KlerykWar Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich Jestem od roku użytkownikiem dwóch kart graficznych Radeon Sapphire HD3870 512Mb GDDR4. Wtedy to były najnowsze karty na rynku. Od roku próbuję "rozkminić" jak ja mam włączyć "CrossFire". Zawsze to robiłem poprzez panel CCC (Catalyst Control Center) wybierałem odpowiednią zakładkę i zaznaczałem "Endable" i tu się zaczyna, są dwie opcje co się dalej dzieje: 1 opcja: Zaznacza normalnie bez żadnego "krzywienia się", lecz w liście gdzie powinny być dwie grafiki jest tylko jedna. 2 opcja: Gaśnie mi monitor i nie ma żadnej reakcji, komputer nie pracuje, całkowita praca na poziomie minimalnym. Restartuje komputer z guzika, ładuje się Windows i w momencie gdzie ma się pojawić pulpit znów gaśnie (moment ładowania sterowników do kart graficznych) Gdu wyjmę jedną grafikę (slave) to Windows normalnie się uruchamia, lecz gdy chcę wejść w CCC to wyskakuje mi coś takiego i zaczyna się lipa. Odinstalowuje te sterowniki i jakich bym nie zainstalował to będzie to samo, tylko reinstalacja Windowsa mnie czeka. Czy to jest możliwe że jest coś źle podłączone? Do dziś nigdzie nie mogę się dokładnie dowiedzieć, jedni mówią, żeby dwa mostki wsadzić, inni mówią, żeby tylko jeden był. Pogubiłem się troszkę. <------1 mostek ma być?? <------2 mostki mają być?? Grafiki wyglądają tak: <------Obydwie są takie same Szukałem najnowszych sterowników, znalazłem zainstalowałem, wyskakuje ten błąd co na górze jest Zacząłem szukać w BIOSie, coś w stylu uruchomienia drugiej szyny PCI-E 2.0, ale nic nie znalazłem. Instalowałem nowe sterowniki do chipsetu płyty głównej i nic.Płyta główna jest przystosowana do CrossFire, zasilacz też został zakupiony specjalnie pod tą funkcję. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi o co chodzi w tym wszystkim?? Parametry komputera: Windows Vista x64 SP1 Płyta główna: Asus P5K-E/WIFI-AP Procesor: Intel® Core™2 Quad (4x2,4GHz) Grafika: 2x Radeon HD 3870 512Mb GDDR4 CrossFire [ jeszcze nie Crossfire :) ] Ram: 8GB GeIL Black Dragon Dysk: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm Zasilacz: Chieftec 560Watt + jakieś opcje specjalnie stworzone do CrossFire ale nie pamiętam Jeżeli temat postu się powtarza proszę o usunięcie i dostanie linka do macierzystego tematu, jeżeli post kogoś obraża proszę o usunięcie. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez KlerykWar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 1. Poczytaj o sigach 2. Zerknij do tematu o tych grafikach, jst dosc spory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlerykWar Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 1. Poczytaj o sigach 2. Zerknij do tematu o tych grafikach, jst dosc spory Patrzyłem, czytałem, przesiedziałem prawie tydzień nad tym tematem, żeby znaleźć odpowiedzi, dlatego napisałem na tym forum bo widzę, że tu znajdują się najbardziej kompetentni w sprawach sprzętu komputerowego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Patrzyłem, czytałem, przesiedziałem prawie tydzień nad tym tematem, żeby znaleźć odpowiedzi, dlatego napisałem na tym forum bo widzę, że tu znajdują się najbardziej kompetentni w sprawach sprzętu komputerowego. Pozdrawiam 2 mostki. DO tego masz je chyba zle zalozone. Na kartach przy zlaczy CF powinna byc gdzies jedynka (1) - na mostkach taksamo. Zapinasz tak mostki, aby z tej samej strony byla jedynka na karcie jak i na mostku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlerykWar Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Witam Na karcie mam "J8001" i "J8002", na mostku mam "J1A" i "J2A" Jeżeli miałbym je podłączyć cyferkami to musiałbym je na krzyż podłączyć, żeby np: "J8001" do "J1A" a po drugiej stronie mostku "J2A" do J8002" na drugiej karcie Poprzekladalem we wszystkie strony mostki i pojedynczo też, dalej to samo sie dzieje Edytowane 19 Grudnia 2008 przez KlerykWar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam Na karcie mam "J8001" i "J8002", na mostku mam "J1A" i "J2A" Jeżeli miałbym je podłączyć cyferkami to musiałbym je na krzyż podłączyć, żeby np: "J8001" do "J1A" a po drugiej stronie mostku "J2A" do J8002" na drugiej karcie Poprzekladalem we wszystkie strony mostki i pojedynczo też, dalej to samo sie dzieje Na moich 2600 sa pod samym zlaczem cyferki 1 z jednej strony zlacza - trzeba sie przygladnac dobrze zeby je znalezc. Tosamo sie tyczy mostkow - tez sa 1. Jak do jutra wieczora nie znajdziesz, to zrobie fotki. Mnie sie nie zdarzylo pomylic, ale patrzylem co robie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlerykWar Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) Witam Znalazłem te jedynki i dwójki lecz nie wiem co do czego tzn gdzie mam uznać jedynkę a gdzie dwójkę. <------Z tej strony mam jedynki <------Z tej strony mam dwójki Czyli którego obrazka mam sie trzymać?? Tego?? Czy tego?? Pozdrawiam P.S Ide robić reinstala Windowsa Edytowane 20 Grudnia 2008 przez KlerykWar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Kiepskim pomysłem jest stawianie CF na P35. Dodatkowo choinka w obudowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlerykWar Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) Kiepskim pomysłem jest stawianie CF na P35. Dodatkowo choinka w obudowie... Gdy kupowałem ten sprzęcik były tylko 3 płyty główne z CF pod Quada, a ten wydał mi się najbardziej dostosowany jeśli chodzi o pproporcje ceny do jakości. Choinka dlatego że mój komputer wisi mi "nad głową" wiec musi się jakoś prezentowac :) Pozdrawiam Edytowane 20 Grudnia 2008 przez KlerykWar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) Cóż... CF 16x/4x to tak, jakbyś włożył 1,25 karty graficznej. O wiele lepiej prezentuje się P45 (8x/8x), któremu do pełnego CF brakuje jakichś 10-15%. O wyglądzie komputera nie będę dyskutował, bo szkoda gadać. Edit. Żeby nie było, że sam OT - za cenę tych dwóch 3870 kupiłbym 4850 i miałbym spokój... Edytowane 20 Grudnia 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Racja, lepiej sprzedać te 3870 i kupić jednego 4850. Mniej problemów i wydajność na wysokim poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Mam podobne problemy z HD4850 w CF , ostatnio już poddałem sie kiedy to spróbowałem zainstalować najpierw jedną kartę ( przed tym nawet w trybie awaryjnym wyczyściłem wszystko co z ATI związane ). Po instalacji jednej karty, uruchom dwa razy system , potem włóż druga kartę już z mostkiem i powino banglać. W między czasie jak jest jedna karta zrób reset ( przerwań itp itd. w BIOSIE ). Daj znać co i jak. Reinstal systemu nic Ci nie pomoże ja męczyłem się na czystym systemie i miałem tzw ekrany śmierci przy logowaniu :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...