grzechuk Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) bebechy komputera dwuletnie: x2 4200+, msi k9n platinum, 4x512@800 geil, gf7900gs512, hdd maxtor 160gb sata (brak kupował i się nie zapytał ), do tego nagrywarka dvd samsunga ata (nowa, modelu nie znam, tez brat kupował)... taki zestawik zostawiłem bratu po zmianie bebechów u siebie, oc nie będzie, ewentualnie jakieś minimalne do 2,5GHz... u mnie wszystko hulało (zasilacz z siga) ale u teraz juz nie jest tak różowo (zasilacz feel 3, tez kopił, posłuchał podpowiedzi sprzedawcy...) wydajność pracy nie jest zadowalająca, gry przy tych samych ustawieniach maja mniej fpsów i dłużej się lądują... do tego przy probie nagrania cd/dvd jakimkolwiek softem - następuje wyłączenie komputera - kopiowanie działa ok, pisałem o tym kiedyś z miesiąc temu... praca hdd tez nie jest zadowalająca (w innym komputerze mam dziadka z 2001 roku seagate 40gb ten w czarnej gumowej otulinie - działa on jakby żwawiej - oczywiście na innym komputerze) w normalnych okolicznościach zaniósłbym zasiłke i nagrywarkę do serwisu... ale oczywiście nie mogę znaleźć paragonu za zasiłke... nagrywarkę podłączyłem do laptopa przez przejściówkę usb (z osobnym zasilaczem) i sie dvd nagrała, wiec 4pinowe złącza tym feelu to padaki... (tylko nagrywarka jest pod nie podłączona) przeglądając szafę znalazłem kilka nieużywanych rupieci (athlon x64 3giga + płyta k9 na am2, 1giga ramu, gf7300 sonic - jak ktoś chce to odstąpię za symboliczne parę złotych, to tak btw), natknąłem się na zasiłke tracera 400w... wiem co sobie teraz pomyślicie... odpowiem krotko, nie chce wydawać kolejnych $ na mc350, szefa czy innego warriora... wpadłem na pomysł aby podpiąć mobo, cpu i gpu pod feela - czyli zostawić jak jest, a hdd i nagrywarkę podłączyć pod tracera... powinno wszystko śmigać, bo ten tracer ma odpowiednie wartości w tabelce i na same dyski powinno starczyć... teraz kilka dylematów: -zakładając, ze wszystko by zadziałało, procedura włączania musiałaby przebiegać tak: zwarcie zielonego z masa na wtyczce 24pin, tracer odpala, hdd i samsung ozywają, odpalenie pozostałych bebechów przyciskiem power... wyłączenie w odwrotnej kolejności... pytanie brzmi, czy włączone napędy nie będą się w jakikolwiek sposób gryzły z wyłączonym mobo? czy mogą zostać niewykryte podczas bootowania? -drugi dylemat to praca zasilaczy na obciążeniu... wiadomo, ze niektóre zasilacze to robione przez chińczyków po piwnicach crapy, które bez obciążenia przechodzą do historii... w większości przypadków wystarczy podłączyć wiatraczek i puszka uratowana, czasem trzeba cos mocniejszego... czy taki rozkład nie będzie za slaby dla tych zasiłek? -najgłupsze pytanie - jako, ze użytkownikiem komputera będzie brat, nie wiem czy robić do tego specjalna zworkę/przełącznik, czy nieosłonięty drucik starczy... nie jestem elektrykiem, ale nic nie powinno się stać zakładając suche ręce i brak dotyku gołą stopa obudowy :wink: podpowie mi ktos? Edytowane 19 Grudnia 2008 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Taki faq wyskakuje jak sie wpisze w forumowej szukajce "dwa zasilacze". We Wrocku sa lezaki fortronów: http://www.allegro.pl/item511376707_fortro...ss_wroclaw.html Z nudów poczytałem o tym i nie zaleca się: 1) łączenia 2 ciach!ianych zasilaczy 2) sytuacji, w której grafa dostaje napniecie z płyty i z drugiego zasilacza jednocześnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) przepraszam za zduplikowany topic... tylko czy taki fortron pociągnie te bebechy do tracera podłączyłbym tylko hdd i nagrywarka... Edytowane 19 Grudnia 2008 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 IMO prędzej ten fortron niż 2 nonamy. Inna sprawa, że to nie jest nówka. Jeszcze inna, że na 4 leżaki (3 fortrony i sesonika) nie trafiłem na kichę. No i ile bierze ta nagrywarka z dyskiem ? Trzeba by podłączyć gafę żeby zrobić różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 @q8ic dzięki za rade... kupiłem w/w zasilacz i problemy zniknęły momentalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...