Jump to content
Ablebal

Internet Nie Działa Przez Wifi

Recommended Posts

Witam. Jestem zielony w sprawach routerów itd. więc żadnym specjalnym językiem operować nie będę. ;] Ostatnio siora dostała laptopa i ciągle męczyła rodziców, że chce internet itp. No to kupili router i dali mi żeby wszystko zrobił. I padłem.

 

Oto co zrobiłem:

 

Stacjonarny (XP Professional)

Włożyłem płytę co była w pudełku, odpaliłem quick installation i postępowałem według instrukcji, tj. podłączyłem router do gniazdka, potem przewód RJ45 podpiąłem pod '1' a drugi koniec w gniazdo ethernet w stacjonarnym i na koniec drugi RJ45 WAN->modem[Motorola SB5100i] od dostawcy internetowego (kablówka). Odpaliłem kompa, uruchomiłem firefoxa, wpisałem adres 'http://192.168.0.1/', admin, ok, na początku zmieniłem hasło, potem Wireless na enabled, wpisałem SSID, wybrałem kanał, zabezpieczenie WPA-PSK / WPA2-PSK i wpisałem klucz.

W DHCP jest ustawione DHCP server enabled, ip 192.168.0.10-192.168.0.12.

WAN MAC sklonowany z karty sieciowej stacjonarki [dostawca filtruje MAC], DNS też od dostawcy internetowego [iNEA]. MTU na standardowym 1500.

 

Laptop (Vista Home Basic)

Zrobiłem 'Start>Połącz z', wybrałem sieć, Połącz, wpisałem klucz i wszystko ok. Pokazuje mi, że mam dostęp do Lokalnego i Internetu. Tylko jak wejdę w IE to pokazuje mi, że 'Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web'. W Narzędzia>Opcje internetowe>Połączenia nie mam żadnego wylistowanego, ale jak daje 'Dodaj...' to wypluwa mi komunikat że mam już połączenie z internetem. Myślałem że to może ie, no to odpaliłem aktualizator systemu Windows, coś tam myślał i wyskoczył błąd 80072EFD. Dodam że lampka WLAN podczas sprawdzania aktualizacji świeci pulsacyjnie.

 

---

Próbowałem coś kombinować, ale do tej pory nic się nie zmieniło :P

 

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Za wszelaką odpowiedź wielkie dzięki, pozdrawiam.

Edited by Ablebal

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak podepniesz lapka kablem do routera to działa net ?

EDIT: Tak napiszę, jak wchodzę na lapku w Sieć to widzę tylko lapka, stacjonarnego nie. Tak ma być czy coś jest nie tak?

Aby widział inne komputery to muszą być w tej samej grupie roboczej (chyba).

Edited by anx239

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak podepniesz lapka kablem do routera to działa net ?

 

 

Aby widział inne komputery to muszą być w tej samej grupie roboczej (chyba).

 

Właśnie tak zrobiłem, podpiąłem lapka do routera i net nie działa. Wykrywa sieć jako niezidentyfikowaną. To chyba coś nie tak z lapkiem jest?

 

Dodatkowo mam koma z WLANem i on bez problemu się połączył, tylko wybrałem sieć, wpisałem klucz i już wszystko działa ...

 

W takim razie, co mogę zrobić, żeby ten lapek przyjmował neta?

 

EDIT: Pościągałem sterowniki LANu, Modemu, Bezprzewodowej konsoli, WLANu, poinstaluje to wszystko i odpisze czy coś pomogło ;]

EDIT2: Niestety, nic to nie dało ... spingowałem oba komputery względem siebie [pc->lap, lap->pc i w każdym wypluło komunikat 'Upłynął limit czasu żądania.', a zrobiłem pc->tel to pakiety przeszły. Po zrobieniu lap->tel też przeszły. :blink: ]

 

Co mogę jeszcze zrobić na tym laptopie żeby działało?

Edited by Ablebal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...