wyglądają tak jak te na lakierze lub plastikach świateł gdy się patrzy pod słońce.

Pytałem w kilku warsztatach o polerowanie, ale w tych co byłem wykonują tylko miejscowe naprawy rys i bardziej szlifuja wtedy niż polerują. No i pada nieśmiertelny argument o soczewce, który w przypadku typowego polerowania jest bez sensu (polerownie nie zmienia na tyle grubości obrabianego materiału), co innego szlifowanie.

Nie chciałbym wymieniać szyby gdyż: 1) Auto ma rok. 2) Po wymianie szyby przy ew. odsprzedaż zaraz padnie komentarz, że miało co najmniej kolizję z tirem. 3) Koszt oryginalnej szyby 800pln. + 370 robocizna.

Miał ktoś może podobne doświadczenia i mógłby coś poradzić? Ewentualnie zna jakiś warsztat w Łodzi do którego można by się z tym zwrócić.

ps. odpowiedź serwisu, oczywiście takie rzeczy są u nich niemożliwe. Zresztą nie udowodnie im tego.

Sytuacja po przeglądzie gwarancyjnym. Odbieram auta patrzę w papiery a tam wpisane - rysa na prawym błotniku. Mówię:

-Jak przyjechałem to rysy nie były.

-A co sugeruje Pan, że my porysowaliśmy !

-Nie qrwa, ja wszedłem w między czasie i porysowałem.

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i szyba oryginal za 800zl? niemozliwe.

ASO. Ford ma ceny z kosmosu. Dwa chlapacze kosztują 118 zł. (zamienniki 19).

Stawka roboczogodziny u nich to 189,75 zł. !!! Chyba, że ja źle czytam ale na fakturze z przeglądu mam 1,2rg x 189,70= 227,70 zł.

Cene szyby podał mi p. kierownik serwisu naprawy nadwozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem potrafia tylko wpisac w papiery ze czesc byla wymieniona <_<

A wracajac do polerki i efektu szlifowania - maly kamyczek jakis czas temu zrobil mi odprysk. Wie ktos jak realnie przedstawia sie efekt przed a po reperacji takiej usterki? Niby drobiazg ale jesli zostalo troche naruszona powierzchnia to obawiam sie ze kolejny 'maly kamyczek spod kola tira' moze zrobic brzydka pajeczynke pekniec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedz do firmy zajmującej się wymian szyb pewnie coś poradzą :] w ASO potrafią tylko wymieniać i to z różnym skutkiem :wink:

Te w których byłem to głównie zajmuja sie naprawami miejscowymi i za całą nie chcą się brać, albo po prostu wola sprzedać nowa . Znalazłem firmę która z tego co widzę w opisie poleruje szyby, tylko niestety jest w Bydgoszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki to samochód ? nie lepiej kupić używana szybę z tego samego rocznika ? po wymienia nie będzie widać ....

Ford Fiesta 2007. Trzeba bedzie pojeżdzić po szrotach, ale raczej bym nie liczył. Mam takiego farta, że na szrotach nie ma tych części których szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi