Tigro Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam, mam Vistę 64bit Ultimate SP1 i komputer jak w podpisie. Ostatnio w dwóch różnych grach (Wiedźmin i Far Cry 2) po około godzinie grania wystąpił pewien "incydent" - mój monitor poinformował mnie, że "Monitor going to sleep" i że nie ma sygnału z kabla HDMI. Po tym, monitor grzecznie się wygasił (dioda z niebieskiej na pomarańczową), a komputer przestał reagować - żadne ruszanie myszką, klikanie czy kombinacje klawiszy nic nie powodowały i monitor nadal pozostawał czarny. Dźwięk także znikał lub zacinał się na jednym tonie. Niemniej jednak wentylator z boku obudowy nadal świeci i działa, a komputer wydaje swój wentylatorowy "szum". Żeby "pełnowartościowo" wygasić komputer, muszę przytrzymać przycisk power na obudowie - wtedy monitor bez zmian pozostaje wygaszony, a reszta komputera cichnie i wyłącza się jak zwykle. Nie ma żadnych niepożądanych konsekwencji - zaraz po tym mogę normalnie, jak gdyby nigdy nic włączyć komputer. Jest ktoś w stanie powiedzieć, co może być powodem..? Dodam, że przed podkręceniem procesora nie było czegoś takiego (inna sprawa, że przed owym mało co grałem, więc może po prostu nie miałem okazji tego zobaczyć), więc może to jego wina? Chociaż wątpię, bo 3h katowania dwoma sp2004 nie spowodowały nic złego. Raz gry wyłączają się po godzinie, raz po pół godziny, raz po ponad godzinie.. Raz spróbowałem puścić FurMark - katował kartę koło godzinki i wypluł czarny ekran - jednakże w tym przypadku ctrl+alt+del i killnięcie procesu furmarkowego spowodowało powrót do pulpitu, gdzie Vista wesoło poinformowała mnie, że siadł sterownik obrazu, ale jest już sprawny - włączyłem więc grę i.. niemal 4h grania i żadnych wyłączeń! Za to po restarcie - znów to co wcześniej, padki po kilkudziesięciu minutach. No o co chodzi?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Grafika? Zasilacz? Wymień jedno na dzień i zobacz co się będzie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 1. Czy zmieniałeś ostatnio sterowniki do karty graficznej? 2. Czy jestes pewny, że sprzęt Ci się nie przegrzewa? 3. Czy twój zasilacz wyrabia? 4. Sprawdź czy coś Ci się nie obluzowało - chłodzenie itd... 5. Monitoruj temperatury 6. Odpal program do monitorowania temp., następnie odpal grę w oknie tak byś miał podgląd na tempertury i pograj. 6. Możliwe że masz uszkodzone kości pamięci na grafie lub w RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 stawiam na przegrzewanie sie grafy zadbaj o chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 ULLISSES - żebym miał na co, to bym wymienił.. ;) TomaszPaweł: 1. No paręnaście dni temu na najnowsze Catalysty. 2. Tak sądzę - skoro wyrabia w benchmarku, który obciąża go bardziej niż gra, to czemu tutaj miałby się przegrzać..? 3. Jak to sprawdzić? 4. Nie wydaje mi się, ale upewnię się. A co do RAMu - jak mam go przetestować? Gregu - co znaczy "zadbaj"..? W obudowie mam dwa wiatraki, a że karty nie kręciłem, to ma mi chodzić na chłodzeniu producenta i (jeśli to jej wina) albo zacznie, albo zażądam od sklepu zwrotu pieniędzy/wymiany na taką, która wyrobi. Przepraszam za drugi post z rzędu, ale pojawiła się ciekawa sprawa.. Otóż niezależnie od tego, czy puszczę sp2004 na blend czy po prostu na RAM (Large, in-place FFTs), po 5 minutach wypluwa mi błąd: More than one CPU detected.You should run two copies of SP2004 simultaneously.Type: Large, in-place FFTs - stress some RAM Min: 128 Max: 1024 InPlace: Yes Mem: 8 Time: 15CPU: 3129MHz FSB: 200MHz [201MHz x 15.5 est.]2008-12-19 13:30 Beginning a continuous self-test to check your computer.Press Stop to end this test.Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.Test 2, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922943 using 1024K FFT length.Test 3, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19374367 using 1024K FFT length.FATAL ERROR: Rounding was 0.49609375, expected less than 0.4Hardware failure detected, consult stress.txt file.Torture Test ran 3 minutes 10 seconds - 1 errors, 0 warnings.Execution halted.Czy to może coś znaczyć odnośnie kostek RAMu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Przegrzanie się procka/pamięci/mostka północnego lub za małe napięcie procka/pamięci. Masz zainstalowany dodatek do zarządzania prędkością procka w sposób automatyczny? Jeśli tak, to wywal. ;] Sprawdź chłodzenie. Sprawdź, czy wiatrak, radiator, cokolwiek w środku kompa nie jest przykryte zbyt dużą ilością kurzu. Jeśli tak, to wyczyść miękkim pędzelkiem przy wyłączonym kompie (najlepiej użyć przełącznika na zasilaczu lub wyciągnąć wtyczkę z gniazdka dla pewności). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Mówisz to na podstawie tego błędu z sp2004? Chyba jeśli jakiś błąd, to związany z RAMem (tzn. np. za niskie napięcie) - no bo fatal error wypluwa tylko gdy testuję RAM - samego procka mogę i 4h i nic się nie dzieje. Dodatek.. Erm, chodzi Ci o włączony EIST? Nie, nie, wyłączyłem go oczywiście w BIOSie jak podkręcałem. Kurz? Wątpię, komputer ma niecały miesiąc :) W sumie.. RAM miałem na automatycznym napięciu, a przy podkręcaniu procesora dałem mu najniższe możliwe bodajże.. Może to to? Spróbuję podnieść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Bardzo źle. Przy podkręceniu procka, zwiększasz prędkość magistrali. Co za tym idzie, zwiększasz prędkość pamięci. Zatem niższe napięcie niż domyślne jest zdecydowanie za niskie. Lepiej nawet podnieść powyżej standardowego. Podstawy OC się kłaniają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Oświadczam z przyjemnością, że wszystko działa jak należy :) Po kilku dniach testów, wielokrotnie grałem dłuższy czas i zero wyłączeń. Po podniesieniu napięć na pamięciach wszystko chodzi jak powinno. Dzięki wielkie za pomoc - na konkurencyjnych forach komputerowych dwa tygodnie "diagnozowali" problem i nie zdiagnozowali, a tutaj już po jednym dniu problem znaleziony i rozwiązany :) Dziękuje bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Już wydawało się, że problem minął, a wczoraj komputer znów zaliczył "No input signal" i to nawet nie w czasie grania, a tylko skanowania antywirusowego. Puściłem antywirusa na dwie godzinki i kiedy przyszedłem sprawdzić stan skanowania i włączyłem monitor, zobaczyłem "No input signal" i monitor się wyłączył.. A komputer oczywiście huczał jak zwykle, jakby normalnie chodził. Co więc jeszcze może się dziać? Nadal za niskie napięcie na pamięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 sprobuj wrocic w biosie do standardowych ustawien bez oc. mozliwe ze grafika nie wyrobila i poszedl akcelerator. antywirus 2h :huh: co Ty masz na tym twardzielu? moze dysk ci nawala, sprawdz mu smarta jak stoi z bad sektorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Ale ja przecież grafiki nie podkręcałem :) A antywirus niekoniecznie skanował 2h. Po 2h przyszedłem sprawdzić jak wygląda stan skanowania (miałem akurat wolną chwilę) - niewykluczone, że skanowanie już się wcześniej skończyło. Smarta zaraz zrobię. EDIT: Zrobione. Prawie wszystkie parametry "Zawsze pozytywnie", 4 pozostałe "W normie". Edytowane 11 Lutego 2009 przez Tigro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Hm.. W trakcie gier już raczej nie siada, ale dziś np. miałem problem z uruchomieniem komputera. Do momentu zobaczenia pulpitu wszystko było normalnie - ale wtedy, gdy normalnie pokazuje się pulpit, ekran robił się czarny... Monitor pokazywał, że połączenie HDMI jest "Active", komputer normalnie pracował, ale nic nie dało się zobaczyć.. Dopiero wejście do trybu awaryjnego i restart dało możliwość dostania się do systemu... O co chodzi? A po tym puściłem antywirusa i.. po 2h było 50% skanowania x_X Czy to normalny wynik przy 500GB danych i komputerze jak w sygnaturze..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogoking Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Spróbuj ZMNIEJSZYĆ taktowanie pamięci karty. Wiem, że karty nie kręciłeś, ale ja miałem podobny problem. Wszystkie gierki wyłączały się po kilkunastu minutach, czasami po godzinie a czasami od razu. U mnie Vista marudziła, że sterownik ekranu przestał działać. W karcie, na ustawieniach producenta grzały się pamięci. U mnie gierka się wyłączała, po czym Vista uruchamiała z powrotem sterownik ekranu i wszystko działało jak należy, oprócz tego, że system wyłączał grę. U Ciebie sterownik może nie włączać się z powrotem, stąd brak sygnału w kablu. Spróbuj obniżyć ZNACZNIE taktowanie pamięci graficznej, odpal gierkę i zobacz, czy będzie chodzić. Jeżeli tak to sukcesywnie zwiększaj szybkość i sprawdź, przy jakiej będzie chodzić bez zarzutów. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 No i problem oczywiście powrócił. Grałem, grałem, nagle wyskoczyły jakieś artefakty, ponad pół ekranu zakryte ciemną plamą. No to dałem ctrl+shift+esc, wykopało mnie do pulpitu, wyłączyłem menedżer i zmaksymalizowałem okno z grą z paska - nie było już problemów, wszystko na ekranie ładnie widoczne. Musiałem na chwilę odejść od komputera - pauza, wyłączenie monitora, na 10 minut zniknąłem. Wróciłem, włączam monitor.. "No input signal", a komputer obok wesoło sobie huczy jak zwykle. No ludu, o cóż chodzi? pogoking - dlaczego mam zubażać sobie fabryczną moc karty? Czy obniżenie jej mocy do wartości niższej niż tej, z którą powinna pracować to jedyne wyjście? Przecież jest chyba zaprojektowana, żeby bez kręcenia wytrzymać swoje taktowania i jednocześnie się nie smażyć? Czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Rożnie to bywa. Była taka seria 7900gs galaxy, która nie ciachała chodzić na tym co dał producent. Testowałeś furmarkiem, 3dmarkiem z ustawieniem max AA i AF zapętlonym na godzinę? Pamięci jak są ustawione w ogóle i czy sprawdzałeś bez żadnego OC - nie ma chyba jasności z tego co piszesz więc napisz. Uprzedzając: z pamięciami bywa podobnie - nie zawsze chcą chodzic na tym co ustawił producent w spd.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dzisiaj postanowiłem pobawić się z tym taktowaniem pamięci. Okazało się, że mam jakieś 993MHz ustawione więc zjechałem przy pomocy Game HUD (dołączony do GIGABYTE'a) do 938MHz i zacząłem robić testy. Godzinnego FurMarka z 1680x1050 i AA x8 zapuściłem na troszkę ponad godzinkę. Karta osiągnęła 66^C, a monitor normalnie świecił, więc test wyłączyłem. Ruszyłem 3DMarka 2006, ustawiłem 8-krotne zapętlenie testów na grafikę co dało przewidywalny czas testów bodajże 1h 8min. No i dałem "Run". Kiedy tylko ekran ładowania testu numer 1 doszedł do pełnego, wyskoczył stary, dobry napis "Monitor going to sleep" po czym monitor zgasł. Jak się okazało, tylko na jakieś 2 sekundy, by zaraz się zaświecić i pokazać słodki bluescreen :) No i jak - cóż może być problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jaka byla tresc tego bluescreena ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie wiem. Nie zdążyłem go przeczytać, bo był widoczny przez krótki czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Wylacz automatyczne uruchamianie ponowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Erm.. Mógłbyś jaśniej? Edytowane 8 Czerwca 2009 przez Tigro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 W ustawieniach komputera -> zaawansowanych -> uruchamianie odzyskiwanie wylacz automatyczne uruchamianie ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) OK, zrobiłem jak mówiłeś i postanowiłem znów ruszyć ww. testy, żeby przeczytać ten bluescreen, który wyskoczy. Jak się jednak okazało, po godzinie FurMarka nie było już do czego wracać, bo ekran ochoczo wieścił "No input signal"... Musiałem więc zrestartować (dwa razy, bo za pierwszym dalej było czarno po załadowaniu Windowsa. Ten ekran MSI się wyświetlił, pasek loadingu też, ale już system nie...), a teraz komputer wydaje jakieś dziwne, "pulsujące" dźwięki. Co więc nawala? Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Tigro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 a teraz komputer wydaje jakieś dziwne, "pulsujące" dźwięki. Co więc nawala? Spróbuj zidentyfikować tą sekwencję dźwięków w zapisie Morsea (krótki - długi). Z reguły płyta główna "piszczy" najczęściej z powodu pamięci RAM lub karty graficznej. Przede wszystkim więc sprawdź ich mocowanie + reset CMOS. Całkiem możliwe, że za długo bawiłeś się FurMarkiem i przegrzałeś k. graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Erm.. z tym Morsem to żart? :) Mocowania zaraz sprawdzę. A po co reset CMOS? W BIOSie jedyne ustawienia jakie ruszałem to te do OC (wyłączenie EIST, zmiana taktowania, zmiana napięć procesora i RAMów), więc gdzie mógłby tam tkwić problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Erm.. z tym Morsem to żart?Żaden żart: http://www.digipedia.pl/def/918869744-AWARD-BIOS-beeps.html Oczywiście nie mam na myśli alfabetu tylko samą formę zapisu. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ale mój komputer żadnych beepów nie wydawał. Po prostu był głośniejszy niż zwykle. To był taki wzmagający się dźwięk, a potem cichnący i tak w kółko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) W takim razie zacznij od resetu CMOS. Jeżeli to nic nie da to zostaw tylko pamięci, kartę graf. i procesor, resztę odłącz. Jeżeli to nic nie da to wyjmij kartę graf. i sprawdź czy będą beepy. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigro Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Hmm.. Co prawda jeszcze resetu CMOS nie zrobiłem (nie miałem zbytnio czasu), ale już drugi raz podczas wyłączania komputera wyskakuje bluescreen z następująca informacją: *** STOP: 0x0000007E (0xFFFFFFFF0000046, 0xFFFFF8000227EB38, 0xFFFFFA60019EE660, 0xFFFFFA60019EE700)Coś to pomaga w sprawie ustalenia winowajcy? Edytowane 13 Czerwca 2009 przez Tigro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wszystko wskazuje na to, że twój podkręcony procesor ma za małe napięcie do stabilnej pracy. Może to być również za małe napięcie dla ramu i mostka północnego. Zacząłbym na Twoim miejscu od takiego zestawu: Najnowszy cpuz, core temp, othos, Jeżeli w taki sposób pokdręcałeś procesor to po prostu napisz. Przy uruchomionym cpuz badasz bieżące napięcie procesora, core temp informuje Cię o temperaturach. Orthos uruchamiasz na Priority ustawionym na 9, Blend test cpu i ram. Powiedz jak szybko Ci się wysypie. Drugie to pobierz ati tool. Ten program Ci powie czy nie karta nie sypie artefaktami. Będziesz miał podgląd na bierząco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...