Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

CZY komuś zdażyło sie z WC że mu jakiś "zaworek" puścił i w miał małą powódz w kompie.

Mógłby ktoś to opowiedzieć.

:lol:

AMD K6/2 3D Now 450mhz@(już niedługo) Matrox G400 32mg 256 ram, 15Gb IBM 7200 (i kupa innego złomu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi juz wielokrotnie sie to zdarzylo (ostatnio zjaral mi sie epox 8k7a+, tera jade na celku 333 @ 416 i gigabyte na bx)

wyglada to tak ze woda wylewa sie na mobo i elementy zaczynaja jakby sniedziec. ale komp dalej pracuje, nawet jak caly jest w wodzie, dopuki nie zasniedzieje na tyle ze sol ktora sie wytworzyla miedzy pin'ami nie bedzie przewodzic pradu na tyle zeby zawiesic kompa. i tera w zaleznosci od fuksa jestes przy kompie albo nie....

jezeli jestes to konczy sie to raczej happy end'em, wylaczasz kompa, chwile poanikujesz i potem wraca ci rozum i wpierw zmywasz te sol woda i octem a potem suszysz plyte

jezeli cie nie bylo cyna zostaje wyzarta, dochodzi do miedzi i zaczynaja korodowac sciezki pod laminatem plyty- smierc dla mobo lub podawane przez zasilacz napiecie po prostu pali np. chipset, proc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Moze nie na temat ale czy komus stanela pompka? Co sie wtedy stalo? Ciekawi mnie to poniewaz komputer mam przez UPS a pompke nie.

mi sie zdazylo ze zapomnialem wlaczyc pompki ale blok jest dosc solidny wiec procek nie spalil sie poniewaz mial gdzie odprowadzac cieplo a pozatym masz w biosie opcje wylanczania kompa przy okreslonej temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie kiedys to zdarzylo- 1 blok peltiery usmarzyly (doslownie, 2-3 dni trwalo zanim smrod poszedl wpizdu) bo byl z poxipolu i plastiku (pelty przezyly) a w 2, miedzianym, lutowanym po prostu wygotowaly wode i rozgrzaly sie do dosc znacznej temperatury ale w pore przyszedlem i wlaczylem pompe (tez przezyly)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A czemu nie podlutujecie kabla od pompki do wejścia 220v w zasilaczu?

Ja tak mam i sobie chwalę.

Oczywiscie ze podlacze to do ups'a ale to tak za kilka dni bo teraz czasu brak ale przeciez ta pompke to moze szlag trafic bo to taka za 34zl do akwarium (rybki bez pompki pare dni pewnie wytrzymaja) a ja chcialem wiedziec czy wypali procka czy tylko bedzie wode gotowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast mam nieco inne pytanie do posiadaczy WC.

Chodzi mi o trwałość pompki ,ile ona potrafi wytrzymać przy ciągłej pracy :?: . Mój komp chodzi 24 h/dobe czasem nawet ok tygodnia bez wyłączania lub restartu i często bez opieki (szczególnie nocą :lol: ) ,więc ryzyko uszkodzenia w razie awarii pompki jest duże.

Interesuje mnie to ... bo idą wakacje a jak człowiek nie ma co robić z wolnym czasem to przychodzą mu głupie rzeczy do głowy (np. zrobienie WC :P :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Teraz narzuca mi sie kolejne pytanie (jak nie woda to ogień) czy komuś zajarał się komp

Wybaczcie moje zainteresowania ale interesują mnie takie extremalne sytuacje.

thx

kiedyś piorun walnął gdzieś obok mnie jak byłem na wsi u dziadków, pokablu modemowym cały laptop się zjarał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

mi juz wielokrotnie sie to zdarzylo (ostatnio zjaral mi sie epox 8k7a+, tera jade na celku 333 @ 416 i gigabyte na bx)

wyglada to tak ze woda wylewa sie na mobo i elementy zaczynaja jakby sniedziec. ale komp dalej pracuje, nawet jak caly jest w wodzie, dopuki nie zasniedzieje na tyle ze sol ktora sie wytworzyla miedzy pin'ami nie bedzie przewodzic pradu na tyle zeby zawiesic kompa. i tera w zaleznosci od fuksa jestes przy kompie albo nie....

jezeli jestes to konczy sie to raczej happy end'em, wylaczasz kompa, chwile poanikujesz i potem wraca ci rozum i wpierw zmywasz te sol woda i octem a potem suszysz plyte

jezeli cie nie bylo cyna zostaje wyzarta, dochodzi do miedzi i zaczynaja korodowac sciezki pod laminatem plyty- smierc dla mobo lub podawane przez zasilacz napiecie po prostu pali np. chipset, proc....

Wytłumacz jakim cudem wszystko od razu nie idzie z dymem przecież woda przecież przewodzi prąd i wszystko szlak powinien trafić.Jak sie mylę to mnie popraw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Wytłumacz jakim cudem wszystko od razu nie idzie z dymem przecież woda przecież przewodzi prąd i wszystko szlak powinien trafić.Jak sie mylę to mnie popraw.

podejrzewam ze dzieje sie tak dlatego ze woda destylowana, uzywana do WC, jest zdemineralizowana, nie przewodzi tak pradu jak zwykla kranowka.

Ale to tez zalezy z jakiego zrodla masz ta woda, u mnie w pracy jest destylarka, ale pozal sie boze nad jakoscia tej wody :(

Osobiscie kupilem wode od kolegi szfagra, z Politechniki Sl. oni tam maja porzadnie zdeminealizowana , na laboratorium (5l kosztowalo mnie cale 2 "Tyskie")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem ostatnio awarię spowodowaną burzą mam stałe łącze i piorun "walnął" w kabelek na dachu poszły karty sieciowe na całym osiedlu a umnie lekko nadjarał sie slot PCI (odziwo płyta działa)

pozdr. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie wody destylowanej - idziesz do szpitala, pytasz się gdzie jest sterylizacja lub oddział-stacja* dializ i tam za piwko masz najlepszą wodę do wc. (rozmawiać z sanitariuszem)..woda z sterylizacji jest destylowana a z dializ jest demineralizowana, zmiękczana, i jeszcze parę bajerków. Pracuję w szpitalu więc znam z autopsji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...