Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , proszę o pomoc. Zakupiłem takowy dysk 320gb i mam problem . Odczyt z hdtach burst speed super 230 m b , avarage read extra 97mb , ale random access mam w okolicach 16 ms to jest chyba stanowczoza duzo nieprawdaż? To jest mój 1 dysk na sata.

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , proszę o pomoc. Zakupiłem takowy dysk 320gb i mam problem . Odczyt z hdtach burst speed super 230 m b , avarage read extra 97mb , ale random access mam w okolicach 16 ms to jest chyba stanowczoza duzo nieprawdaż? To jest mój 1 dysk na sata.

pokaz obrazek z HD Tune (test)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , ale aam jest chyba od zmniejszania prędkości dysku przez co dysk staje się cichszy , zabawa tym czymś w hdtune nie u mnie nie zmienia. Moja stara barka z serii10 na ata ma random access w okolicach 12ms? Co to dokładnie jest ten random access?

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu taki cytacik o randomie...

....."Czas dostępu określa, jak długo trwa odnalezienie poszukiwanych danych. Większość producentów podaje jednak tylko parametr seek time, który informuje, ile czasu zajmuje przesunięcie głowic do ścieżki zawierającej potrzebne dane. Jednak odczyt rozpoczyna się dopiero wtedy, gdy pod głowicami znajdzie się poszukiwany sektor. Czas trwania tej operacji jest znany jako czas oczekiwania (latency time). Na rzeczywisty czas dostępu składa się suma obu wymienionych parametrów: seek time ilatency time. HD Tach sprawdza, jak szybko dysk odwołuje się do losowo wybranych sektorów. Jako wynik podaje średni czas dostępu (random access time)".

EDIT:

Mozesz mnie umowic z panienka z Twojego avatarka ? :rolleyes:.

Edytowane przez UGH--ZAN III

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wszystkie WD320AAKS tak maja. W WD640AAKS daje sie odpowiednio ustawic AAM zeby obnizyc czas dostepu, ale w przypadku WD320AAKS to nie dziala. Poczytaj sobie temat o tych dyskach.

ciekawe ma wd250 i wd 640 i AAM działa na obu to co 320 jest jakim wyjątkiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk ma taka urode.

AAM ani hitachi tools ani WD -ka nie pomaga.

16ms to nie tak duzo .Z 2 strony oszczędzana jest mechanika dysku. I o szybki pad takiego dysku bym sie nie martwił...

Ciekawe jakim stałby sie chrobotaczem pospolitym przy 13ms... a tak to niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten dysk jest chrobaczem pospolitym . Spodziewałem się o wiele cichszej pracy , kultura jego pracy przewyższa barkę 160 gb z serii 10 na ata bo ona metaliczne dźwięki wydawała , ale bynajmniej ten dysk cichy nie jest mruczy - szumi dość głośno , jest w tej chwili najgłośniejszym elementem mojego komputera. Reszta to wentyl w toppowerze p5, 2 wentyle 120mm na około 900 obrotów, scythe mine na minimum. . Nie polecam go lubiącym ciszę. Może jeszcze dodam . ze barka wibrowała , wd tej przypadłości nie ma , ale jeżeli chodzi o kulturę pracy chodzi stanowczo za głośno.

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centralnie to ja chyba panowie głuchy jestem... Juz nie raz spotkałem sie z tym ze ludziki mowia ze 320 szumi etc ...

Miałem 160 Seagate ... chrabaszcz i wibrator z niego nieziemski był ( najgorszy dysk jaki miałem )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi