Skocz do zawartości
grzechuk

1 Komputer 2 Lipne Zasilacze - Potrzebna Opinia

Rekomendowane odpowiedzi

bebechy komputera dwuletnie: x2 4200+, msi k9n platinum, 4x512@800 geil, gf7900gs512, hdd maxtor 160gb sata (brak kupował i się nie zapytał :damage_wall: ), do tego nagrywarka dvd samsunga ata (nowa, modelu nie znam, tez brat kupował)...

taki zestawik zostawiłem bratu po zmianie bebechów u siebie, oc nie będzie, ewentualnie jakieś minimalne do 2,5GHz...

u mnie wszystko hulało (zasilacz z siga) ale u teraz juz nie jest tak różowo (zasilacz feel 3, tez kopił, posłuchał podpowiedzi sprzedawcy...)

wydajność pracy nie jest zadowalająca, gry przy tych samych ustawieniach maja mniej fpsów i dłużej się lądują...

do tego przy probie nagrania cd/dvd jakimkolwiek softem - następuje wyłączenie komputera - kopiowanie działa ok, pisałem o tym kiedyś z miesiąc temu... praca hdd tez nie jest zadowalająca (w innym komputerze mam dziadka z 2001 roku seagate 40gb ten w czarnej gumowej otulinie - działa on jakby żwawiej - oczywiście na innym komputerze)

w normalnych okolicznościach zaniósłbym zasiłke i nagrywarkę do serwisu... ale oczywiście nie mogę znaleźć paragonu za zasiłke... nagrywarkę podłączyłem do laptopa przez przejściówkę usb (z osobnym zasilaczem) i sie dvd nagrała, wiec 4pinowe złącza tym feelu to padaki... (tylko nagrywarka jest pod nie podłączona)

przeglądając szafę znalazłem kilka nieużywanych rupieci (athlon x64 3giga + płyta k9 na am2, 1giga ramu, gf7300 sonic - jak ktoś chce to odstąpię za symboliczne parę złotych, to tak btw), natknąłem się na zasiłke tracera 400w...

wiem co sobie teraz pomyślicie... odpowiem krotko, nie chce wydawać kolejnych $ na mc350, szefa czy innego warriora...

wpadłem na pomysł aby podpiąć mobo, cpu i gpu pod feela - czyli zostawić jak jest, a hdd i nagrywarkę podłączyć pod tracera...

powinno wszystko śmigać, bo ten tracer ma odpowiednie wartości w tabelce i na same dyski powinno starczyć...

teraz kilka dylematów:

-zakładając, ze wszystko by zadziałało, procedura włączania musiałaby przebiegać tak: zwarcie zielonego z masa na wtyczce 24pin, tracer odpala, hdd i samsung ozywają, odpalenie pozostałych bebechów przyciskiem power... wyłączenie w odwrotnej kolejności... pytanie brzmi, czy włączone napędy nie będą się w jakikolwiek sposób gryzły z wyłączonym mobo? czy mogą zostać niewykryte podczas bootowania?

-drugi dylemat to praca zasilaczy na obciążeniu... wiadomo, ze niektóre zasilacze to robione przez chińczyków po piwnicach crapy, które bez obciążenia przechodzą do historii... w większości przypadków wystarczy podłączyć wiatraczek i puszka uratowana, czasem trzeba cos mocniejszego... czy taki rozkład nie będzie za slaby dla tych zasiłek?

-najgłupsze pytanie - jako, ze użytkownikiem komputera będzie brat, nie wiem czy robić do tego specjalna zworkę/przełącznik, czy nieosłonięty drucik starczy... nie jestem elektrykiem, ale nic nie powinno się stać zakładając suche ręce i brak dotyku gołą stopa obudowy :wink:

podpowie mi ktos?

Edytowane przez grzechuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki faq wyskakuje jak sie wpisze w forumowej szukajce "dwa zasilacze".

We Wrocku sa lezaki fortronów:

http://www.allegro.pl/item511376707_fortro...ss_wroclaw.html

Z nudów poczytałem o tym i nie zaleca się:

1) łączenia 2 ciach!ianych zasilaczy

2) sytuacji, w której grafa dostaje napniecie z płyty i z drugiego zasilacza jednocześnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO prędzej ten fortron niż 2 nonamy.

Inna sprawa, że to nie jest nówka. Jeszcze inna, że na 4 leżaki (3 fortrony i sesonika) nie trafiłem na kichę.

No i ile bierze ta nagrywarka z dyskiem ? Trzeba by podłączyć gafę żeby zrobić różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi