Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec zakładam temat zeby sie dowiedziec jak to jest z bassem w 2.1 i 2.0

a wiec który bass jest blizszy imprezowemu??

które głośniki uzyskują efekt drgania podłogi??

które bardziej dudnią??

które maja bardziej naturalny bass w większej ilości "odcieni"??

mowa o głośnikach za ok 200zł ;)

a więc 2.0 typu genius 2000x, 1250x,3000a,2000a itp

a 2.1 logitech z-3e, creative I-Trigue 2.1 itp

temat ma pomóc mi i wielu innym w wyborze głośników pod względem bassu w najpopularniejszym przedziale cenowym ;)

piszcie również jakie macie głośniki ;)

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.a wiec zakładam temat zeby sie dowiedziec jak to jest z bassem w 2.1 i 2.0

2.a wiec który bass jest blizszy imprezowemu??

3.które głośniki uzyskują efekt drgania podłogi??

4.które bardziej dudnią??

5.które maja bardziej naturalny bass w większej ilości "odcieni"??

1. Tak to jest że 2.0 posiadają bardziej naturalny bass, bardziej bliski temu ,,ideałowi,,. Z pewnością ceciach!e go to że jest obecny i przy tym nie zagłusza innych dźwięków. A przy tym potrafi mieć naprawdę fajny wykop i ten temperament, który jest potrzebny przy mocnych kawałkach.

2. Hmm moim zdaniem ten z 2.0. Ale jak ktoś lubi łubudubu i suby po 120W to wtedy wiadomo co wybierze ale taka zabawa przy samym basie to chyba nie do końca udana jest :P

3. I te i te ;] Jak mamy mocny subwoofer to wiadomo że wytworzy on mocniejsze niższe tony które poruszą to czy tamto w domu ale na 2.0 bez problemu czuć bass na podłodze czy meblach.

4. 2.1, ale jak źle ustawisz 2.0 to tez lubią dudnić.

5. zdecydowanie 2.0

mowa o głośnikach za ok 200zł icon_wink2.gif

a więc 2.0 typu genius 2000x, 1250x,3000a,2000a itp

a 2.1 logitech z-3e, creative I-Trigue 2.1 itp

temat ma pomóc mi i wielu innym w wyborze głośników pod względem bassu w najpopularniejszym przedziale cenowym icon_wink2.gif

Myślę że gieńki 2000X/3000A dobre są do mocnych kawałków i lepiej spiszą się niż takie Z-3e które bardziej do dudnienia są. 1250x już nie są takie fajne. to samo 2000a.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam creative inspire T3100

i moge powiedzieć o nich że filtr mocno ogranicza barwe basu a w głosnikach wysokotonowych się go nie odczuje wiec dzwieki pomiedzy wysokimi a niskimi tonami mozna "stracić"

jeśli się dobrze ustawi grają przyzwoicie tzn jest bass i jest miło ale wtedy nie ma tego wykopu. a jak ma wykop to dudni i tak to jest. dlatego myśle zeby kupic 2.0 ale mysle o geniusach 2000x i creative gigaworks t20/t40(jeśli będzie naprawde warto dołoże do t40 ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planuje kupić te genius 2000x tylko nie wiem jak z basem aluminiowa membrana z tego co widzę wiec powinno dać rade. i chyba zrobie kwadrofonike albo rozgałąske na creative i będa grać równolegle ;) a więc powinno być ciekawie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noi bardzo dobry wybór w tej cenie ;] był nawet test na forum HF 1250X i HF 2000X i tam zostały ukazane różnice między nimi nie tylko jeśli chodzi o bass ale i też jeśli chodzi o wysokie/średnie tony.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki fredek zdecydowałem się na 2000x i do tego za wysokie tony będa odpowiadać creatvy z przykręconym subwooferem i postaram się to tak ustawić żeby było ok napisze wrażenia jak wyszło ale to jak przyjda geniusy a nie wiem czy przed świętami przyjda :( oby zdążyły przed sylwestrem :P bo w gronie przy piwku fajnie jest posłuchac dobrej muzyczki ;)

a może taki mały offtop

jakie programy polecacie do muzyki, ja używam obecie AIMPA daje rade ale może jakieś wtyczki poprawiające dzwięk czy może maci3e jakieś swoje programy z wtyczkami piszcie jak cos ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrego basu nie uzyska się na kolumnach podstawkowych, tylko podłogowych. Jestem pewnien że autor topicu będzie zawiedziony basem albo raczej jego brakiem po kupnie 2000x. T3100 mają go 100 razy więcej niż Gienki. Fakt że dudni jak studnia ale jednak jest. 2000x to niezłe głośniki jak na swoją cenę ale dobrego basu tam nikt nie znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrego basu nie uzyska się na kolumnach podstawkowych, tylko podłogowych.

Trzeba by jeszcze zdefiniować co to jest dobry bas. :wink:

Dla jednych to po prostu dudnienie.

Dla mnie dobry bas to szerokie pasmo (w przyp. basu w dół), wyrównane (bez gór np. przy 120 Hz/80 Hz jak ma wiele/większość kolumn) i z dobrą kontrolą (char impulsowa/wodospadowa).

ps. nie zgadzam się że nie będzie dobrego basu z podstawkowych ... taki KRK VXT8 zapewni lepszy bas niż niejedna podłogówka

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce dudnienia jak w studni chce żeby miał wykop ;)

nie chce wooferowego dzwieku gdzie subwoofer przejmuje dużo dzwięków i je wytłumia.

chce naturalny dzwiek aczkolwiek żeby miał wykop ;)

a do 250zł jakie polecacie 2.0 głośniki??

chodzi mi o naturalny bass ma byc go słychać ale zeby nie zagłuszał reszty ;)

hmmm jakby pokąbinował troche to może by starczyło nawet na: to albo to

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce naturalny dzwiek aczkolwiek żeby miał wykop ;) nie chce dudnienia jak w studni chce żeby miał wykop

Za 250zł czegoś takiego poprostu nie ma.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj rbej tylko kup te gienki 2000x. Jak w eq poustawiasz na gałkach i winampie odpowiednio to Ci się mieszkanie będzie trząść od tego basu.

Wiem, bo słyszałem jak mój brat słucha muzyki na 1250x, które ponoć mają mniej basu od 2000x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a do 250zł jakie polecacie 2.0 głośniki??

chodzi mi o naturalny bass ma byc go słychać ale zeby nie zagłuszał reszty icon_wink2.gif

hmmm jakby pokąbinował troche to może by starczyło nawet na: to albo to

Za 250zł czegoś takiego poprostu nie ma.

W recenzji 1250X vs 2000X można raczej wyczytać co innego, nie mówie to o bassie który trzęsie domem, zresztą autor tematu wyraźnie napisał że bass ma być naturalny. Ludzie mówią ogólnie że HF 2000X są baso lubne i że w tym się sprawdzają więc nie wiem czemu nagle opinia że T3100 mają 100 razy więcej bassu :unsure:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj rbej tylko kup te gienki 2000x. Jak w eq poustawiasz na gałkach i winampie odpowiednio to Ci się mieszkanie będzie trząść od tego basu.

Wiem, bo słyszałem jak mój brat słucha muzyki na 1250x, które ponoć mają mniej basu od 2000x.

Mam w domu 1250x i domem nic nie trzęsie. Podbijanie basu eq nic nie daje, bo inne pasma pójdą się je...ać.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w domu 1250x i domem nic nie trzęsie. Podbijanie basu eq nic nie daje, bo inne pasma pójdą się je...ać.

No i co z tego, że pójdą się ... ? Jeżeli chcesz mieć potężny bas, który sam w sobie nie brzmi naturalnie to godzisz się na to, że będzie przeważał nad resztą pasma. To oczywiste.

Nie każdy potrzebuje super wyrównanego pasma. Techniawy, czy jakiegoś drum & bass'u na wyrównanych pasmowo kolumnach bez eq nie da się słuchać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam porównanie do Gienków 2000 oraz do swoich obecnych Creative 6700, i jedne i drugie mają swoje wady i zalety, ostatnio słuchałem Lady Pank - miejsce przy stole, i powiem ze głośniczki 6700 grają świetnie, wcale nie ustępują Gienkom, dźwięk jest czyściutki, bas świetny, pasmo przenoszenia niezłe, oprogramowanie xfi-extrime do karty SB 24BIT daje sporo, kwota jaką wydałem jest mniejsza niż za gienki, także trzeba rozważyć za i przeciw! W każdym do mojego pokoju 3x4 m2 są stanowczo za duże!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by jeszcze zdefiniować co to jest dobry bas. :wink:

Dla jednych to po prostu dudnienie.

Dla mnie dobry bas to szerokie pasmo (w przyp. basu w dół), wyrównane (bez gór np. przy 120 Hz/80 Hz jak ma wiele/większość kolumn) i z dobrą kontrolą (char impulsowa/wodospadowa).

ps. nie zgadzam się że nie będzie dobrego basu z podstawkowych ... taki KRK VXT8 zapewni lepszy bas niż niejedna podłogówka

1.A tańszych podstawkowych się nie dało już wybrać ?

2. Z małych głośników basu nie będzie pomoże trochę bass-reflex ale nie wiele i pisanie coś o jakimś basie nie dudniącym jest lol po prostu. RBEJ ma racje

PS.

Nie pisze tu o monitorach w astronomicznych cenach tylko o sprzęcie tanim który tu omawiamy

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.A tańszych podstawkowych się nie dało już wybrać ?

2. Z małych głośników basu nie będzie pomoże trochę bass-reflex ale nie wiele i pisanie coś o jakimś basie nie dudniącym jest lol po prostu. RBEJ ma racje

PS.

Nie pisze tu o monitorach w astronomicznych cenach tylko o sprzęcie tanim który tu omawiamy

Ok ... w takim razie podłogówki za 200 PLN - może bas jakiś będzie ale cała reszta będzie dnem :]

RBEJ powiedział że z podstawkowca (każdego w każdej cenie) nie będzie dobrego basu ... czemu miałbym nie podać na zburzenie tego twierdzenia VXT8 ? ... które zresztą nie są w astronomicznej cenie !!! W astronomicznej cenie to są KRK EXPOSE :]

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 300 to mozesz kupic jakas dobra wiezyczke sony z bardzo wysokiej polki(uzywka stan idealny) gdzie jakoscia dzwieku i moca basu zamiecie cale to komputerowe gowno momentalnie.....

co do basu to dobre podstawkowe dadza rade ale do 30 czy nawet 40 Hz nie zejda...nie ma szans

a dobry sub zajmuje sie pasmem basowym i to tym nizszym <100Hz i nie ma z niczym problemu - za to mamy pelne pasmo

jak zalezy na jakosci to czytsa muza bez zadnych smieci typu enchancery - czy to asio direct sound czy mapowanie windowsa nie ma zadnej roznicy - z kazdego dzwiek jest tej samej jakosci o ile nie jest resamplowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do paru pytań postawionych w pierwszym poście..

Do 200 zł to zestaw 2.1 pod względem ilości basopodobnego dźwięku będzie lepszy. Uzyskasz więcej trzesopodlogowego efektu i wykopu. Komputerowe głośniki to są po prostu komputerowe głośniki nic ponadto. Jak komuś to odpowiada to ok nie ma problemu :)

<offtopic>Jeśli chcesz mieć na prawdę przyzwoity wykop to dozbieraj trochę siana do Logishita Z-2300</offtopic>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do basu to dobre podstawkowe dadza rade ale do 30 czy nawet 40 Hz nie zejda...nie ma szans

a dobry sub zajmuje sie pasmem basowym i to tym nizszym <100Hz i nie ma z niczym problemu - za to mamy pelne pasmo

40 Hz jest osiągalne na pewno ... http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp8g2.shtml ... jakieś 42 Hz przy -6 dB ... a są większe monitorki od tych (tutaj mamy woofery 8" ... a są modele np. 10") .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi