Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Czy Komputery Są Niebezpieczne Dla Ludzi?

Czy komputery są niebezpieczne dla ludzi?  

104 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy komputery są niebezpieczne dla ludzi?

• Tak
      39
    • Nie
      65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Podpowiedź II

Wbrew pozorom temat nie jest ani śmieszny ani dziwny.

Czy wam również zdarzyły się jakieś niebezpieczne przygody z PC?

Mój kolega włożył spękaną płytkę do CD-Romu.... Efekt był taki, że napęd rozerwał płytkę, i wywalił tak w obudowę kawałkiem plastiku że aż ją wygiął.... Komputer stał na biurku koło głowy kolegi....

Zupełnie inną kwestią są takie wizje jak ta pokazana w filmie EagleEye Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy brać tą ankietę na poważnie, gdyż na tym forum jeszcze za czasów nazwy Tweak.pl była mowa na temat pierwszego filmiku, i praktycznie niemożliwym jest, by procesor w ten sposób wybuchł, i przy okazji zrobił dziurę w blacie... Czytałem kiedyś że były jakieś problemy z bateriami do laptopów Dell'a, ale czy to jest niebezpieczne? [;

No chyba że bierzemy pod uwagę, że komuś spadnie na nogę komputer czy coś... [;

Edytowane przez Drunk_ZoZol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmiki pokazują niezgodne z przeznaczeniem użycie kompa (celowe uszkodzenie baterii, zdjęcie chłodzenia z proca). Jak z każdą inną rzeczą, NIEZGODNE z przeznaczeniem użycie może być niebezpieczne. Nie widzę w tym nic dziwnego.

- gaz wybucha- czy powinniśmy zabronić doprowadzania gazu do ogrzewania domu,

- prąd zabija- j.w.

- itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pigmej ma rację. Sprzęt używany zgodnie z przeznaczeniem nie zrobi nikomu krzywdy.

Jakoś nigdy nie słyszałem aby komputer zrobił komuś większą krzywdę. Zdarzają się wady fabryczne sprzętu, jak wymieniony wcześniej laptop, ale są to wypadki marginalne.

Ktoś kto naoglądał się amerykańskich ( i nie tylko ) filmów może mieć jakieś obawy, ale fantastyki nie należy wkładać w rzeczywistość, a sztuczna inteligencja i wrogie ludziom komputery puki co nam nie grożą.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i zadbać o swój sprzęt, regularnie go czyścić z kurzu, używać zgodnie z przeznaczeniem, a nic złego z jego strony nam nie grozi. Większe szanse mamy trafić szóstkę w totka ;)

Dosiego roku dla wszystkich forumowiczów od Armo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale nie w tym sensie. Przykłady też dobrałeś niezbyt dobre.

1 - fake. Wielu ludzi próbowało powtórzyć eksperyment (ja też). Identyczny efekt daje tylko miniaturowa petarda ukryta pod prockiem.

2 - celowe działanie autora filmu.

3 - na 99% fake. Ten program nie szedł na żywo, a "wybuch" baterii (czy też czegokolwiek montowanego przez fabryke w laptopie) jest dużo mniej widowiskowy. To wyglądało na "wybuch" kondensatora elektrolitycznego sporej pojemności, typu raczej niespotykanego w laptopach.

Wbrew pozorom temat nie jest ani śmieszny ani dziwny.

Ano nie jest ani dziwny ani smieszny, z tym że ewentualne zagrożenia widzę raczej nie w sferze fizycznej. Łatwiej o wypadek przy obsłudze młotka niż komputera ;)

Czy wam również zdarzyły się jakieś niebezpieczne przygody z PC?

Mój kolega włożył spękaną płytkę do CD-Romu.... Efekt był taki, że napęd rozerwał płytkę, i wywalił tak w obudowę kawałkiem plastiku że aż ją wygiął.... Komputer stał na biurku koło głowy kolegi....

Pomijając fakt że kolega jest zapewne niepełnosprytny (bo kto normalny wkłada popękaną płytę do napędu??), to rzeczywiście "wybuchy" CD/DVD są stosunkowo często spotykane.

Najniebezpieczniejszą przygodą z PC jaką przeżyłem był upadek kompa w solidnej obudowie maxi-tower (jeszcze AT). Gdyby nie buty z metalowymi noskami zapewne nie skończyło by się na strachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o wybuch procesora, dokładniej układu scalonego, to jest to jak najbardziej możliwe. Nie wiem czy film1 akurat jest prawdziwy czy nie. Tak samo to że Ty czy inni próbowali i nie wybuchło dowodzi jedynie temu, że Wam nie wybuchło. Parę razy widziałem przelatujące kawałki układu scalonego po eksplozji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przegrzany proc nie powinien się po prostu stopić? W końcu koleś zdjął chłodzenie, które w ogóle nie było zaczepione, tylko 'położone' na procku. Powinien pojawić się dym, a ten także się nie ujawnił...

Aż takiego ikstrim nie prowadzę, ba, boję się podnieść vcore powyżej 1.3V ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aczkolwiek nie upieram się, że to na filmie to prawda w tym konkretnym przypadku.

Słusznie czynisz, albowiem samo dokładne zapoznanie się z filmem wystarczy żeby zakwalifikować go do kategorii "fake". Dla porównania:

http://www.tomshardware.com/reviews/hot-spot,365-6.html

Na początek obrazki z filmu:

(1:38)

post-160434-1231891926_thumb.jpg

(0:50)

post-160434-1231891960_thumb.jpg

a teraz procesory które rzeczywiście "eksplodowały" w wyniku przegrzania:

post-160434-1231892028_thumb.jpg

post-160434-1231892021_thumb.jpg

post-160434-1231892013_thumb.jpg

Wyjaśnienie:

w procesorze przegrzewa się rdzeń, i to on ZAWSZE ulega w takim przypadku uszkodzeniu mechanicznemu. Na filmie widać że nawet po wydlubaniu procka ze ściany rdzeń jest cały :blink:

Druga fotka z filmu pokazuje płomień eksplozji wydobywający się spod procesora, co tłumaczy dziurę w płycie głównej i jednocześnie demaskuje sposób w jaki zrobiono trick. Żaden z fragmentów procesora na filmie nie poleciał "w dół", a w sockecie nie ma normalnie nic co by mogło wywalić taki kawał laminatu (nawet po podłączeniu 230V).

PelzaK - ja też nieraz widziałem "wybuchające" podzespoły, i właśnie dlatego film od razu mi nie pasował. A że miałem kilka starych procków AMD ... (i tak były uszkodzone! ukruszenia itp, w sam raz żeby podłączyć 12V na zasilanie i zobaczyć JAK wybuchają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja poruszę temat od zupełnie innej strony. Czy trzymanie laptopa na brzuchu czy jajkach faktycznie niezdrowe i może prowadzić do bezpłodności i jest to potwierdzone? Jeśli tak to co jest przyczyną? Ciepło czy jakieś fale elektromagnetyczne? Z racji tego ze kupe czasu spędzam z lapkiem w łóżku właśnie w ten sposób a swój sprzęt lubię i nie chce żeby mu się coś stało, jest to dla mnie dość ważne. z góry thx. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja poruszę temat od zupełnie innej strony. Czy trzymanie laptopa na brzuchu czy jajkach faktycznie niezdrowe i może prowadzić do bezpłodności i jest to potwierdzone?

Tak samo jak noszenie telefonu w kieszeni spodni... a już dwójkę mam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo jak noszenie telefonu w kieszeni spodni... a już dwójkę mam ;)

Czyżbyś sugerował, że działanie jest wręcz odwrotne :wink: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pigmej niekoniecznie....

Moze miec np same córki ... Mam kumpla który pracuje przy radioliniach mikrofalowych.. i co ? 2 córka mu sie urodziła....

Ja tez jestem radiowcem ale Syna mam :D bo pracuje na znacznie nizszych częstotliwosciach...

Co do wybuchania polprzewodników to nie raz ni wybuchł tranzystor mocy koło twarzy... wrazenie takie jak bys dostał piaskiem..+ głosny strzał..

Co do bateri w lapach Della była to wada fabryczna ( IBM chyba R60 mial dokladnie ta sama baterie ) i tego nie pisza w instrukcjach ale bateria litowo jonowa moze ulec samo zapłonowi po wstrzasie...

A ilu z was spadła komórka.....

Zaraz bedziecie gledzic ze oo defentyzm sieje bo nic sie nie stało ... do czasu.. 2 czy 3 lata tenu splonał samochod w niemczech własnie z powodu zaplonu baterii w komórce..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi