Skocz do zawartości
KlerykWar

Crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem od roku użytkownikiem dwóch kart graficznych Radeon Sapphire HD3870 512Mb GDDR4. Wtedy to były najnowsze karty na rynku. Od roku próbuję "rozkminić" jak ja mam włączyć "CrossFire". Zawsze to robiłem poprzez panel CCC (Catalyst Control Center) wybierałem odpowiednią zakładkę i zaznaczałem "Endable" i tu się zaczyna, są dwie opcje co się dalej dzieje:

1 opcja: Zaznacza normalnie bez żadnego "krzywienia się", lecz w liście gdzie powinny być dwie grafiki jest tylko jedna.

2 opcja: Gaśnie mi monitor i nie ma żadnej reakcji, komputer nie pracuje, całkowita praca na poziomie minimalnym. Restartuje komputer z guzika, ładuje się Windows i w momencie gdzie ma się pojawić pulpit znów gaśnie (moment ładowania sterowników do kart graficznych) Gdu wyjmę jedną grafikę (slave) to Windows normalnie się uruchamia, lecz gdy chcę wejść w CCC to wyskakuje mi coś takiego

Dołączona grafika

i zaczyna się lipa. Odinstalowuje te sterowniki i jakich bym nie zainstalował to będzie to samo, tylko reinstalacja Windowsa mnie czeka.

Czy to jest możliwe że jest coś źle podłączone? Do dziś nigdzie nie mogę się dokładnie dowiedzieć, jedni mówią, żeby dwa mostki wsadzić, inni mówią, żeby tylko jeden był. Pogubiłem się troszkę.

Dołączona grafika<------1 mostek ma być??

Dołączona grafika<------2 mostki mają być??

Grafiki wyglądają tak:

Dołączona grafika<------Obydwie są takie same

Szukałem najnowszych sterowników, znalazłem zainstalowałem, wyskakuje ten błąd co na górze jest

Zacząłem szukać w BIOSie, coś w stylu uruchomienia drugiej szyny PCI-E 2.0, ale nic nie znalazłem.

Instalowałem nowe sterowniki do chipsetu płyty głównej i nic.Płyta główna jest przystosowana do CrossFire, zasilacz też został zakupiony specjalnie pod tą funkcję.

Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi o co chodzi w tym wszystkim??

Parametry komputera:

Windows Vista x64 SP1

Płyta główna: Asus P5K-E/WIFI-AP

Procesor: Intel® Core™2 Quad (4x2,4GHz)

Grafika: 2x Radeon HD 3870 512Mb GDDR4 CrossFire [ jeszcze nie Crossfire :) ]

Ram: 8GB GeIL Black Dragon

Dysk: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm

Zasilacz: Chieftec 560Watt + jakieś opcje specjalnie stworzone do CrossFire ale nie pamiętam

Jeżeli temat postu się powtarza proszę o usunięcie i dostanie linka do macierzystego tematu, jeżeli post kogoś obraża proszę o usunięcie.

Edytowane przez KlerykWar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Poczytaj o sigach

2. Zerknij do tematu o tych grafikach, jst dosc spory

Patrzyłem, czytałem, przesiedziałem prawie tydzień nad tym tematem, żeby znaleźć odpowiedzi, dlatego napisałem na tym forum bo widzę, że tu znajdują się najbardziej kompetentni w sprawach sprzętu komputerowego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem, czytałem, przesiedziałem prawie tydzień nad tym tematem, żeby znaleźć odpowiedzi, dlatego napisałem na tym forum bo widzę, że tu znajdują się najbardziej kompetentni w sprawach sprzętu komputerowego.

Pozdrawiam

2 mostki. DO tego masz je chyba zle zalozone. Na kartach przy zlaczy CF powinna byc gdzies jedynka (1) - na mostkach taksamo. Zapinasz tak mostki, aby z tej samej strony byla jedynka na karcie jak i na mostku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na karcie mam "J8001" i "J8002", na mostku mam "J1A" i "J2A" Jeżeli miałbym je podłączyć cyferkami to musiałbym je na krzyż podłączyć, żeby np: "J8001" do "J1A" a po drugiej stronie mostku "J2A" do J8002" na drugiej karcie

Poprzekladalem we wszystkie strony mostki i pojedynczo też, dalej to samo sie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na karcie mam "J8001" i "J8002", na mostku mam "J1A" i "J2A" Jeżeli miałbym je podłączyć cyferkami to musiałbym je na krzyż podłączyć, żeby np: "J8001" do "J1A" a po drugiej stronie mostku "J2A" do J8002" na drugiej karcie

Poprzekladalem we wszystkie strony mostki i pojedynczo też, dalej to samo sie dzieje

Na moich 2600 sa pod samym zlaczem cyferki 1 z jednej strony zlacza - trzeba sie przygladnac dobrze zeby je znalezc. Tosamo sie tyczy mostkow - tez sa 1. Jak do jutra wieczora nie znajdziesz, to zrobie fotki. Mnie sie nie zdarzylo pomylic, ale patrzylem co robie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Znalazłem te jedynki i dwójki lecz nie wiem co do czego tzn gdzie mam uznać jedynkę a gdzie dwójkę.

Dołączona grafika<------Z tej strony mam jedynki

Dołączona grafika<------Z tej strony mam dwójki

Czyli którego obrazka mam sie trzymać??

Dołączona grafikaTego??

Dołączona grafikaCzy tego??

Pozdrawiam

P.S Ide robić reinstala Windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepskim pomysłem jest stawianie CF na P35.

Dodatkowo choinka w obudowie...

Gdy kupowałem ten sprzęcik były tylko 3 płyty główne z CF pod Quada, a ten wydał mi się najbardziej dostosowany jeśli chodzi o pproporcje ceny do jakości.

Choinka dlatego że mój komputer wisi mi "nad głową" wiec musi się jakoś prezentowac :)

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... CF 16x/4x to tak, jakbyś włożył 1,25 karty graficznej. O wiele lepiej prezentuje się P45 (8x/8x), któremu do pełnego CF brakuje jakichś 10-15%.

O wyglądzie komputera nie będę dyskutował, bo szkoda gadać.

Edit. Żeby nie było, że sam OT - za cenę tych dwóch 3870 kupiłbym 4850 i miałbym spokój...

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne problemy z HD4850 w CF , ostatnio już poddałem sie kiedy to spróbowałem zainstalować najpierw jedną kartę ( przed tym nawet w trybie awaryjnym wyczyściłem wszystko co z ATI związane ).

Po instalacji jednej karty, uruchom dwa razy system , potem włóż druga kartę już z mostkiem i powino banglać.

W między czasie jak jest jedna karta zrób reset ( przerwań itp itd. w BIOSIE ).

Daj znać co i jak.

Reinstal systemu nic Ci nie pomoże ja męczyłem się na czystym systemie i miałem tzw ekrany śmierci przy logowaniu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi