Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie se kupilem dysk maxtora 40gb 7200 U133. Chodzi o to ze zawiesza mi kompa , podczas instalacji jakies gry, direct x, programu, a jesli juz zainstaluje jakas gre to podczas grania zwis.Dodam ze mam wlaczone DMA, zainstalowane via servic packi, a FSB mam na 105. Podobno to sie zdarza w dyskach 7200 i wystarczy cos przelaczyc/wlaczyc (nie wiem moj wujek mial to na IBM 7200, koles z serwisu przyszedl i w 2 minuty mu to zrobil, alwe wujo nie pamieta co :-((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteś pewinen że to dysk a nie pamięci, dla no name(jeśli takie masz) 140 MHZ CAS2 może byc za dużo. Ja mam dwa takie magistrale 153 MHz i wszystko jest oki., spróbuj przeinstalować VIA 4in1 i podczas instalacji nie zmieniaj żadnych opcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Ja mam dysk Maxtora 60 GB 7200rpb U133 i wszystko chodzi cacy.

W Twoim przypadku to rzeczywiście mogą być pamięci. Ja moje puszczam na 160 MHz i chodzą (ale CL3 !!!) . Przy zmianie na CL2 (przy niższym zegarze - coś około 134 -138 MHz) mam takie same objawy - zwis za zwisem :( (Powyżej 138 MHz z CL2 wogóle się nie bootuje)

Tak więc spróbuj zmienic ustawienia pamięci z CL2 na CL3 i zobacz czy się poprawi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jednak nie sa pamieci, wylaczylem tryb DMA i jest OK. Ale ktos moze wie, dlaczego nie moze on byc wlaczony, czy to mozliwe ze wtedy wysypuja sie pamieci ??Dodam tylko ze na moim 8.4 5400, DMA bylo wlaczone i bylo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz kartę dźwiękową ?

Jeśli zdarza ci się, że podczas kopiowania czegoś tnie ci dźwięk to może to ci pomoże....

http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...ers/rpp1.02.zip

A jeśli ci tnie bo masz wyłączone DMA no to normalka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz kartę dźwiękową ?

Jeśli zdarza ci się, że podczas kopiowania czegoś tnie ci dźwięk to może to ci pomoże....

http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...ers/rpp1.02.zip

A jeśli ci tnie bo masz wyłączone DMA no to normalka :wink:

No wlasnie tnie dzwiek podczas sciagania czegos, karta dzwiekowa ma tez bezposredni dostep pamieci i dysk tez,pewnie dlatego jak dysk pracuje ta dziwke zamula. mozes zmi podac nazwe tego pliku, bo ten link nie dzilaa, albo emailem wysalc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...