TrAvIkK Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Siema! Od około miesiąca czasu mam windows'a vistę. Od około miesiąca czasu mam również 4gb ramu. Wczoraj pojawił się dosyć dziwny problem, mianowicie na ekranie pojawiły mi się różowe i czarne pasy, na długości i szerokości całego ekranu. Komputer się zaciął, trzeba było zresetować. Po restarcie widok ładowania się systemu, i gdy przychodzi ekran logowania to samo - tylko, że z białymi i czarnymi pasami. Nie pomagają resety. Dopiero gdy wyłącze komputer na x minut problem znika, ale po krótkim czasie użytkowania aplikacji (np jakaś gra) problem się znów pojawia. Co ciekawe, w trybie awaryjnym problemu w ogóle nie ma? (i tutaj nachodzi mnie myśl, że to wina sterowników) Kartę mam gf 8400 gs, sterowniki ciągnięte z laptopvideo2go. Proszę pilnie o pomoc, bo problem nie daje mi możliwości pracowania ;\ Z góry dzięki za poświęcony czas! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 ktokolwiek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Sprawdź temp. za pomocą programu HWMonitor: http://www.cpuid.com/hwmonitor.php Możesz tez zainstalować oficjalne mobilne sterowniki od Nvidia: http://www.nvidia.com/object/notebook_drivers.html a także profilaktycznie przedmuchać otwory wentylacyjne w laptopie za pomocą sprężonego powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Sterowniki instalowaólem ze strony hp, z lv2go, windowsowe i jest to samo. Co do temperatur. Wywala się przy: ACPI: 65*C Core #0: 63*C Core #1: 64*C GPU: 79*C HDD: 42*C Nie potrafie powiedzieć, jakie wcześniej GPU osiągało temperatury, bo nie sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Te temperatury to są w "idle" czy pod obciążeniem? Spróbuj tych sterowników do których dałem linka, tylko najpierw odinstaluj stare i wyczyść pozostałości po nich programem Driver Sweeper: http://www.guru3d.com/category/driversweeper/ Aha, koniecznie przedmuchaj tez otwory wentylacyjne, a jeśli masz możliwość to także wiatrak tylko rób to na wyłączonym laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Otwór wentylacyjny mam 1 (domyślam, się, że to od CPU...) Jest jeszcze otwór pod dyskiem, i pamięcią. Po zainstalowaniu tych sterowników (tak, wpierw wyczyściłem NVIDIA Display w DriverSweeper), w Menadrzeże urządzeń mam wykrzyknik przy karcie graficznej. Nie wiem dlaczego, ale po uruchomieniu windowsa w trybie normalnym, VISTA samoczynnie zaczęła mi instalować sterowniki (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Nie mieszaj w oprogramowaniu, bo to nie ma sensu. Trzeba sprawdzić i ewentualnie przeczyścić wiatraki/chłodzenie sprzętu. Jeśli laptop ma jeszcze gwarancję, to odnieś na gwarancję i powiedz panom, że sam nie otwierałeś, bo nie chcesz stracić gwarancji. Poza tym patrz, na czym leży laptop. Nie powinno się go trzymać na kolanach, poduszkach itp rzeczach, które (ze względu na to, iż są miękkie) przylegają do spodu laptopa skutecznie blokując jego chłodzenie. Przedmuchanie przy pomocy sprężonego powietrza może pomóc, ale nie musi. Można spróbować. Oczywiście laptop powinien być wtedy wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Nie mieszaj w oprogramowaniu, bo to nie ma sensu.Od kiedy to instalowanie sterowników od producenta (Nvidia) i specjalnie dedykowanych do mobilnych grafik jest mieszaniem w oprogramowaniu :wink: . @TrAvIkK U mnie te sterowniki zainstalowały się bezproblemowo i działają poprawnie. Prawdopodobnie masz ustawione w Windows Update instalowanie wszystkich rekomendowanych poprawek/sterowników. Odłącz się od internetu, odinstaluj stary sterownik (z poziomu Panelu Kontrolnego), zrestartuj laptopa w Safe Mode i wtedy użyj Driver Sweeper, a następnie zainstaluj nowy sterownik. Jeśli Ci znów zacznie sie instalować sterownik z Windows Update, to musisz zmienić ustawienia, by tylko informowało Cie o rekomendowanych bez ich automatycznego instalowania (będziesz mógł sam wybrać co chcesz zainstalować). U mnie tez miałem to samo, próbowało instalować wersje sterownika, która pochodzi ze stycznia 2008 (data w Update jest myląca), który to powodował mi problemy z gra Fallout3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 System chodził bez zarzutu i nagle zaczął sypać krzakami już na pulpicie. Jeśli nic nie było instalowane, to jaki jest sens grzebać w systemie i sterownikach? To problem sprzętowy i zamiast się bawić, zanieś sprzęt do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 @ULLISSES sprzętu póki co nie chcę oddawać na gwarancję, bo laptopa potrzebuję do pracy, dlatego wpierw chcę się upewnić, że jest to jedyna możliwa opcja. @ifrin nie wiem dlaczego, ale w ogóle instalacja sterowników ze strony nvidii nie kończy się sukcesem. Niby nie dostaje żadnych błędów przy instalacji, ale po restarcie systemu sterowniki są dalej jakby nie zainstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) @ULLISSES Mógł mu sie zainstalować jakiś sterownik przez Windows Update. @TrAvIkK A instalowales go w czasie gdy laptop byl w Safe Mode? Masz moze wlaczony System Restore (przywracania), jesli tak to moze sprubuj przywrocic go do jakiejs wcześniejszej daty, jeszcze przed wystapieniem problemow. Przetestuj tez laptopa tylko na jednej kości RAM, a potem na drugiej. Aha, ponawiam pytanie-te temperatury to w stresie? Edytowane 25 Grudnia 2008 przez ifrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) ifrin pisałem, że w stresie :) // Sorry, nie pisałem - mój błąd. Co do sterowników - instalowałem w safe mode. Po zmaganiu 3h instalacji sterowników wczoraj, wkurzyłem się i zainstalowałem jeszcze raz te od lv2go, po wyczyszczeniu driver sweeperem oczywiście. Jakież było moje zdziwienie, gdy odpaliłem sobie 30 minutowego replay'a z gigantycznej bitwy w tas'ie :D Temperatura GPU była 87*C i nic się nie działo, żadnych artefaktów, żadnych pasków. Wygląda na to, że działa...? Jendak te 87*C w stresie mnie trochę zaskakuje, na ile normalna jest ta temperatura? Edytowane 26 Grudnia 2008 przez TrAvIkK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 ifrin pisałem, że w stresie :) Jakież było moje zdziwienie, gdy odpaliłem sobie 30 minutowego replay'a z gigantycznej bitwy w tas'ie :D Temperatura GPU była 87*C i nic się nie działo, żadnych artefaktów, żadnych pasków. Wygląda na to, że działa...? Jendak te 87*C w stresie mnie trochę zaskakuje, na ile normalna jest ta temperatura? Temperatura jest w OK, choć mogłaby być niższa. Ale zacząłbym się martwic gdy zacznie przekraczać 95C. Możesz spróbować innych sterowników z LV2G, tylko najlepiej szukaj wypuszczonych przez HP, lub w których oryginalny INF wspiera Twoja kartę graficzna. Podłóż/podklej tez coś pod nóżki laptopa, by podnieść go do góry i zapewnić lepszy przepływ powietrza pod nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrAvIkK Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Podłóż/podklej tez coś pod nóżki laptopa, by podnieść go do góry i zapewnić lepszy przepływ powietrza pod nim. Zastanawiam się nad zakupem http://allegro.pl/item510312759_zalman_not...lver_17_20.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...