Skocz do zawartości
thical

Topowa chlodnica/nagrzewnica 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem byl temat , ale szukalem po forum i nic niema na temat temperatur a to chyba najwazniejsze.

Mam prosbe wiec - zebyscie potraktowali ten temat jako swojego rodzaju ankiete i napisali co posiadacie np. "OD KADETA" i teraz najwazniejsze jaka mieliscie temp bez chlodnicy a jako z chlodnica (chodzi o roznice w temp.).

Czyli np. "OD KADETA -7C" <------- co oznacza ze po zalozeniu tej chlodniczki temp. spadla o 7 stopni. Mysle ze to pomoze najbardziej tym co jescze nie maja a i moze ci co maja zechca zmienic na inna.

Ps. Jesli temat w jakis sposob uwazacie za beznadziejny lub besczelnie powtorzony poprostu go zamknijcie nie bluzgac! 8) Ale nie bylo o temp.-ach ile daje chlodnica i jaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

a ja sie dziwie ze Ty sie dziwisz - zadales dziwne pytanie :P bo jak rozumiec to

...jaka mieliscie temp bez chlodnicy a jako z chlodnica...

jak to bez chlodnicy :?:

brakuje jeszcze pytania "a jaka mieliscie temperature na samym bloku bez wody" :lol:

IMO rozsadniej brzmialoby pytanie jaka masz temperatury wody na wlocie do i na wylocie z wymiennika ciepla lub cos podobnego :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam pomysl test jest po prostu glupi :evil:

Moze mierzyc roznice temp. miedzy woda a chlodnica, ale to zalezy:

:arrow: mocy procesora

:arrow: przeplywu powietrza

:arrow: water flow

:arrow: masy innych czynnikow.

Ktos musialby zrobic test porownawczy - na jednej platformie wiele sprzetow, ale na to nie ma wielkich szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może inaczej

na starej STAROWSKIEJ CHŁODNICY osiągam różnicę bardzo wielką

samo naczynko z 2 litry wody des. temperaturka podnosi się :( ale już na chłodnicy z wiatrakami w chłodny dzień dochodzi do 10 *

dodam że chłodnica zamontowana jest na zwenętrzej ścianie budynku i chłodzona silnkiem 12V ze STAROWSKIM śmigłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam pomysl test jest po prostu glupi :evil:  

Moze mierzyc roznice temp. miedzy woda a chlodnica, ale to zalezy:

:arrow: mocy procesora

:arrow: przeplywu powietrza

:arrow: water flow

:arrow: masy innych czynnikow.

Ktos musialby zrobic test porownawczy - na jednej platformie wiele sprzetow, ale na to nie ma wielkich szans.

Ja nierozumiem czemu tak kombinujecie jak pytanie jest proste przynajmniej bobo zalapal 8) .

Sprzet niema znaczenia poprostu np. Jaka masz temp. na procu z i bez chlodnicy proste ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Ja nierozumiem czemu tak kombinujecie jak pytanie jest proste przynajmniej bobo zalapal  8) ...

widzisz tu nie chodzi o zalapywanie - ale o to ze nikt przy zdrowych zmyslach nie robi ukladu WC bez wymiennika ciepla - bo i po co skoro to malo wydajne - porownywalne z coolerami AC - i nie pisz ze tanie i ciche bo jak robisz uklad ktory powoduje ze proc jest goracy to znaczy ze nie zalezy Tobie na wydajnosc a w takim wypadku taniej niz pewien szit za 99zl mozna kupic Zalmana CNPS-6000AlCu OEM i puscic go w trybie Silent i tez masz cicho a nie masz zadnych miednic za biurkiem :P i takich tam wynalazkow :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Ja nierozumiem czemu tak kombinujecie jak pytanie jest proste przynajmniej bobo zalapal  8) ...

widzisz tu nie chodzi o zalapywanie - ale o to ze nikt przy zdrowych zmyslach nie robi ukladu WC bez wymiennika ciepla - bo i po co skoro to malo wydajne - porownywalne z coolerami AC - i nie pisz ze tanie i ciche bo jak robisz uklad ktory powoduje ze proc jest goracy to znaczy ze nie zalezy Tobie na wydajnosc a w takim wypadku taniej niz pewien szit za 99zl mozna kupic Zalmana CNPS-6000AlCu OEM i puscic go w trybie Silent i tez masz cicho a nie masz zadnych miednic za biurkiem :P i takich tam wynalazkow :!:

No dobra wszystko pieknie ale ja pytam sie o to wszystko poto zeby wlasnie zakupic jakis cholerny wymiennik ciepla ale niewiem ktory jest najwydajniejszy.

Niech mi chociaz ktos powie czy te u mate-a "chlodniczka mala aluminiowa" jest dobra/wydajna czy niewarto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam moja chlodnice, kupilem w jakims sklepie samochodowym na

zadupiu. Aluminowa,nowka kosztowala 100 zl, ma 2 male zbiorniki

(zastapia zbiornik na wode d. i zbiornik wyrownawczy) oraz ma 3 wylot

odpowietrzajacy. Jak dostane blok od znajomego, to zloze WC

i potestuje chlodnice,a wyniki moge dac jak znajdzie sie chetny na to

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobna. W moim modelu, tzn. tym co widzialem wlot i wylot byly z jednej strony, ale tak samo finy i plaskowniki.

Tak naprawde to tych modeli do jednego samochodu moze byc bardzo duuuuzo. Gosc w shopie jak poprosilem o wymiary takiej do kadeta to powiedzla, ze sa prawie we wszystkich wymiarach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi